Συνεχίζονται οι σκληρές μάχες με τις φλόγες στα πύρινα μέτωπα της Ρόδου. Εκατοντάδες πυροσβέστες και εθελοντές βρίσκονται στα μέτωπα της φωτιάς και θα παραμείνουν εκεί όλη τη νύκτα. Σε όλη τη διάρκεια της ημέρας υπήρξαν ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τα ελικόπτερα.
Το μέτωπο που παραμένει ενεργό είναι εκείνο του Ασκληπιείου καθώς και αυτό στην περιοχή του Γαδουρά. Ενεργά μέτωπα υπάρχουν επίσης στην περιοχή Απολλώνων και στην περιοχή των Λαέρμων.
Σε όλη τη διάρκεια της ημέρας υπήρξαν εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος σε όλες τις περιοχές του νησιού στο πλαίσιο προγραμματισμού που έχει γίνει από την ΔΕΔΔΗΕ.
Η μάχη, σύμφωνα και με εκτιμήσεις αρμοδίων, θα διαρκέσει και τις επόμενες μέρες, αφού αναμένεται ότι θα υπάρχουν αρκετές αναζωπυρώσεις.
Σε εξέλιξη είναι οι έρευνες για το πώς ξεκίνησε η μεγάλη πυρκαγιά στη Ρόδο, ενώ συλλέγονται μαρτυρίες και υλικό.
Σήμερα η Ιερά Μονή Θάρρι όπου διέμεναν πέντε μοναχοί, εκκενώθηκε προληπτικά.
Οι εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης αναμένεται να ξεκινήσουν από νωρίς το πρωί τις ρίψεις νερού.
Η φωτιά στη Ρόδο εξακολουθεί να καίει σε τρία μέτωπα, ενώ την κατάσβεση της δυσχαιρένουν οι ισχυροί άνεμοι που επικρατούν στο νησί.
Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί 12 οικισμοί.
Συγκεκριμένα έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Κιοτάρι, Γεννάδι, Πυλώνα, Λάερμα, Λάρδο, Λίνδο, Κάλαθο, Μαλώνα, Ασκληπιείο, Πεύκους, Μάσσαρη, Χαράκι.
Τραυματίες στο νοσοκομείο
Συνολικά σύμφωνα με το ΕΚΑΒ και την ΥΠΕ Ν. Αιγαίου, στις δομές υγείας υπήρξαν εννέα προσελεύσεις ατόμων με αναπνευστικά προβλήματα στα οποία παρασχέθηκαν άμεσα οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν αμέσως μετά.
Έως τώρα έχουν καταγράφει δυο εισαγωγές, ενός ατόμου με κάταγμα από πτώση κατά την εκκένωση ξενοδοχείου και μιας 31χρονης εγκύου που βρίσκεται στη μαιευτική κλινική και η οποία ειναι καλά στην υγεία της και παρακολουθείται.
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η δημοτική ενότητα της Νότιας Ρόδου
Την ίδια ώρα, λόγω της πυρκαγιάς που εξακολουθεί να μαίνεται στο νησί της Ρόδου, κηρύχθηκε με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας η δημοτική ενότητα της Νότιας Ρόδου.
Στην σχετική απόφαση που εκδόθηκε σήμερα αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Αποφασίζουμε την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας της Δημοτικής Ενότητας Νότιας Ρόδου του Δήμου Ρόδου της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 18-07-2023 στις παραπάνω περιοχές σύμφωνα με τα ανωτέρω 8 και 9 σχετικά. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι (6) μήνες, ήτοι έως και 18 Ιανουαρίου 2024. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.»
Κάηκαν σπίτια και ξενοδοχεία
Συνεχίζει να καίει για έκτη συνεχόμενη μέρα το πύρινο μέτωπο στη Ρόδο, το οποίο έχει προκαλέσει ήδη ανυπολόγιστες ζημιές.
Η φωτιά καίει ανεξέλεγκτα με αποτέλεσμα να έχουν ήδη καεί σπίτια και ξενοδοχεία, ενώ στη διάρκεια της νύχτας δόθηκε εντολή για την εκκένωση αρκετών χωριών.
Μεταξύ αυτών που εκκενώθηκαν ήταν οι περιοχές Μάσαρη, Μαλώνας και Χαράκι στη Ρόδο καθώς περίπου στις 2 τα ξημερώματα εστάλη μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους των παραπάνω περιοχών. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Μάσαρη, Μαλώνας και Χαράκι, εκκενώστε τώρα προς Ρόδο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών». Είχαν επίσης εκκενωθεί τα χωριά της Λίνδου και της Καλάθου καθώς και του οικισμού των Πεύκων, όπως ανακοίνωσε με επείγουσα ειδοποίηση του το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής. Τα δύο χωριά και ο οικισμός είναι από τις πλέον τουριστικές περιοχές της Ρόδου.
⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣
— 112 Greece (@112Greece) July 22, 2023
🆘 Αν βρίσκεστε στις περιοχές #Μάσαρη #Μαλώνας & #Χαράκι, εκκενώστε τώρα προς #Ρόδο
🔥 Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας
‼️ Ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών
ℹ️ https://t.co/kexUnlnGMV@pyrosvestiki@hellenicpolice
Νωρίτερα, είχε προηγηθεί απεγκλωβισμός ατόμων δια θαλάσσης από τις περιοχές Γεννάδι και Κιοτάρι από το λιμενικό σώμα με τη συνδρομή ιδιωτικών σκαφών. Περίπου 2.500 άτομα έχουν απεγκλωβιστεί έως τώρα με τη συνδρομή του λιμενικού σώματος και ιδιωτικών σκαφών σε Κιοτάρι και Λάρδο.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η φωτιά μπήκε και στο χωριό Λάερμα όπου κάηκαν σπίτια και μία εκκλησία. Παράλληλα, στο Κιοτάρι έχουν παραδοθεί στις φλόγες ξενοδοχεία, καταστήματα, οχήματα.
Σύμφωνα με μαρτυρίες οι φλόγες έφτασαν και στο χωριό των Λαέρμων, ενώ στις φλόγες τυλίχθηκε η εκκλησία και ένα σπίτι του οικισμού.
Όπως φαίνεται σε βίντεο που ανέβασε στο Facebook κάτοικος του νησιού, ξενοδοχεία, μαγαζιά, φαρμακεία και ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα καίγονται στο Κιοτάρι.
Οι φλόγες, όπως αναφέρει ο ίδιος, είναι πάνω από 30 μέτρα.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη καθώς υπάρχουν διάσπαρτες ενεργές εστίες σε διάφορες περιοχές με τα κυριότερα μέτωπα να εντοπίζονται νότια του Απόλλωνα, δυτικά από τα Λάερμα και στην περιοχή ανάμεσα στο Κιοτάρι και το Γεννάδι, ενώ συνεχίζουν να πνέουν ισχυροί άνεμοι.
Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 266 πυροσβέστες, 16 πεζοπόρα, 49 οχήματα, ενώ από αέρος 4 ελικόπτερα και τρία αεροπλάνα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική αναμένεται κατά την διάρκεια της ημέρας να ενισχυθούν τόσο οι επίγειες όσο και οι εναέριες δυνάμεις.
Ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ για την εκκένωση ξένων πολιτών
Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου για να διευκολυνθεί η εκκένωση ξένων πολιτών στην Ελλάδα λόγω των εν εξελίξει δασικών πυρκαγιών, όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο επικοινωνίας 0030 - 210 3681730, καθώς και στα τηλέφωνα 210-3681259 και 210-3681350.
Το υπουργείο Εξωτερικών παρακαλεί τόσο τους Έλληνες όσο και τους ξένους πολίτες που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο να επικοινωνούν απευθείας και αποκλειστικά με την Πολιτική Προστασία στο τηλέφωνο 112.
«Κόλαση» φωτιάς
Σε βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνονται πυροσβέστες να καταγράφουν την στιγμή που οι φλόγες πλησιάζουν ξενοδοχειακή μονάδα. «Κόλαση, κόλαση», ακούγεται να λέει ο πυροσβέστης.
Σε κάποια στιγμή εντοπίζει μία τουρίστρια και φωνάζει στον οδηγό του πυροσβεστικού οχήματος. «Σταμάτα να τους πάρουμε». «Έλα εδώ. Εδώ. Εδώ», φωνάζει στα αγγλικά ο πυροσβέστης αλλά η γυναίκα πηγαίνει προς το ξενοδοχείο.
«Περίμενε φίλε πρέπει να την σώσουμε», λέει ο πυροσβέστης και το όχημα επιστρέφει για να πάρει την τουρίστρια, η οποία κινδυνεύει να περικυκλωθεί από την φωτιά.