Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.5°C19.6°C
3 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.6°C20.9°C
3 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.0°C23.7°C
4 BF 42%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.8°C20.4°C
4 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.1°C
2 BF 59%
Καύσωνας / «Ξεσηκωμός» από τους Έλληνες μετεωρολόγους κατά Bloomberg - Τι απαντούν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καύσωνας / «Ξεσηκωμός» από τους Έλληνες μετεωρολόγους κατά Bloomberg - Τι απαντούν

Καύσωνας καιρός
ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Προειδοποιήσεις είχε δώσει το διεθνές πρακτορείο Bloomberg για τον μήνα Αύγουστο, ότι κατά το δεύτερο μισό του μήνα «η ζέστη θα επιστρέψει πάνω από το μέσο όρο σε Ισπανία, νότια Ιταλία και Ελλάδα, με ενδεχόμενο για υψηλά όλων των εποχών».

Καύσωνας bloomberg
Bloomberg

Ωστόσο, τις προβλέψεις του δημοσιεύματος που αφορούν στη χώρα μας, δεν φαίνεται να συμμερίζονται οι Έλληνες μετεωρολόγοι, οι οποίοι εξηγούν ουσιαστικά πως όλα αυτά δεν προκύπτουν από κάπου..

Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, σχολίασε μέσω Twitter πως στα νότια της Ευρώπης «δεν υπάρχει καν ισχυρό σήμα για καύσωνα». «Απλά η Samanthe Burgess δήλωσε στο Βloomberg ότι αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί. Όχι όμως ότι θα γίνει. Δεν δικαιολογείται από τους χάρτες».

Από την άλλη, ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου εξηγεί με ανάρτησή του πως κατά την άποψή του «φυσικά και δεν χρειάζεται πανικός».

«Μια τέτοια πρόγνωση έγινε, όπως αναφέρεται και στο άρθρο, από συγκεκριμένους μετεωρολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα πάνω στο θέμα και όχι από το σύνολο των μετεωρολόγων», αναφέρει και συνεχίζει: «Το ποσοστό ευστοχίας μιας 15θήμερης και βάλε πρόγνωσης για μια τόσο ευρεία γεωγραφικά περιοχή όπως τη Μεσόγειο αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη βρίσκεται πολύ κάτω του 50% καθώς δεν λαμβάνονται τοπικά χαρακτηριστικά και αλλαγές στη διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων που ενδεχομένως να προκύψουν ανά περιοχή τις αμέσως επόμενες ημέρες».

Μάλιστα, εκφράζει την άποψη πως «τέτοιες μακροπρόθεσμες προγνώσεις για τόσο μεγάλες γεωγραφικά περιοχές και με περιορισμένα ποσοστά ευστοχίας θα πρέπει να εκδίδονται με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς θα μπορούσαν να έχουν άμεσες και αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό και κατ' επέκταση στις οικονομίες των χωρών για τις οποίες γίνεται αναφορά».

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο, ο οποίος μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις», οι θερμοκρασίες θα είναι φυσιολογικές για την εποχή και ο καιρός θα είναι «χαρά Θεού», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

Σημείωσε, ωστόσο, πως οι θερμοκρασίες θα παρουσιάσουν μια μικρή άνοδο μετά τον Δεκαπενταύγουστο, αλλά η πρόβλεψη του Bloomberg ότι μετά τις 16 Αυγούστου θα υπάρξει ισχυρό κύμα καύσωνα στη χώρα μας, δεν επιβεβαιώνεται από τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία.

Την ίδια στιγμή, ο ίδιος ξεκαθάρισε πως τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί από τα παραπάνω, όμως επισήμανε πως σε καμία περίπτωση τα προγνωστικά δεν προβλέπουν κάτι τέτοιο.

Ο κ. Γιαννόπουλος, σχολιάζοντας το κείμενο του δημοσιεύματος που προκάλεσε την αντίδραση των Ελλήνων μετεωρολόγων, επισήμανε ότι ακόμα και μέσα στο κείμενο η επιστήμονας που μιλά αναφέρεται σε πιθανότητα για κύμα καύσωνα.

«Οι τίτλοι που μπήκαν και εδώ, που το άρθρο αναπαράχθηκε, και στο ίδιο το δημοσίευμα ήταν υπερβολικοί. Και ίσως επηρεάσουν αποφάσεις τουριστών να επισκεφτούν τη χώρα μας , κάτι που προφανώς είναι εκτός από άδικο, αφού είναι αβάσιμο επιστημονικά, και επιζήμιο για την οικονομία της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL