Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.9°C17.0°C
3 BF 74%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.8°C16.3°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.8°C14.9°C
1 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
14.4°C15.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.9°C
0 BF 100%
Κακοκαιρία Daniel / Δυσοίωνο το μέλλον για τους αγρότες και την οικονομία της χώρας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κακοκαιρία Daniel / Δυσοίωνο το μέλλον για τους αγρότες και την οικονομία της χώρας

κακοκαιρία Daniel πλημμύρα πλημμύρες

Οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία κόστισαν αρκετές ανθρώπινες ζωές, όμως σοβαρές είναι οι επιπτώσεις τους και στο οικονομικό πεδίο τόσο σε επίπεδο περιφέρειας αλλά και για το σύνολο της χώρας μας. Οι πληγείσες περιοχές περιλαμβάνουν το μεγαλύτερο κομμάτι του πλούσιου Θεσσαλικού Κάμπου και ένα σημαντικό κομμάτι της φετινής σοδειάς έχει καταστραφεί. Χώρια τις απώλειες σε ζώα, μηχανήματα και υποδομές, ιδιωτικές και δημόσιες. Μόνο το κόστος των αποζημιώσεων υπολογίζεται στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις και χωρίς να έχουν υποχωρήσει τα νερά από το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής. Τα φερτά υλικά όμως έχουν επηρεάσει σημαντικά και τη γονιμότητα των εδαφών, με σοβαρές επιπτώσεις για τις σοδειές και των επόμενων χρόνων.

Το σύνολο σχεδόν της φετινής σοδειάς για μια σειρά από σημαντικά προϊόντα, όπως το βαμβάκι, τα κηπευτικά και πολλά φρούτα, έχει χαθεί. Μόνο για το βαμβάκι προβλέπεται καταστροφή, καθώς περίπου το 70% της εγχώριας παραγωγής προέρχεται από τις πληγείσες περιοχές της Καρδίτσας και των Τρικάλων. Οι αποζημιώσεις μόνο για τα αγροτικά προϊόντα πριν από το δεύτερο κύμα των πυρκαγιών και τις καταστροφικές πλημμύρες υπολογίζονταν στα 160 εκατομμύρια ευρώ, ενώ πλέον θα πρέπει να προστεθούν περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ ακόμα.

Αδύνατον να καλυφθούν οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ

Τα ποσά αυτά είναι αδύνατον να καλυφθούν από τον ΕΛΓΑ με βάση τα αποθεματικά του των περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ ή από άλλα ταμεία που δίνουν αποζημιώσεις. Για να καλυφθούν οι ζημιές, θα πρέπει να επιστρατευτούν πόροι του προϋπολογισμού από άλλους τομείς και κυρίως ευρωπαϊκοί πόροι, ιδιαίτερα όσοι είναι κατανεμημένοι για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Από κει και πέρα, σημαντικές θα είναι οι αποζημιώσεις και για την απώλεια υποδομών των αγροτών αλλά και των σπιτιών τους.

Ανεπανόρθωτο το οικονομικό πλήγμα για πολλούς αγρότες

Οι αποζημιώσεις όμως δεν πρόκειται να καλύψουν πλήρως τις ζημιές που υπέστησαν οι αγρότες. Η ασφάλιση των μηχανημάτων δεν καλύπτει το σύνολο του κόστους προμήθειας ενός τρακτέρ για παράδειγμα, προκαλώντας οικονομική αιμορραγία στους αγρότες. Οι οποίοι βέβαια θα πρέπει να αντιμετωπίσουν πολλές φορές πλήρη απώλεια των κοπαδιών τους ή των δένδρων τους αλλά και αποθηκευμένων προϊόντων. Φυσικά, σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και το κόστος των δημόσιων έργων που καταστράφηκαν και πρέπει να φτιαχτούν από την αρχή, τομέα όπου ήδη «άνοιξε η όρεξη» του Κυριάκου Μητσοτάκη για την εξυπηρέτηση των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών.

Πλήγμα στη γονιμότητα των εδαφών τα φερτά υλικά

Η γονιμότητα των εδαφών στις πληγείσες περιοχές αναμένεται να επηρεαστεί καταλυτικά από τις φετινές πλημμύρες και τον όγκο των φερτών υλικών. Έτσι, όχι μόνο η φετινή σοδειά έχει καταστραφεί, αλλά και οι σοδειές των επόμενων χρόνων αναμένονται μικρότερες. Πόσο μάλλον που σίγουρα ένα μέρος των αγροτών θα εγκαταλείψει τις περιοχές αυτές υπό το βάρος του οικονομικού κόστους για την επαναφορά στην πρότερη κατάσταση. Ο όγκος των φερτών υλικών αναδεικνύει και τις ευθύνες για την έλλειψη προετοιμασίας από Κεντρική Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση, με σοβαρά αντιπλημμυρικά έργα που θα μείωναν σημαντικές της επιπτώσεις της φετινής θεομηνίας.

Ερχονται αυξήσεις τιμών λόγω ελλείψεων προϊόντων

Οι απώλειες των σοδειών αναμένεται επίσης να φέρουν και ελλείψεις σε αγροτικά προϊόντα για τους καταναλωτές. Αυτό συνεπάγεται αύξηση των τιμών και πλήγμα στο πορτοφόλι του καταναλωτή. Πόσο μάλλον που επικεφαλής της διακυβέρνησης βρίσκεται η νεοφιλελεύθερη Ν.Δ., με τη γνωστή απροθυμία της να παρέμβει στην αγορά για να καταπολεμήσει την αισχροκέρδεια. Χωρίς τέτοιες παρεμβάσεις, η απώλεια των σοδειών της Θεσσαλίας μπορεί πολύ εύκολα να αξιοποιηθεί ως δικαιολογία για αυξήσεις τιμών άνω του αναμενόμενου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL