Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
17.5°C21.9°C
1 BF 78%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.5°C
1 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
18.0°C21.5°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.6°C23.8°C
1 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C18.0°C
0 BF 82%
Σεισμός στην Εύβοια / Οι πρώτες εκτιμήσεις των σεισμολόγων μετά τα 4,8 Ρίχτερ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σεισμός στην Εύβοια / Οι πρώτες εκτιμήσεις των σεισμολόγων μετά τα 4,8 Ρίχτερ

Χάρτης με σεισμό
(emsc.eu)

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής Σεισμολογίας Ευθύμιος Λέκκας για τον ισχυρό σεισμός των 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο ανοιχτά της Κύμης στην Εύβοια που έγινε ιδιαιτέρως αισθητός στην Αττική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οπως ανέφερε στον skai.gr φαίνεται ότι μπορεί να μην έχουμε ιδιαίτερο θέμα καθώς η περιοχή δίνει σεισμούς από υποθαλάσσια ρήγματα έως 5,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο ίδιος είπε ότι οι επιστήμονες θα παρακολουθήσουν την σεισμική ακολουθία αν και εκτίμησε ότι μάλλον πρόκειται για τον κύριο σεισμό.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Θανάσης Γκανάς σε δηλώσεις του στην «Καθημερινή» είπε ότι «έχουμε 5 μετασεισμούς μέχρι στιγμής. Είναι επιφανειακός σεισμός στον υποθαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Κύμης και έγινε σε ένα ρήγμα με κινηματική οριζόντιας ολίσθησης και διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ σε βάθος 10 έως 14 χιλιόμετρα. Ο τελευταίος σεισμός στην γειτονιά αυτού του ρήγματος, υποθαλάσσιος πάλι ήταν στις 26/8/2016, 4,1 Ρίχτερ. Είναι ένας σεισμός που δεν μας ανησυχεί ιδιαίτερα».

«Είναι ένας σεισμός που κατά βάση, δεν μας ανησυχεί. Ένας από τους λόγους είναι ότι είναι υποθαλάσσιος κι ας έγινε αισθητός στην Αττική. Τα τελευταία δύο χρόνια η Εύβοια έχει μια σεισμική δραστηριότητα με μικροακολουθίες, αλλά ο σημερινός σεισμός βρίσκεται σε περιοχή η οποία δεν έχει δώσει ισχυρό σεισμό στο παρελθόν», τόνισε στο ίδιο μέσο ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.

«Είναι νωρίς ακόμα, μη βάζουμε χοντρούς τίτλους», είπε από την πλευρά του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας στο ethnos.gr και πρόσθεσε ότι «η Εύβοια έχει ενεργοποιηθεί σεισμικά από το 2022. Αυτό που έχει επιστημονικό ενδιαφέρον είναι να δούμε αν συνδέεται ο σεισμός στο Προκόπι με τους Ζάρακες».

Όπως τόνισε, «παρακολουθούμε το φαινόμενο» και υπογράμμισε ότι είναι «θετικό πως έγινε στον υποθαλάσσιο χώρο».

Ο αναπληρωτής διευθυντής ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης, είπε ότι η δόνηση καταγράφηκε σε μια περιοχή γνωστή για τη σεισμικότητά της. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL