Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.6°C22.0°C
1 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.8°C
2 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
19.4°C24.3°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
27 °C
24.1°C31.1°C
2 BF 48%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.9°C18.0°C
3 BF 72%
Σεισμός στο Αρκαλοχώρι / Μόλις 39 άδειες για αποκατάσταση κτιρίων - Αδιαφορεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σεισμός στο Αρκαλοχώρι / Μόλις 39 άδειες για αποκατάσταση κτιρίων - Αδιαφορεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Αρκαλοχώρι
EUROKINISSI/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ

Στο περίμενε αφήνει εδώ και δύο χρόνια η κυβέρνηση τους πληγέντες του σεισμού στο Αρκαλοχώρι τον Σεπτέμβριο του 2021. 

Την ίδια στιγμή, μόνο 39 άδειες έχουν εκδοθεί για την αποκατάσταση των κτιρίων για τους δήμους Μινώα Πεδιάδος και Αρχανών- Αστερουσίων.  Οι σεισμόπληκτοι «βουλιάζουν» στη γραφειοκρατία και η διαδικασία παραμένει παγωμένη για παραπάνω από δύο χρόνια. Να σημειωθεί ότι οι 39 άδειες αφορούν σε 2.700 φακέλους που έχουν κατατεθεί. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με το cretalive.gr, πρόκειται για φακέλους που αναφέρονται σε 4.000 πράσινα κτίρια, 2.000 κίτρινα και επιπλέον 2.000 κόκκινα, στα οποία πρέπει να γίνει κατεδαφιση και ανέγερση νέου κτιρίου. Σημειώνεται ότι το ΤΕΕ/ΤΑΚ διεκδίκησε και κατάφερε να πετύχει η κατεδάφιση των κτιρίων να γίνεται από τους δήμους και όχι από τους σεισμόπληκτους.

Την ίδια ώρα, κι ενώ η κυβέρνηση επαίρεται για την κατάθεση των 64 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς των σεισμοπλήκτων τα "ψιλά γράμματα" καταδεικνύουν την σκληρή πραγματικότητα: «τα χρήματα βρίσκονται ανενεργά στους λογαριασμούς των δικαιούχων καθώς εάν δεν προχωρήσει ο έλεγχος των φακέλων και η έκδοση των αδειών οι πολίτες δεν μπορούν να "σηκώσουν" τα χρήματα από το λογαριασμό τους ώστε να προχωρήσουν σε αποκατάσταση των ζημιών και να προχωρήσει η ζωή τους» όπως δήλωσε στο ίδιο μέσο ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ κ. Γιώργος Ταβερναράκης.

Ο ίδιος, υπογράμμισε ότι το ΤΕΕ έχει καταθέσει πρόταση στους αρμόδιους υπουργούς για νομοθετική ρύθμιση για απλοποίηση της σχετικής διαδικασίας για τους σεισμόπληκτους. Μάλιστα σημειώνει με έμφαση ότι «σε λίγους μόνο μήνες θα μπορούσαν να έχουν εκδοθεί οι άδειες και για τα 8.000 σεισμόπληκτα κτίρια και σε 3- 4 μήνες να έχει γίνει η αποκατάσταση των κτιρίων».

Οι σχετικές προτάσεις

Ο μηχανικός θα εισέρχεται στην πλατφόρμα e-άδειες, όπου θα υπάρχει το πεδίο «Άδεια μικρής κλίμακας σεισμόπληκτου κτιρίου» όπου θα ανεβάζει ως δικαιολογητικά:

  1.  Δελτίο δευτεροβάθμιου ελέγχου από κλιμάκιο ΔΑΕΦΚ/ΤΑΕΦΚ,
  2. Ε9 του ιδιοκτήτη,
  3. Τοπογραφικό διάγραμμα ή κτηματολογικό-κτηματογραφικό απόσπασμα
  4. Την τεχνική έκθεση των ζημιών (με φωτογραφικό υλικό, ανάλυση παρεμβάσεων και προϋπολογισμό).

Επίσης, οι σεισμόπληκτοι θα δικαιούνται εφάπαξ αποζημίωση έως του ποσού 8.000 ευρώ συν ΦΠΑ για εργασίες αποκατάστασης στα πράσινα κτίρια και εφάπαξ αποζημίωση της τάξεως των 15.000 ευρώ συν ΦΠΑ για εργασίες αποκατάστασης για τα κίτρινα κτίρια.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, ο μηχανικός θα επιβεβαιώνει την ολοκλήρωση της αποκατάστασης στην πλατφόρμα και θα ολοκληρώνεται το ένταλμα πληρωμής προς τον πολίτη. Η διαδικασία θα ελέγχεται από την πολιτεία με τις ίδιες μεθόδους που ελέγχονται τα επιδοτούμενα προγράμματα (πχ Εξοικονομώ κατ’ οίκον).

Προς αυτή την κατεύθυνση υπουργοί Χρήστος Τριαντόπουλος και Θεόδωρος Σκυλακάκης, στους οποίους γνωστοποιήθηκε η πρόταση, δεν έχουν κάνει το παραμικρό βήμα, αφήνοντας χιλιάδες σεισμόπληκτων πολιτών στο έλεός τους. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL