Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.9°C17.9°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.0°C16.7°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.4°C17.8°C
4 BF 50%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
3 BF 47%
Κορωνοϊός / Ανοίγει η πλατφόρμα για το επικαιροποιημένο εμβόλιο - Τι συστήνουν οι ειδικοί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Ανοίγει η πλατφόρμα για το επικαιροποιημένο εμβόλιο - Τι συστήνουν οι ειδικοί

Μαρία Θεοδωρίδου και ΕΙρήνη Αγαπηδάκη
(EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού με το επικαιροποιημενο εμβόλιο. Επίσης σήμερα ξεκινούν και οι εμβολιασμοί για τους πολίτες από 12 ετών και άνω. Για τους νεότερους, οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στις 23 του μήνα. Έμφαση θα δωθεί στους ευάλωτους, στα άτομα με υποκείμενα νοσήματα, αλλά και στους μεγαλύτερους σε ηλικία.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη παρουσίασε τις παραπάνω κατευθυντήριες οδηγίες για την εμβολιαστική περίοδο. Επίσης, σημείωσε ότι αν κάποιος έχει κάνει την πρώτη δόση με προηγούμενο εμβόλιο και αναμένει το ραντεβού για τη δεύτερη δόση,  θα σταλεί μήνυμα για επικαιροποίηση του ραντεβού με το νέο εμβόλιο.
 
Όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, πρέπει να εμβολιαστούν 3 μήνες μετά τον εμβολιασμό ή τη νόσηση. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, κάνουν μία δόση από το επικαιροποιημένο εμβόλιο. 

Τον λόγο στη συνέχει πήρε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου και τόνισε ότι ο κύριος στόχος είναι η μακρόχρονη προστασία από τη σοβαρή νόσο και τον θάνατο. Ενδεικτικά, ο εμβολιασμός κατά της covid-19 έχει σώσει 20 εκατομμύρια ζωές. Ωστόσο, ο κορωνοϊός εξακολουθεί να είναι μαζί μας και αυτή την περίοδο βλέπουμε να αυξάνονται κρούσματα και εισαγωγές. Ναι μεν δεν έχουμε τους μεγάλους αριθμούς, αλλά και αυτοί είναι σημαντικοί.

Σήμερα, η παραλλαγή της Όμικρον ΧΒΒ.1.5 είναι η κυρίαρχη στην κοινότητα. Είναι η παραλλαγή με τη μεγαλύτερη ανοσιακή αποφυγή. Η αξιολόγηση των χαρακτηριστικών του ιού υπαγόρευσε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας την ανάγκη παρασκευής ενός νέου μονοδυνάμου επικαιροποιημένου εμβολίου. «Το καινούριο εμβόλιο προκαλεί σημαντική ανοσιακή ανταπόκριση, τόσο κατά τον πρωτογενή εμβολιασμό όσο και κατά τον αναμνηστικό» εξήγησε η Μαρία Θεοδωρίδου. 

Σύμφωνα με την ίδια, ο κύριος στόχος είναι ο εμβολιασμός των ατόμων που έχουν αυξημένο κίνδυνο. Δεν πρόκειται για έναν μαζικό εμβολιασμό, επιλέγονται οι ομάδες με αυξημένο κίνδυνο αλλά και οι άνθρωποι που για δικούς τους λόγους θέλουν να εμβολιαστούν. 

Τέλος, η Μαρία Θεοδωρίδου υπογράμμισε ότι αν εμβολιαστούν όλοι όσοι πρέπει, τότε εκτιμάται ότι οι νοσηλείες και οι θάνατοι θα μειωθούν κατά 30%. «Τα άτομα που περιλαμβάνονται στις συστάσεις πρέπει να εμβολιαστούν, δεδομένου ότι συντομα θα έχουμε παράλληλη κυκλοφορία ιών και λοιμώξεων» προειδοποίησε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL