Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.9°C17.9°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.5°C17.5°C
1 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.0°C16.6°C
3 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.9°C
4 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C12.3°C
0 BF 87%
Παλαιστινιακή ποίηση ελευθερίας 
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παλαιστινιακή ποίηση ελευθερίας 

134266922a.jpg

Αν και τραυματισμένος από αδικαιολόγητες κατά τη γνώμη μου διαδοχικές αποχωρήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν παύει να πρωτοτυπεί, στοιχείο που δεν τον εγκαταλείπει.

Οργάνωσε, λοιπόν, πρόσφατα εκδήλωση αλληλεγγύης με θέμα «Παλαιστινιακή ποίηση ελευθερίας - Ο δεσμός Γιάννη Ρίτσου και Μαχμούντ Νταρουίς», με την τομεάρχη Πολιτισμού, γνωστή σκηνοθέτρια Κυριακή Μάλαμα, στο πάνελ και τον πρέσβη της Παλαιστινιακής Αρχής Γιούσεφ Ντόρκχομ, ο οποίος δεν περιορίστηκε σε τυπικό χαιρετισμό, αλλά μίλησε για το θέμα: «Η ποίηση στην ουσία της είναι η αλχημεία της γλώσσας που μεταμορφώνει το εγκόσμιο σε εξαιρετικό. Αυτό εξερευνούμε, τη δύναμη της μεταμόρφωσης της ποίησης στο βασίλειο της ειρήνης και της αντίστασης».

Συνεχίζοντας, επισήμανε ότι όταν μια κοινωνία βιώνει καταπίεση και τραύμα, η λογοτεχνία βοηθά τους ανθρώπους της δίνοντάς τους μια φωνή που ενισχύει την ταυτότητά τους. Κατέληξε δε, προς έκπληξη των παρευρισκομένων, με τους παρακάτω στίχους της Κατερίνας Γώγου: «Μη με σταματάς. Ονειρεύομαι.// Κλείσαμε αιώνες αδικίας σκυμμένοι. // Αιώνες μοναξιάς. Τώρα όχι. Μη με σταματάς // Τώρα και εδώ για πάντα και παντού // Ονειρεύομαι την ελευθερία».

«Εξεγείρεται η συνείδησή μας μπροστά στη νέα τραγωδία του παλαιστινιακού λαού, με τον οποίο μας συνδέουν πολλά, μεταξύ άλλων και η φιλία του δικού μας Γιάννη Ρίτσου με τον εθνικό ποιητή της Παλαιστίνης Μαχμούντ Νταρουίς» τόνισε από τη μεριά της η Κυριακή Μάλαμα, η οποία διαβεβαίωσε για τη συνέχιση της αλληλεγγύης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εξαιρετική η γραπτή παρέμβαση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα με τίτλο «Νταρουίς και Ρίτσος - Ο Μαθητής και ο Δάσκαλος στον αγώνα της ποίησης και της ζωής», την οποία λόγω ασθενείας του διάβασε η Κύπρια ηθοποιός Μαρία Λεμεσού.

Θυμηθήκαμε έτσι ότι Ρίτσος και Νταρουίς συνδέονταν με φιλία και ήταν της ίδιας ποιητικής σχολής, τιμημένοι και οι δύο με βραβείο Λένιν για την ειρήνη. Στον δε Νταρουίς ο Ρίτσος οφείλει τη μετάφραση μεγάλου μέρους της ποίησής του στα αραβικά.

Δεν λείπουν ποιητές και στην παλαιστινιακή παροικία της Ελλάδας, με έναν εξ αυτών, τον Εσσάμ-Θεόδωρο Αλαντάση, κάτοικο Ιωαννίνων, παρόντα στην εκδήλωση για να διαβάσει δύο από τα ποιήματα πρόσφατης ποιητικής συλλογής του (Εκδόσεις Πανός).

Πολυδιάστατο το μήνυμα από την ηθοποιό και σκηνοθέτρια Τζένη Καλλέργη, σύζυγο του μεγάλου Λυκούργου Καλλέργη, η οποία διάβασε από δύο ποιήματα των κορυφαίων Παλαιστινίων ποιητών Νταρουίς, Ζαγιάντ και Αλ Κάσεμ, με τη δέσμευση στο τέλος της εκδήλωσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα τιμήσει την επικείμενη Διεθνή Ημέρα Αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό Λαό, 21 Νοεμβρίου, που έχει καθιερώσει ο ΟΗΕ εδώ και δεκαετίες.

Και επειδή πολύς λόγος γίνεται τελευταία περί αλλοίωσης της ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ, προσωπικά θυμήθηκα δήλωση του Νταρουίς το 2007, έναν χρόνο πριν πεθάνει, ότι «ταυτότητα είναι ό,τι κληροδοτούμε, όχι ό,τι κληρονομούμε». Αναρωτήθηκα, λοιπόν, αν οι αποχωρήσαντες από το κόμμα μας ήθελαν μια νέα ταυτότητα που διαμορφώνει ένα κόμμα εν κινήσει, το οποίο γι’ αυτό και πέτυχε τον άθλο να εκλέξει τον πρώτο αριστερό πρωθυπουργό στην Ιστορία της Ελλάδας.

Ο Πάνος Τριγάζης είναι υπεύθυνος του Γραφείου Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL