Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
13.6°C19.1°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.8°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C16.0°C
4 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.2°C16.8°C
4 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.0°C
0 BF 87%
Δημοσθένης Σαρηγιάννης / Μετά τις 20 Γενάρη η κορύφωση του κορωνοϊού «με 7.100 κρούσματα τη μέρα»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημοσθένης Σαρηγιάννης / Μετά τις 20 Γενάρη η κορύφωση του κορωνοϊού «με 7.100 κρούσματα τη μέρα»

κορωνοϊός τεστ
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Τον κώδωνα του κινδύνου για την έξαρση του κορωνοϊού, που σε συνδυασμό με τη γρίπη και τις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, έκρουσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Μιλώντας στο Mega, εκτίμησε ότι η κορύφωση της Covid αναμένεται μετά τις 20 Ιανουαρίου, με περισσότερα από 7.000 κρούσματα την ημέρα.

«Νομίζω ότι η κορύφωση θα είναι νωρίτερα, γύρω στις 23 – 24 του Γενάρη με περίπου 7.500 κρούσματα, 7.100 θα έλεγα εγώ, την ημέρα», είπε συγκεκριμένα.

«Ο λόγος που βλέπουμε αυτήν τη διόρθωση που ανέφερα είναι ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξε ενημέρωση του κοινού, φορούν μάσκες, συνειδητοποίησε ότι υπάρχει διασπορά και άλλαξε η συμπεριφορά. Θέλουμε να γλιτώσουμε τη διασπορά. Το να έρθει νωρίτερα σημαίνει ότι δε θα έχει μεγάλη διάρκεια ως κύμα. Αυτό μας διευκολύνει και σε ό,τι αφορά τις σοβαρές νοσήσεις και για τους θανάτους» συνέχισε.

«Η αποκλιμάκωση φαίνεται να είναι λίγο αργή», εξήγησε ο καθηγητής, εξαιτίας της χειμερινής και πιο ψυχρής περιόδου, η οποία ευνοεί τον συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους, αλλά και λόγω της συννοσηρότητας που αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό. «Θα πάμε σίγουρα σε αποκλιμάκωση και αυτό είναι το σημαντικό» συμπλήρωσε.

Τι είπε για τη χρήση κοκαΐνης

Πέρα από τα στοιχεία για τον κορωνοϊό, ενδιαφέροντα είναι και όσα έρχονται από την ανάλυση των λυμάτων σχετικά με την χρήση ναρκωτικών και άλλων ψυχοτρόπων ουσιών.

«Το βλέπουμε εδώ και χρόνια. Το 2007, πάλι ο καθηγητής Θωμαΐδης είχε ανιχνεύσει κοκαΐνη στα αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα της Αθήνας. (…) Πλέον είναι ενδιαφέρον ότι μπορούμε να κάνουμε και μια χωρική ανάλυση το πού βρίσκονται, δηλαδή μπορούμε να βοηθήσουμε και τις Αρχές έτσι», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Δημ. Σαρηγιάννη, οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις του ναρκωτικού παρατηρούνται στα νότια προάστια της Αθήνας. «Στα νότια προάστια υπάρχει μια μεγαλύτερη αύξηση και ειδικά μέσα στις γιορτές».

Ωστόσο, καλύτερα είναι τα νέα σχετικά με τα ηρεμιστικά, η χρήση των οποίων είχε εκτοξευτεί μέσα στον κορωνοϊό, καθώς οι αναλύσεις δείχνουν ότι έχει μειωθεί σημαντικά η κατανάλωσή τους.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL