Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.0°C21.2°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.1°C20.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
21.0°C22.0°C
4 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.9°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
17.4°C20.9°C
2 BF 40%
Κορωνοϊός - RSV - Εποχική Γρίπη / Έρχεται το επικαιροποιημένο εμβόλιο - Ανησυχία για το «κοκτέιλ» ιώσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός - RSV - Εποχική Γρίπη / Έρχεται το επικαιροποιημένο εμβόλιο - Ανησυχία για το «κοκτέιλ» ιώσεων

εμβόλιο
πηγή freepic

Συνεδριάζει σήμερα Τρίτη 5/9 η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για σειρά θεμάτων, από τα οποία ξεχωρίζει η διάθεση του νέου, επικαιροποιημένου εμβολίου κατά του κορωνοϊού Sars-Cov-2 και των νέων παραλλαγών του.

Μετά την Kraken, η νέα παραλλαγή που δείχνει κυρίαρχη αυτή την περίοδο παγκοσμίως είναι η «Έριδα» (Eris). H Pfizer έχει επικαιροποιήσει τα νέα της εμβόλια Comirnaty XBB.1.5 για την πρώτη, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι τα δεδομένα δείχνουν ότι παρέχεται επαρκής προστασία και για την δεύτερη.

Η παραλαβή των πρώτων ποσοτήτων από το επικαιροποιημένο εμβόλιο αναμένεται να γίνει στο τέλος του Σεπτεμβρίου, κάτι που δυνητικά τοποθετεί την έναρξη της διάθεσής του στον Οκτώβριο. Στην συνεδρίαση της Επιτροπής αναμένεται να καθοριστεί ο τρόπος με τον οποίο θα προτεραιοποιηθεί η διάθεσή του, στις ευπαθείς ομάδες και τον γενικό πληθυσμό, αλλά και το δοσολογικό σχήμα.

Εξάλλου, στην ίδια συνεδρίαση αναμένεται να ληφθούν αντίστοιχες αποφάσεις για την διάθεση στο κοινό του πρώτου διαθέσιμου εμβολίου που αντιμετωπίζει τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό RSV, όπως επίσης και για την πάγια διάθεση του εμβολίου για την εποχική γρίπη.

Οι επιστήμονες ανησυχούν από τον συνδυασμό των ιώσεων που αναμένεται να έχουν σημαντική διασπορά τους επόμενους μήνες, συστήνοντας στις ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν έγκαιρα.

Για τον κορωνοϊό, οι συστάσεις των ευρωπαϊκών Αρχών συντείνουν ότι οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να λάβουν μία δόση του επικαιροποιημένου εμβολίου ανεξάρτητα του αν έχουν εμβολιαστεί στο παρελθόν και πόσες φορές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL