Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Θύελλα με ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.7°C16.3°C
2 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.3°C11.6°C
3 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.8°C16.0°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C15.8°C
3 BF 83%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.3°C
3 BF 85%
Περιοριστικοί όροι / Άφαντοι 10.000 ποινικοί που είναι εκτός φυλακών - Το 40% δηλώνει ψεύτικες διευθύνσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περιοριστικοί όροι / Άφαντοι 10.000 ποινικοί που είναι εκτός φυλακών - Το 40% δηλώνει ψεύτικες διευθύνσεις

Περιπολικό μπροστά από φυλακή
Φωτογραφεία αρχείου EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σε τουλάχιστον 10.000 υπολογίζονται τα άτομα με ποινικές εμπλοκές που είναι εκτός φυλακών με περιοριστικούς όρους και έχουν έχουν γίνει «καπνός», με τα στοιχεία να μαρτυρούν τις αδυναμίες των κρατικών υπηρεσιών. 

Συνολικά, κατόπιν δικαστικών αποφάσεων, σε υπηρεσίες της ΕΛΑΣ υποχρεούνται να δίνουν το «παρών» περίπου 45.000 κατάδικοι και υπόδικοι, όμως 20%-30% εξ αυτών, εξαφανίζονται από προσώπου γης, χωρίς να κινηθεί - ή να γίνει με καθυστέρηση - η κήρυξή τους ως καταζητούμενων.

Αιτία των παραπάνω, σύμφωνα με υπηρεσιακές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα «Τα Νέα», ο «κορεσμός» του συστήματος ελέγχου των περιοριστικών όρων που συνδέεται με την αποδυνάμωση των αρμόδιων αστυνομικών υπηρεσιών κατά 60%-80% αλλά και τη μη επαρκή στελέχωση των δικαστικών υπηρεσιών, όπου τα τελευταία χρόνια επίσης υπάρχει συρρίκνωση προσωπικού κατά 40%. Βάσει των στοιχείων ετησίως η ΕΛΑΣ διακινεί περίπου 38.000 σχετικά διωκτικά έγγραφα, από τα οποία οι 18.000 στην Αττική και οι 3.500 στη Θεσσαλονίκη.

Έτσι η περίπτωση του 23χρονου δράστη των σεξουαλικών επιθέσεων στην περιοχή των Εξαρχείων, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι είχε παραβιάσει από τον Αύγουστο τους περιοριστικούς όρους για απόπειρα βιασμού αλλά ουδείς τον αναζητούσε, φαίνεται ότι δεν είναι μοναδική αλλά αντιπροσωπευτική μιας προβληματικής κατάστασης, με χιλιάδες ποινικούς να κυκλοφορούν ελεύθεροι και συχνά να επανέρχονται στην εγκληματική δράση.

Στον απόηχο του περιστατικού αυτού συγκεντρώνονται περαιτέρω στοιχεία, τα οποία καταδεικνύουν τα πολλά κενά στο σύστημα καταγραφής των ατόμων που υποχρεούνται να δίνουν το «παρών» σε αστυνομικές υπηρεσίες.

Όπως σημειώνουν στα «Νέα» αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, σε μηνιαία βάση σε κάθε αστυνομικό τμήμα έχουν την υποχρέωση να παρουσιάζονται από 200 έως 1.400 ιδιώτες, με τα αστυνομικά τμήματα του κέντρου της Αθήνας (Ομόνοια, Κυψέλη, Άγιος Παντελεήμονας) να βρίσκονται στα πλέον «φορτωμένα».

Στελέχη της ΕΛΑΣ αναφέρουν ότι «30%-40% των υποχρεουμένων για εμφάνιση δηλώνουν ψεύτικη διεύθυνση κατοικίας ή αλλάζουν τόπο διαμονής χωρίς να ενημερώσουν την αρμόδια αστυνομική υπηρεσία. Λόγω του πλήθους των ατόμων που έχουν περιοριστικούς όρους αλλά και εκείνων που τους παραβιάζουν, είναι πάγια πρακτική της ΕΛΑΣ να υπάρχει ενημέρωση των Εισαγγελιών ανά δύο / τρεις μήνες, όχι μόνο λόγω της αποδυνάμωσης των υπηρεσιών, αλλά και του ενδεχομένου ο ιδιώτης να εμφανιστεί με καθυστέρηση. Κάτι τέτοιο συνέβη και με τον 23χρονο στον Ωρωπό, όπου υπήρξε απόφαση ενημέρωσης των δικαστικών Αρχών στις 21 Νοεμβρίου για αυτόν και άλλους επτά άφαντους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL