Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.5°C17.4°C
3 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.0°C16.7°C
2 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C16.0°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.9°C17.8°C
6 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 51%
Η πορεία κορωνοϊού και γρίπης και η νέα φάση του εμβολιασμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η πορεία κορωνοϊού και γρίπης και η νέα φάση του εμβολιασμού

ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Σύμφωνα με την έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ αναφορικά με τις δύο προηγούμενες εβδομάδες, παρατηρείται ανοδική τάση στις λοιμώξεις από την Covid-19 και την εποχική γρίπη. Αν και η εποχική άνοδος της Covid-19 ήταν αναμενόμενη, κατά τη μεταπανδημική περίοδο παρατηρείται επιπλέον σταδιακή ανάδυση και επανεμφάνιση ιών και βακτηρίων που μέχρι πρότινος είχαν περιορισμένη εμφάνιση.

Η πιο πρόσφατη επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, που αφορά την πρώτη εβδομάδα του 2024, αναφέρει ότι η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Κατά την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου περίπου 1.800 άτομα νοσηλεύτηκαν λόγω Covid-19, ενώ την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έπεσαν στις 1.679, αυξήθηκαν όμως κατά 15% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (1.466) και ο αριθμός τους ήταν λίγο μεγαλύτερος από τον αριθμό των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 (1.632). Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων (37) αυξήθηκε σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (28) και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των διασωληνώσεων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 (53). Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη Covid-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 78, ενώ καταγράφηκαν 93 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 86 έτη, δηλαδή με μεγάλη ηλικία (άνω του μέσου όρου ηλικίας στη χώρα μας). Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό θανάτων τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (72) και μειώθηκε αρκετά σε σχέση με τον αριθμό των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 (169).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα, όπως και την προηγούμενη εβδομάδα, παραμένει άνω του 10% και εμφανίζει αυξητική τάση. Αναλυτικά, την πρώτη εβδομάδα της καινούργιας χρονιάς καταγράφηκαν 14 νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, με 2 νέους θανάτους. Συνολικά, από τις αρχές Οκτωβρίου νοσηλεύτηκαν 49 άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 11 θάνατοι.

Αναφορικά με τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, η θετικότητα RSV παρουσίασε μικρή μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι παραπάνω εξελίξεις υπογραμμίζουν τη σοβαρότητα της κατάστασης, με τις αντοχές της ιατρικής κοινότητας και των νοσοκομειακών υποδομών να βρίσκονται σε σημείο προς το παρόν διαχειρίσιμο, αλλά οριακό. Είναι αναμφίβολο πως η ιατρική κοινότητα έχει αποκτήσει σημαντική εμπειρία και προετοιμασία για την αντιμετώπιση περιστατικών Covid-19, τόσο με τη χρήση αντιιικών φαρμάκων όσο και με γενικότερα θεραπευτικά πρωτόκολλα. Ωστόσο, δεν πρέπει να παραβλέπουμε την επιβαρυμένη κατάσταση που προκύπτει από την υπερδεκαετή οικονομική κρίση. Επιπλέον, αναμένοντας τις επόμενες επιδημιολογικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ, ας μην ξεχνάμε ότι η εορταστική περίοδος και το άνοιγμα των σχολείων πιθανώς θα αυξήσουν και άλλο τα νούμερα, φτάνοντας σε μεγαλύτερη κορύφωση κρουσμάτων.

Σχετικά με τα εβδομαδιαία στατιστικά δεδομένα εμβολιασμού για την Covid-19 που δημοσιεύθηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης, κατά την εβδομάδα 28/12/2023 - 04/01/2024 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 22.513 εμβολιασμοί, οι οποίοι αφορούσαν κυρίως τη διεξαγωγή επικαιροποιημένων δόσεων εμβολίου. Μέχρι σήμερα με το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού έχουν εμβολιαστεί 210.000 πολίτες, ενώ για τη γρίπη έχει εμβολιαστεί πολύ μεγαλύτερο ποσοστό, περίπου το 60% των άνω των 60 ετών.

Αυτό δείχνει ότι υπάρχει μια τάση των πολιτών να εμβολιαστούν ιδίως μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Ωστόσο, οι εμβολιασμοί πρέπει να επιταχυνθούν. Αξίζει να τονιστεί ότι ο εμβολιασμός δεν πρέπει πλέον να μετριέται σε δόσεις, αλλά θα πρέπει να πραγματοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες των γιατρών και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και να γίνει μία κανονικότητα, όπως ακριβώς συμπεριφερόμαστε με το εμβόλιο της γρίπης. Ο εμβολιασμός κατά της Covid είναι προαιρετικός και έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στα άτομα 60 ετών και άνω, καθώς και στα άτομα με προβλήματα υγείας. Στην πρόληψη της νόσησης από κορωνοϊό δεν πρέπει να λησμονείται η χρήση μάσκας, που, ενώ είναι επίσης προαιρετική, αποτελεί τον πιο εύκολο, ασφαλή τρόπο, με μεγάλη αποτελεσματικότητα και μη δαπανηρό για να προστατευτούμε (ειδικά σε κλειστούς χώρους με συνωστισμό) από ιώσεις και λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.

Η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου είναι καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL