Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
17.5°C21.9°C
1 BF 78%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.5°C
1 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
18.0°C21.5°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.6°C23.8°C
1 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C18.0°C
0 BF 82%
ΕΣΥ / Διαδοχικές παραιτήσεις υγειονομικών - Η κατάρρευση αποθαρρύνει και τους πολίτες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΣΥ / Διαδοχικές παραιτήσεις υγειονομικών - Η κατάρρευση αποθαρρύνει και τους πολίτες

133855249.jpg

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αφήσει το ΕΣΥ στην τύχη του το βλέπουμε καθημερινά, με τους υγειονομικούς να παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλον από το σύστημα Υγείας. Αυτό που δεν είχε αποτυπωθεί μέχρι στιγμής, αλλά πλέον είναι γνωστό, είναι πως η διάλυση του ΕΣΥ αποθαρρύνει και τους πολίτες από το να αναζητήσουν εκεί λύση στο πρόβλημά τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής (Eurostat), οι Έλληνες είναι προτελευταίοι ανάμεσα στους Ευρωπαίους πολίτες αναφορικά με τη συχνότητα που επισκέπτονται κάποιον γιατρό το 2021. Oι πολίτες της χώρας μας επισκέπτονται μόλις 2,7 φορές τον γιατρό μέσα σε έναν χρόνο. Μόνο η Σουηδία καταγράφει μικρότερο αριθμό. Μάλιστα, υπάρχει μείωση σε σχέση με την προ κορωνοϊού εποχή, καθώς τότε είχαμε 3,34 επισκέψεις.

Η πανδημία Cοvid-19 έθεσε τους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα υπό έντονη πίεση και επηρέασε την πρόσβαση σε συμβουλευτικές υπηρεσίες σε πολλές άλλες ειδικότητες που δεν σχετίζονται με τον κορωνοϊό. Το 2021, η συχνότητα των ιατρικών επισκέψεων διέφερε μεταξύ των μελών της Ε.Ε. Ο μέσος αριθμός επισκέψεων σε γιατρό ανά κάτοικο κυμαινόταν μεταξύ 3,5 και 7,8 στα περισσότερα μέλη της Ε.Ε. (εκτός από τη Μάλτα, για την οποία δεν υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία). Μεταξύ των μελών της Ε.Ε., η Σλοβακία παρουσίασε τους υψηλότερους μέσους όρους επισκέψεων γιατρού, καταγράφοντας 11,0 επισκέψεις ανά κάτοικο, ακολουθούμενη από τη Γερμανία (9,6), την Ουγγαρία (9,5), την Ολλανδία (8,6) και την Τσεχία (7,8). Από την άλλη πλευρά, οι χαμηλότεροι μέσοι όροι επισκέψεων γιατρού καταγράφηκαν στη Σουηδία (2,3 επισκέψεις ανά κάτοικο), στην Ελλάδα (2,7), στην Πορτογαλία (3,5), στη Δανία (3,8), στη Φινλανδία και στην Εσθονία (και οι δύο 4,1).

Σε σύγκριση με τον ετήσιο μέσο όρο 2018-2020, ο μέσος αριθμός επισκέψεων γιατρού μειώθηκε σε 19 από τα 24 μέλη της Ε.Ε. για τα οποία υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία. Εξαιρέσεις ήταν η Λετονία, με αύξηση 5%, η Σλοβακία, η Πολωνία και η Αυστρία (+3%) και η Τσεχία (+1%). Εν τω μεταξύ, οι μεγαλύτερες μειώσεις στον μέσο αριθμό επισκέψεων γιατρών καταγράφηκαν στην Ιταλία (-39%), στη Λιθουανία (-24%), στην Ισπανία (-20%), στην Εσθονία (-19%) και στην Ουγγαρία (-8%).

Δυσαρεστημένοι και οι υγειονομικοί

Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ εκφράζουν συνεχώς τη δυσαρέσκειά τους για όσα συμβαίνουν στο σύστημα Υγείας. Η υποστελέχωση, η υπερεφημέρευση, οι κακές συνθήκες εργασίας και η αναντιστοιχία μισθών - έργου είναι οι βασικοί λόγοι. Εκτός από τις ανακοινώσεις που βλέπουμε καθημερινά και περιγράφουν την τραγική κατάσταση, μια πρόσφατη έρευνα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου αποτυπώνει με σαφήνεια την εικόνα.

Οι πρωταγωνιστές του συστήματος Υγείας αξιολογούν μόνο κατά 25,7% θετικά το ΕΣΥ. Μάλιστα, κανένας γιατρός του ΕΣΥ δεν κρίνει θετικά το σύστημα Υγείας! Μειοψηφία είναι επίσης οι επαγγελματίες Υγείας που βλέπουν θετικά τις νομοθετικές αλλαγές στην Υγεία τα τελευταία χρόνια. Δύο είναι τα βασικά προβλήματα των υγειονομικών. Πρώτο η προσπάθεια απαξίωσης του επαγγέλματος και δεύτερο οι ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό του ΕΣΥ. Λίγο - πολύ το ένα φέρνει το άλλο και είναι σαν φαύλος κύκλος. Κοινή αφετηρία, βέβαια, είναι η αντιμετώπιση που είχαν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Στο ερώτημα ποιος είναι ο κύριος λόγος φυγής των Ελλήνων γιατρών στο εξωτερικό, οι χαμηλοί μισθοί έχουν... αυτοδυναμία. Στην ίδια έρευνα, μόλις το 41,5% των πολιτών απαντάει ότι είναι ικανοποιημένο από τις υπηρεσίες Υγείας στη χώρα…

Αποθαρρυντικές πολιτικές

Είναι σαφές ότι η μείωση της ποιότητας υπηρεσιών Υγείας κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη αποθαρρύνει τους πολίτες από το να εμπιστευτούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η τεράστια υποστελέχωση και το κύμα φυγής που βλέπουμε καθημερινά πλέον παίζουν σημαντικό ρόλο. Άλλωστε, δεν είναι μακριά η εποχή που η επίσκεψη σε νοσοκομείο προμήνυε αρνητική εξέλιξη. Όπως το σύστημα Υγείας δεν είναι ελκυστικό για τους επαγγελματίες του, έτσι σήμερα δεν είναι ούτε για τους πολίτες.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL