Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.7°C
1 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.3°C
1 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.0°C18.2°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
17.7°C21.4°C
3 BF 39%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C16.3°C
0 BF 100%
Η Αρχαία Αγορά της Αθήνας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Αρχαία Αγορά της Αθήνας

133526020-c.jpg

Στον χώρο της Αρχαίας Αγοράς της Αθήνας μπαίνει κανείς από την είσοδο που βρίσκεται κοντά στο Θησείο, επί της οδού Αδριανού.

Με την πρώτη ματιά πάνω στον λόφο του Αγοραίου Κολωνού θαυμάζουμε το Ηφαιστείο, τον αρχαίο ναό που, αν και είναι μικρότερος σε μέγεθος από τον Παρθενώνα, τον συναγωνίζεται σε αρχιτεκτονική τελειότητα. Η ονομασία «Θησείο» διατηρείται από παλιά για τον ναό και για ολόκληρη την περιοχή, μολονότι σήμερα γνωρίζουμε πως ο ναός ήταν αφιερωμένος στον Ήφαιστο και στην Αθηνά.

Τα υπόλοιπα κτίσματα της Αρχαίας Αγοράς εκτείνονται ανάμεσα στους λόφους του Αγοραίου Κολωνού και του Αρείου Πάγου. Εκεί χτυπούσε η καρδιά του δημόσιου βίου της πόλης. Γιατί η Αγορά στους αρχαίους χρόνους δεν ήταν μόνο τόπος εμπορικών συναλλαγών, αλλά και χώρος συγκέντρωσης, συνάντησης και επικοινωνίας των πολιτών. Εκεί βρίσκονταν οι δημόσιες υπηρεσίες, τα κυβερνητικά κτήρια και τα δημόσια ιερά της πόλης. Εκεί οι πολίτες ενημερώνονταν, σχολίαζαν και διαμόρφωναν άποψη για τα θέματα του δημόσιου βίου τους.

Ο χώρος της Αγοράς σχηματίζει ένα ακανόνιστο τετράπλευρο που διασχίζεται διαγωνίως από την οδό Παναθηναίων. Προς τα δυτικά σώζονται τα κυκλικά θεμέλια της Θόλου, που ήταν η έδρα της διοίκησης της Πολιτείας, διότι από εκεί κυβερνούσε η πρυτανεύουσα φυλή και εκεί φυλάσσονταν τα πρότυπα μέτρων και σταθμών της πόλης-κράτους. Βόρεια της Θόλου υπήρχε το Βουλευτήριο όπου συνεδρίαζε η Βουλή των 500 και στα ανατολικά του σώζονται τα θεμέλια του Μητρώου που στέγαζε το αρχείο του κράτους. Μπροστά από αυτά τα κτήρια βρισκόταν ο περίβολος των Επωνύμων Ηρώων με τα ορειχάλκινα αγάλματα των 10 ηρώων που έδωσαν τα ονόματά τους στις 10 φυλές της Αττικής. Στην πρόσοψη του βάθρου τους αναρτούσαν τις επίσημες ανακοινώσεις της πόλης. Στα νότια της Αγοράς υπήρχαν τρεις στοές και το ανώτατο δικαστήριο, η Ηλιαία. Αργότερα -τον 1ο αιώνα π.Χ.- χτίστηκε το Ωδείο του Αγρίππα. Προς τα ανατολικά σώζεται αναστηλωμένη η, επίσης ρωμαϊκή, Στοά του Αττάλου, που λειτουργεί σήμερα ως μουσείο. Μαζί με αυτά, ναοί, αγάλματα και καταστήματα αποτελούσαν τον σημαντικότερο δημόσιο χώρο της αρχαίας Αθήνας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL