Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.7°C17.4°C
3 BF 58%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.5°C16.7°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C16.0°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.5°C17.8°C
5 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
10.3°C10.3°C
2 BF 70%
Η Ευρώπη αυτή είναι για πνίξιμο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ευρώπη αυτή είναι για πνίξιμο

Ναυάγιο
(ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ / EUROKINISSI)

Όσο περνούν οι ώρες και οι ελπίδες μηδενίζονται, όσο βεβαιωνόμαστε ότι στα πιο βαθειά βάθη της Μεσογείου, μέσα σ' ένα κουφάρι σαπιοκάραβου χάθηκαν εκατοντάδες ψυχές, μανάδες και παιδιά, ανακύπτουν νέα στοιχεία που συγκροτούν ψηφίδα- ψηφίδα το χρονικό προαναγγελθέντος εγκλήματος.

-Ηξεραν όλοι. Και η Frontex που κάνει το παγώνι, και η Ιταλία και η Ελλάδα. Ηξεραν όλες οι λιμενικές αρχές πολλές ώρες πριν το τελικό ναυάγιο. Στην αρχή το απέκρυψαν και έκαναν γελοίες ανακοινώσεις περί άρνησης της βοήθειας από τους πρόσφυγες. Αλλά μετά βγήκαν οι καταραμένοι αλληλέγγυοι που τόσο ενοχλούν τις κυβερνήσεις και αποκάλυψαν τα απεγνωσμένα τηλεφωνήματα στο Alarm phone. Μετά βγήκαν στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες με τους ανθρώπους στο κατάστρωμα με υψωμένα χέρια στον ουρανό. Δεν χαιρετούσαν το αεροπλάνο βοήθεια ζητούσαν.

-Μπορούσαν όλοι. Και η Frontex που διαθέτει πανίχυρο και πανάκριβο στόλο και η Ιταλία που κατηγορεί τώρα και αυτή την Ελλάδα. Και πάνω απ΄όλους μπορούσε και έπρεπε να τους διασώσει η Ελλάδα. Για την ακρίβεια ήταν ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΗ από το Διεθνές Δίκαιο, διότι το αλιευτικό βρισκόταν μεν σε διεθνή ύδατα, πλην όμως στην περιοχή έρευνας και διάσωσης ελληνικής ευθύνης. Και δεν έχει καμμία σημασία αν γουστάρει ο Μητσοτάκης ή εγώ τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Αλλά αν ακολουθούμε το Διεθνές Δίκαιο ή όχι. Η περίπτωση της Πύλου είναι ακριβώς όπως η περίπτωση στο Φαρμακονήσι όπως είπε στο Κόκκινο ο πρόεδρος του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες Βασίλης Παπαδόπουλος. Για το Φαρμακονήσι η Ελλάδα έχει καταδικαστεί.

-Είναι πιθανότατα αλήθεια, ότι κάποιος από το αλιευτικό με τον οποίο κάποιος από το λιμενικό επικοινώνησε να είπε ότι δεν θέλουν διάσωση αλλά θέλουν να συνεχίσουν για Ιταλία. Είναι πιθανό γιατί ξέρουν ότι η χώρα μας κάνει puch backs και αυτοί θέλουν να γλυτώσουν από τον εφιάλτη και όχι να ξαναβρεθούν εκεί. Ξέρουν επίσης από παλιότερα ναυάγια ότι οι επιζώντες αντί για συνδρομή αντιμετωπίζουν κέντρα κράτησης. Οτι βρίσκονται κρατούμενοι στην Αμυγδαλέζα ή και στις φυλακές χωρίς ουσιαστικά δίκη αν είχαν την ατυχία να πιάσουν το τιμόνι όταν ο διακινητής εγκατέλειψε τη βάρκα. Αυτή τη στιγμή 2.000 πρόφυγες κρατούνται ως διακινητές στις φυλακές με ποινές χιλιάδων χρόνων και αποτελούν το 20% του συνόλου των φυλακισμένων. Οι "διακινητές" είναι η δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία φυλακισμένων στην Ελλάδα μετά τους καταδικασμένους για ναρκωτικά. Η καμπάνια "μια δίκαιη δίκη για τον Μωχάμαντ" του Στέλιου Κούλογλου απέδειξε με την αθώωση τριών από αυτούς πόσο άδικη, απάνθρωπη και αναποτελεσματικη είναι αυτή η αντιμετώπιση. Αδικη και απάνθρωπη γιατί φανταστείτε να έχει πνιγεί το παιδί σου και να σε κλείνουν φυλακή επειδή προσπαθούσες να το σώσεις (αληθινή περίπτωση). Και αναποτελεσματική διότι αν όλοι αυτοί είναι όντως διακινητές σημαίνει ότι δεν τρομάζει και δεν σταματά τους διακινητές, καμμία φυλακή και καμμία ποινή.

- Η Ευρώπη φρούριο και η Ελλάδα στο ρόλο δεσμοφύλακα. Η Ελλάδα του φράχτη, του πλωτού φράγματος (το θυμάστε;;;!!!) και των απαγωγών που είδαν πρόσφατα το φως της διεθνούς δημοσιότητας, η Ελλάδα της αγριότητας, αντί για την αγκαλιά των γιαγιάδων της Λέσβου. Η Ευρώπη της υποκρισίας, η Ελλάδα στη δίνη μιας πολιτικής ξενοφοβίας και εθνικιστικού πυρετού. Η Ευρώπη που γερνάει και πεθαίνει σπέρνοντας πολέμους, δυστυχία και ακραία ανισότητα με την ακροδεξιά να σαρώνει ότι απέμεινε από το διαφωτισμό. Η Ελλάδα που ξεπουλιέται φτηνά στους τουρίστες των κρουαζιερόπλοιων και αδιαφορεί προκλητικά για τους απελπισμένους ανέστιους που πλησιάζουν τα σύνορά της. Σε μια παλιά του συνέντευξη ο πρώην πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Προβόπουλος είχε πει ότι το συμφέρον της Ευρώπης είναι να υποδεχτεί και να εντάξει τους πρόσφυγες, αλλιώς η δημογραφική και οικονομική της κατάρρευση είναι βέβαιη. Ο Μητσοτάκης με το ένα χέρι δείχνει το φράχτη και με το άλλο προσπαθεί να φέρει εργατικά χέρια από το Μπαγκλα Ντες. Ξέρουμε όλοι τί κάνουν αυτά τα χέρια. Στις Βρυξέλλες που βρέθηκα πρόσφατα κάθε καθαρίστρια, κάθε γκαρσόνι, κάθε ταξιτζής ήταν μετανάστης “σκούρος”. Δεν είναι μόνο θέμα ανθρωπισμού λοιπόν, τους χρειαζόμαστε τους πρόσφυγες. Κι αν η κατώτερη κάθε περίστασης Ευρωπαϊκή ηγεσία συνεχίζει στην ίδια επικίνδυνη τακτική, αυτή η Ευρώπη τους καλύτερα να πνιγεί στα πιο βαθειά νερά, εκεί που έπνιξε χθες εκατοντάδες ανθρώπους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL