Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
22.1°C24.4°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.6°C22.1°C
2 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.8°C21.1°C
4 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
3 BF 33%
Φάρμακα / «Υπάρχει έλλειψη χωρίς εξήγηση»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φάρμακα / «Υπάρχει έλλειψη χωρίς εξήγηση»

Φαρμακοποιός ανοίγει συρτάρι με φάρμακα
Φωτογραφία αρχείου ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Τα όσα ζουν οι φαρμακοποιοί καθημερινά στην επαφή τους με τους πολίτες, τις φαρμακαποθήκες και τις εταιρείες καθώς συνεχίζονται οι μεγάλες ελλείψεις σε εκατοντάδες κωδικούς, περιέγραψε μιλώντας στο Open η φαρμακοποιός Ευαγγελία Δαναπάση.

Οι ελλείψεις αφορούν περίπου 300 σκευάσματα και το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο στα φαρμακεία, όπως δείχνει το περιστατικό που περιέγραψε η ίδια. Σε μία περίπτωση μητέρα έψαχνε φάρμακο για το παιδί της σε όλη την Θεσσαλονίκη και όταν τυχαία το εντόπισε, σχεδόν κατέρρευσε μέσα στο φαρμακείο.

Η κα Δαναπάση σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα αυξήθηκαν πολύ οι ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις του αναπνευστικού, ανώτερου και κατώτερου, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των συνεπειών από τις καραντίνες, όπως η H1N1 ή ο στρεπτόκοκκος.

Ταυτόχρονα, ο φόβος του κόσμου τον έχει οδηγήσει να «αποθηκεύσει» φάρμακα, ενώ εκτίμησε ότι οι εταιρείες παραγωγής δεν έκαναν σωστό προγραμματισμό για τις πρώτες ύλες σε σχέση με την ζήτηση.

«Δεν είναι όμως μόνο εκεί οι ελλείψεις, υπάρχουν π.χ. προβλήματα και για σκευάσματα με κορτιζόνη που αφορούν λοιμώξεις στα μάτια», σημείωσε η ίδια.

«Κάθε ημέρα παλεύουμε, όλοι οι φαρμακοποιοί, να βρούμε τα φάρμακα, ακόμη και για περιπτώσεις που δεν πιστεύεις ότι μπορεί να έχουν έλλειψη. Έχουμε εκτεθεί πάρα πολλές φορές. Λέμε "ναι, θα σας το φέρουμε, είναι κάτι απλό" και καταλαβαίνουμε μετά ότι υπάρχει έλλειψη χωρίς εξήγηση. Δεν μιλάμε για πράγματα σοβαρά, μιλάμε για πολλών ειδών φάρμακα, π.χ. για το γαστρεντερολογικό σύστημα».

Όπως περιέγραψε χαρακτηριστικά, «ζητάμε π.χ. την εβδομάδα, αν έρθουν 5 περιστατικά παιδιών, 2 αντιβιώσεις για κάθε παιδί, 10 κουτιά. Και οι φαρμακαποθήκες παίρνουν 50 για όλη την Θεσσαλονίκη και πρέπει να κάνουν επιμερισμό. Μπορώ εγώ να πάρω 1 αντιβίωση την εβδομάδα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL