Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
22.6°C25.1°C
4 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.7°C25.3°C
3 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.5°C25.4°C
2 BF 41%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.5°C22.1°C
5 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
23.9°C23.9°C
0 BF 35%
Βόρειο Σέλας / Γιατί είδαμε το σπάνιο φαινόμενο ενώ δεν έφτασε ποτέ πάνω από την Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βόρειο Σέλας / Γιατί είδαμε το σπάνιο φαινόμενο ενώ δεν έφτασε ποτέ πάνω από την Ελλάδα

Βόρειο Σέλας
Το βόρειο Σέλας στις Σέρρες / FACEBOOK/Weather News Greece

Και όμως, στην πραγματικότητα το Βόρειο Σέλας δεν έφτασε ποτέ πάνω από τον ουρανό της Ελλάδας. 

Βόρειο Σέλας
meteo24news.gr

Το κόκκινο σέλας, το εξαιρετικά σπάνιο φυσικό φαινόμενο, όπως εξηγούν οι επιστήμονες, «που βλέπουμε στα πλάτη μας είναι το ανώτατο τμήμα του σέλαος, που μπορούμε και βλέπουμε λόγω της καμπυλότητας της Γης (που ΔΕΝ είναι επίπεδη ...) κοιτάζοντας προς τα βόρεια».

Η εμφάνισή του οφείλεται σε ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα και δεν έχει σχέση με ηλιακές καταιγίδες.  Είναι φαινόμενο «εσωτερικό» της γήινης μαγνητόσφαιρας και οφείλεται στην πρόσκρουση μαγνητοσφαιρικών ηλεκτρονίων στην ατμόσφαιρα.

Όπως εξηγεί με ανάρτησή της η φυσικός Τίνα Νάντσου:

«Τα έντονα αυτά κόκκινα (άλικα) φωτόνια εκπέμπονται από διεγερμένο ατομικό οξυγόνο (που έχει "χτυπηθεί" από ηλεκτρόνια) κατά τη μετάβασή του από τη χαμηλότερη διεγερμένη ηλεκτρονική κατάσταση O(1D) στην ατομική θεμελιώδη κατάσταση O(3P2). Το κόκκινο σέλας εμφανίζεται (μόνο) σε μεγάλο ύψος, και γι' αυτό είναι ορατό από μακριά».

Το Βόρειο Σέλας εμφανίζεται μόνο σε μεγάλο ύψος,  γιατί η μετασταθής κατάσταση O(1D) έχει «διάρκεια ζωής» 107 δευτερόλεπτα, που είναι μεγάλο χρονικό διάστημα και σε χαμηλότερα ύψη όπου η ατμόσφαιρα είναι πυκνότερη, τα διεγερμένα άτομα οξυγόνου αποδιεγείρονται λόγω των (συχνών λόγω μεγάλης πυκνότητας) κρούσεων με άλλα άτομα, πριν προλάβουν, στο τέλος των 107 δευτερολέπτων, να εκπέμψουν τα - κόκκινα - φωτόνια. Ενώ σε μεγάλο ύψος, όπου οι κρούσεις είναι σπάνιες, επειδή η ατμόσφαιρα είναι αραιή, τα διεγερμένα άτομα οξυγόνου φτάνουν «αλώβητα» στο τέλος του χρόνου διέγερσης και εκπέμπουν το φανταστικό κόκκινο χρώμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL