Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.8°C20.4°C
4 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.2°C20.5°C
1 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.7°C20.5°C
3 BF 45%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.9°C
4 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C15.1°C
0 BF 72%
Ανεση χώρου-αστικό τοπίο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανεση χώρου-αστικό τοπίο

Νέοι άνθρωποι σε πλατεία
INTIME/ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Ας αφήσουμε για λίγο την πολύπαθη πλατεία Κυψέλης, όπου εξελίσσεται το εγχείρημα δημιουργίας σταθμού για το μετρό χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι γύρω παραγωγικές δραστηριότητες. Εκεί πιο κάτω εγκαταστάθηκε ένα μεγαπερίπτερο με όλων των ειδών τα πράγματα, ενώ μερικά μέτρα πιο πέρα βρίσκεται ένα μεγάλο ορθογωνιοποιημένο κτίσμα που χρησιμεύει για ανακύκλωση, όπου 33 μέρη (κυρίως πλαστικά μπουκάλια) πληρώνονται με 1 ευρώ. Αυτό το ορθογωνιοποιημένο μαραφέτι υπάρχει και σε πλατειούλα στην Ομόνοια, μπροστά στο κατάστημα του Χόντου, συνοδευόμενο και από ένα τετράγωνο καλυβάκι που δημιουργήθηκε. Από κοντά υπάρχει χώρος τραπεζοκαθισμάτων ημίκλειστος, ενώ στην κεντρική πλατεία Ομονοίας, στον χώρο απ’ όπου ξεκινάνε όλες οι μετρήσεις αποστάσεων, έχει επίσης εγκατασταθεί μεγάλος αριθμός ημίκλειστων τραπεζοκαθισμάτων. Ειρήσθω εν παρόδω ότι η Ομόνοια παραμένει ηλιοδαρμένη τουλάχιστον τρεις μήνες το καλοκαίρι, με τους μετανάστες ακόμη να την αποφεύγουν παρά τα λεγόμενα πρώην υπουργού. Παρά την έντονη αντιπαράθεση που ξέσπασε το καλοκαίρι του 2003, μετά την προσθήκη μιας έκτασης στην Ομόνοια, παρά τη μεταγενέστερη προσπάθεια της τότε δημάρχου Ντόρας Μπακογιάννη να δώσει μια ανάσα στον χώρο με ελαιόδεντρα, παρά την έλλειψη επικοινωνίας του κάτω χώρου της πλατείας με τον πάνω, σύμφωνα με πρόταση του καθηγητή Αθανάσιου Αραβαντινού. Η κατάληψη του χώρου έγινε δραματικά πνιγηρή.

Το αθηναϊκό τοπίο δεν φημίζεται για την ανοικτότητά του - απεναντίας, λείπουν οι μεγάλες λεωφόροι, τα μεγάλα πεζοδρόμια, λείπει το παρόδιο πράσινο, λείπει η απόσταση των κτηρίων που θα προσέδιδε άλλη όψη, που θα ξεκούραζε το μάτι από την κυριαρχία του μπετόν και της ασφάλτου. Αν υπήρχε τρόπος να βαθμολογήσουμε την «άνεση χώρου», αν μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την επίπτωση που έχουν οι διάφορες επιφάνειες στο βίωμα του πολίτη, θα λέγαμε ότι οι αθηναϊκές επιφάνειες είναι σκληρές, συμπαγείς, απωθητικές στο σύνολό τους, ικανές να στέλνουν τους ανθρώπους σε φυγές έξω από την πόλη. Αυτό εν μέρει εξηγεί το γεγονός ότι οι κάτοικοι του κέντρου παραμένουν αριθμητικά στάσιμοι, αν δεν μειώνονται.

Η πρωτεύουσα της Ελλάδας υποφέρει από το παράνομο παρκάρισμα αυτοκινήτων, υποφέρει από την κίνηση των μηχανών, που τελείως τσαμπουκαλίδικα υπεισέρχονται σε χώρους πεζών, υποφέρει από τα τραπεζοκαθίσματα. Η συζήτηση για το «τις πταίει» στερείται νοήματος όταν προέχει μια δράση θεραπευτική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL