Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.4°C
2 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.8°C17.5°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C18.3°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
17 °C
15.5°C18.0°C
6 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C14.5°C
0 BF 100%
Χρηματιστήριο Αθηνών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χρηματιστήριο Αθηνών

133817819c.jpg

Στη διασταύρωση των οδών Ερμού και Αιόλου, πάνω από το ιστορικό καφενείο Η Ωραία Ελλάς, βρισκόταν από το 1870 η Λέσχη Εμπόρων των Αθηνών. Εκεί συναντιούνταν οι έμποροι και επαγγελματίες, μιλούσαν για τις δουλειές τους και ενημερώνονταν για την αγορά αλλά και γενικότερα. Η Λέσχη ήταν ένα είδος πρακτορείου ειδήσεων. Κάθε απόγευμα εκεί οι επαγγελματίες διαπραγματεύονταν τις τιμές των ομολογιών των εθνικών δανείων που εκδίδονταν την εποχή εκείνη. Από εδώ άρχισαν οι χρηματιστηριακές συναλλαγές στην Ελλάδα.

Σύντομα δημιουργήθηκε ενδιαφέρον για μεγαλύτερες συναλλαγές, καθώς σταδιακά διαδίδονταν οι μετοχικοί τίτλοι. Έτσι Η Ωραία Ελλάς μετατράπηκε σε Μετοχοπρατήριον, διότι οι συναλλαγές, που εισήγαγαν από το εξωτερικό οι ομογενείς, ήταν γνήσιες χρηματιστηριακές πράξεις, όπως αυτές στα ήδη οργανωμένα χρηματιστήρια άλλων χωρών. Αυτή ήταν η αρχή της ανεπίσημης λειτουργίας χρηματιστηρίου στην Αθήνα με έμβλημα τον Φτερωτό Ερμή.

Λογικά, οι ανάγκες που πρέπει να καλύψει ένα χρηματιστήριο προηγούνται της λειτουργίας του. Στη χώρα μας, ωστόσο, αυτή η αρχή καταστρατηγήθηκε, όπως άλλωστε και σε άλλες περιπτώσεις στην πορεία της χώρας προς τον καπιταλισμό. Στην Ερμούπολη της Σύρου, που προηγήθηκε σε αστική ανάπτυξη, ο οικονομικός Τύπος πολύ πρώιμα επισημαίνει την έλλειψη χρηματιστηρίου. Όταν η Ερμούπολη άρχισε να παρακμάζει, πρώτη εμπορική πόλη αναδεικνύεται ο Πειραιάς. Το Πειραϊκό Χρηματιστήριο, το πρώτο στη χώρα μας, ήταν μια μεικτή αγορά εμπορευμάτων και αξιών και ποτέ δεν μπόρεσε να αποκτήσει επαρκή κίνηση χρηματιστηριακών τίτλων.

Τελικά, τον Μάιο του 1873 τα μέλη της Λέσχης της Αθήνας την ονόμασαν «Χρηματιστήριο» και εξέλεξαν πρόεδρο τον Γεώργιο Ιγγλέση. Στην αρχή στη Λέσχη συνάπτονταν λιγοστές πράξεις, που δεν ήταν αρκετές για να δημιουργήσουν χρηματιστηριακή ατμόσφαιρα. Στη συνέχεια όμως, κυρίως μετά την ίδρυση της Εταιρείας του Λαυρίου, οι συγκεντρώσεις στη Λέσχη πύκνωναν. Όταν η Εταιρεία, την ίδια χρονιά, κυκλοφόρησε 100.000 μετοχές, κερδοσκοπικός παροξυσμός κατέλαβε τον κόσμο. Οι μετοχές αυτές αποτέλεσαν σχεδόν το αποκλειστικό αντικείμενο αγοραπωλησιών στη Λέσχη, στο καφενείο και στους δρόμους.

Έτσι, ξεκινώντας κάπως παράδοξα, φτάνουμε το 1876 στην επίσημη ίδρυση του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών επί κυβέρνησης Αλέξανδρου Κουμουνδούρου, που στεγάστηκε στο κτήριο της οδού Σοφοκλέους. Μετά από μακρόχρονη προεργασία, πολυκύμαντες διαδικασίες και ταλαντεύσεις, στήθηκε στέρεα και ανταποκρίθηκε μαχητικά στον ρόλο του για τον καπιταλιστικό εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας. Ένας βασικός στόχος της δημιουργίας του, ότι, δηλαδή, θα διαμορφώνει τις τιμές ισορροπημένα βάσει προσφοράς και ζήτησης, δεν επαληθεύτηκε. Αντίθετα, όλοι θυμόμαστε τα κραχ και την κερδοσκοπία που υπέστησαν κατά καιρούς η οικονομία και οι μικροεπενδυτές.

Από το τέλος του 2007 λειτουργεί ως ιδιωτική εταιρεία σε ιδιόκτητο κτήριο, στη Λεωφόρο Αθηνών 110.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL