Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.7°C17.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.6°C16.2°C
2 BF 80%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.0°C17.1°C
1 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.7°C17.1°C
2 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.4°C
0 BF 100%
ΕΡΤ / Σε ετοιμότητα οι εργαζόμενοι - Καλούν την κυβέρνηση να σταματήσει την απαξίωση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΡΤ / Σε ετοιμότητα οι εργαζόμενοι - Καλούν την κυβέρνηση να σταματήσει την απαξίωση

ραδιομεγαρο-debate-ερτ
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME NEWS

Καζάνι που βράζει θυμίζει η ΕΡΤ, καθώς ένα-ένα τα πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων κρούουν τον κώδωνα ότι η κρατική τηλεόραση κινείται στο καθοδικό σπιράλ της διάλυσης με ευθύνη του προέδρου Κωνσταντίνου Ζούλα, της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού οπωσδήποτε, ως πολιτικού προϊσταμένου της ΕΡΤ.

Σειρά τώρα πήραν τα σωματεία των τεχνικών και μηχανικών της ΕΡΤ (ΠΑΣΥΜΗΤΕ), του προσωπικού (ΠΣΥΠ ΕΡΤ) και των καλλιτεχνών ορχήστρας και χορωδίας (ΣΕΚΟΧΕΡΤ), τα οποία με νέα ανακοίνωση καλούν τα μέλη τους σε αγωνιστική εγρήγορση για να οργανώσουν «αντίσταση με μαζικές κλιμακούμενες κινητοποιήσεις, με συντονισμό και οργάνωση όλων, εργαζομένων, σωματείων και κοινωνίας». Τα σωματεία καταγγέλλουν την άρνηση του προέδρου για ενημέρωση και διάλογο και για αυθαίρετες αποφάσεις για την ΕΡΤ2, η οποία έχει αποψιλωθεί πλήρως από πρόγραμμα. Τα σωματεία διαπιστώνουν συνολική απαξίωση και υποβάθμιση της ΕΡΤ με σειρά αποφάσεων της διοίκησης:

* Την καταστρατήγηση των εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων κάθε κλάδου και ειδικότητας.

* Τη δραματική μείωση της εσωτερικής ραδιοτηλεοπτικής παραγωγής και την ασύμμετρη διόγκωση των εξωτερικών και μεικτών παραγωγών.

* Την ανάθεση πλήθους υπηρεσιών και έργων σε συγκεκριμένους εργολάβους και την ολοένα και μεγαλύτερη εξάρτηση από ιδιωτικά συμφέροντα.

* Την εγκατάλειψη του δικτύου εκπομπής ραδιοφώνου και τηλεόρασης, χωρίς τεχνικούς, και την παράδοσή του σε ιδιωτικά συμφέροντα, με αποτέλεσμα εκτεταμένες διακοπές του σήματος σε μεγάλες περιοχές.

* Τις απευθείας αναθέσεις, που παραβιάζουν απροκάλυπτα τον Ν. 4412/16 περί δημοσίων προμηθειών.

* Τη συστηματική και συνειδητή παραβίαση της υποχρέωσης για ενημέρωση και διαβούλευση με τα σωματεία, όπως προβλέπεται, με αποτέλεσμα να καταργούνται οι κανόνες διαφάνειας και λογοδοσίας.

* Την ασύστολη κατασπατάληση του ανταποδοτικού τέλους, που αποτελεί δημόσιο πόρο, αλλά και την παραβίαση βασικών κανόνων προστασίας του δημοσίου συμφέροντος.

Τα σωματεία ζητούν να ξαναζωντανέψει η εσωτερική παραγωγή, να αποκτήσει η ΕΡΤ πολυφωνική αντικειμενική ενημέρωση και ποιοτικό πολιτιστικό ψυχαγωγικό περιεχόμενο, να αξιοποιηθούν οι σύγχρονες εγκαταστάσεις, να συμπληρωθούν με νόμιμες διαδικασίες ΑΣΕΠ τα μεγάλα κενά στις οργανικές θέσεις, να αποκτήσει και πάλι η ΕΡΤ καθαρό σήμα σε όλη την Ελλάδα, να υπογραφεί νέα ΣΣΕ που να καλύπτει τα δίκαια αιτήματα των εργαζόμενων, να μην περιθωριοποιηθούν ο συνεταιρισμός και η εστία υπαλλήλων που επιτελούν εδώ και δεκαετίες κοινωνική προσφορά και σημαντικό έργο για όλους τους εργαζόμενους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL