Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.1°C18.1°C
1 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.3°C17.4°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C16.0°C
1 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.8°C15.5°C
3 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C9.9°C
0 BF 100%
ΕΡΤ / Διαδικτυακή απάτη σε βάρος δημοσιογράφων – Επιτήδειοι χρησιμοποίησαν deepfake
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΡΤ / Διαδικτυακή απάτη σε βάρος δημοσιογράφων – Επιτήδειοι χρησιμοποίησαν deepfake

ΕΡΤ
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIMENEWS

Ενώ πυκνώνουν τα περιστατικά ηλεκτρονικής απάτης, εις βάρος των καταναλωτών τέσσερις εργαζόμενες στην ΕΡΤ «είδαν» τα πρόσωπά τους και άκουσαν τις φωνές τους σε βίντεο με περιεχόμενο άσχετο με εκείνες.

Συγκεκριμένα, βίντεο αγνώστων διακινείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο χρησιμοποιεί παράνομα τόσο το λογότυπο της ΕΡΤ Α.Ε. όσο και τις εικόνες και τις φωνές των παρουσιαστριών για μη νόμιμη εκμετάλλευσή τους σε διαφημιστικούς ή και άλλους σκοπούς.

Το βίντεο είναι πιθανό να έχει τροποποιηθεί ψηφιακά με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και χρησιμοποιεί τη φωνή και την εικόνα των δημοσιογράφων Χριστίνα Βίδου, Αντριάνα Παρασκευοπούλου και Σμαράγδα Αγορογιάννη καθώς και της παρουσιάστριας της ψυχαγωγικής εκπομπής "Στούντιο 4" της ΕΡΤ, Νάνσυς Ζαμπέτογλου.

H Χριστίνα Βίδου κατήγγειλε τη διαδικτυακή απάτη με θύμα την ίδια, διευκρινίζοντας ότι δεν συμμετέχει στη συγκεκριμένη εμπορική ενέργεια και ότι έπεσε θύμα ηλεκτρονικής απάτης.

«Προσοχή. Έπεσα κι εγώ θύμα ηλεκτρονικής απάτης. Εννοείται ότι δεν συμμετέχω σε κάτι τέτοιο.

Εννοείται θα κινηθώ νομικά και θα προβώ σε καταγγελία στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Μέσω AI έχει γίνει επεξεργασία και στη φωνή μου!», έγραψε στον λογαριασμό της στο Facebook.

Η ΕΡΤ σε ανακοίνωσή της ανέφερε πως «εφιστά την προσοχή των τηλεθεατών και των χρηστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης ότι το εν λόγω βίντεο αγνώστων συνιστά προϊόν διαδικτυακής απάτης και ουδεμία σχέση έχει με οποιαδήποτε εκπομπή και συνεργάτη της ΕΡΤ Α.Ε.».

Στην ανακοίνωση η ΕΡΤ προειδοποίησε ότι «επιφυλάσσεται για την άσκηση παντός νομίμου δικαιώματός της για την άρση και οριστική παύση της διαδικτυακής απάτης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL