Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.9°C18.1°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.0°C16.6°C
2 BF 81%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.8°C17.5°C
1 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.5°C14.9°C
2 BF 72%
Μετρό Θεσσαλονίκης / Νέα καθυστέρηση με σφραγίδα Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μετρό Θεσσαλονίκης / Νέα καθυστέρηση με σφραγίδα Μητσοτάκη

13384175a.jpg

Η πρώτη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2019 επισκιάστηκε από την ανακοίνωση της απόφασής του να καταστρέψει και να αποσπάσει τα πολύτιμα αρχαιολογικά ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό, παρά τις έντονες αντιδράσεις της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.

Τότε ο Κ. Μητσοτάκης, για να στηρίξει την απόφαση του τεμαχισμού και της καταστροφής της αρχαίας κληρονομιάς, επικαλέστηκε την ανάγκη γρήγορης απόδοσης του μετρό στους πολίτες.

Τέσσερα χρόνια μετά, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Θεσσαλονίκης ακόμη περιμένουν το μετρό, και θα περιμένουν για πολύ ακόμα. Όπως προέκυψε από τις χθεσινές διαδοχικές συσκέψεις που είχε στο ΥΜΑΘ ο Κ. Μητσοτάκης με κυβερνητικούς βουλευτές και εκπροσώπους φορέων, η απόδοση του μετρό σε λειτουργία θα καθυστερήσει κι άλλο, καθώς ακόμα δεν έχει υπογραφτεί η σύμβαση της Ελληνικό Μετρό με την ανάδοχο εταιρεία που θα «τρέξει» την εμπορική του λειτουργία.

Έτσι, σύμφωνα με τις αισιόδοξες κυβερνητικές προβλέψεις, το μετρό Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2024 και όχι νωρίτερα όπως μέχρι πρόσφατα διατείνονταν. Στις δηλώσεις του μετά το πέρας των συσκέψεων ο Κ. Μητσοτάκης αρκέστηκε να δηλώσει ότι «το μετρό θα αλλάξει τη λειτουργία της πόλης, και οι πιο κακόπιστοι αντιλαμβάνονται ότι θα ολοκληρωθεί μαζί με την επανατοποθέτηση των αρχαίων στους σταθμούς από τους οποίους αφαιρέθηκαν».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός διαμήνυσε ότι το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του flyover περιφερειακού, ενός έργου που ήδη έχει αμφισβητηθεί η αναγκαιότητά του. Το χαρακτήρισε «κρίσιμο έργο», το οποίο «θα ισορροπήσει κυκλοφοριακά την πόλη». Μάλιστα, στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός παρουσίασε ως προτέρημα το γεγονός ότι θα πρόκειται για δημόσιο και δωρεάν δρόμο, χωρίς διόδια.

Σχολιάζοντας τις έντονες ανησυχίες που έχουν διατυπωθεί για τις επιπτώσεις των εργασιών κατασκευής του υπερυψωμένου προαστιακού, ο Κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «πρόσκαιρες αναστατώσεις» και μίλησε γενικόλογα για «ενίσχυση του ΟΑΣΘ και της Τροχαίας».

Αναβαθμίζει το γραφείο που ήθελε να καταργήσει

Το μέλλον του Πρωθυπουργικού Γραφείου Θεσσαλονίκης αποσαφηνίστηκε στο περιθώριο της επίσκεψης Μητσοτάκη στο υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Όπως έγινε γνωστό, το Γραφείο που ίδρυσε ο Αλέξης Τσίπρας και ήθελε να το καταργήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι απλά διατηρείται, αλλά... αναβαθμίζεται.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, την ευθύνη του Πρωθυπουργικού Γραφείου θα έχει ο διευθυντής του Γραφείου του Κ. Μητσοτάκη στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης, ο οποίος θα ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη μια φορά την εβδομάδα.

Επίσης, θα οριστούν και δύο συντονιστές του Γραφείου, ο ένας θα είναι ο Θεσσαλονικιός οικονομολόγος Γιάννης Παπαγεωργίου και η δεύτερη θα είναι η δημοσιογράφος Έλενα Σώκου, υπεύθυνη περιφερειακών μέσων ενημέρωσης του Μεγάρου Μαξίμου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL