Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.1°C16.2°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C13.4°C
2 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.6°C15.4°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C12.3°C
0 BF 76%
Πανελλαδικές 2023 / Δείτε τα θέματα και τις απαντήσεις σε Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πανελλαδικές 2023 / Δείτε τα θέματα και τις απαντήσεις σε Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία

Πανελλαδικές 2023
(EUROKINISSI/ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ)

Με μαθήματα προσανατολισμού συνεχίστηκαν σήμερα Τρίτη (6/6) οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων.

Ειδικότερα, οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών εξετάστηκαν στα Αρχαία Ελληνικά, οι υποψήφιοι των Ομάδων Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής στα Μαθηματικά και οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού των Σπουδών Υγείας στη Βιολογία.

Σχολιάζοντας τα θέματα στα Αρχαία, η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ) ανέφερε πως σε ό,τι αφορά το διδαγμένο κείμενο η ερώτηση κατανόησης κρίνεται σχετικά απλή όπως και οι απαντήσεις της εισαγωγής και της λεξιλογικής παρατήρησης θα θεωρηθούν εύκολες για καλά προετοιμασμένους μαθητές. Η ερμηνευτική ερώτηση απαιτεί σύνθεση αρκετών σχολίων από τα σχολικά εγχειρίδια, ενώ το παράλληλο κείμενο από τον «Ανώνυμο Ιαμβλίχου» δεν αναμένεται να προβληματίσει ιδιαίτερα τους εξεταζόμενους.

Σε ό,τι αφορά το αδίδακτο κείμενο, η ΟΕΦΕ εκτιμά ότι η μετάφρασή του ήταν απαιτητική. Η ερώτηση κατανόησης ήταν χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες για έναν διαβασμένο μαθητή, ενώ η γραμματική και το συντακτικό καλύπτουν μεγάλο εύρος της ύλης και δε δημιουργούν δυσκολίες σε έναν καλά προετοιμασμένο υποψήφιο.

Ευκολότερα από τα περυσινά χαρακτηρίζονται τα θέματα στα Μαθηματικά, σύμφωνα με την ΟΕΦΕ που ανέφερε πως καλύπτουν ευρύ μέρος της ύλης και οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές δεν θα αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα προβλήματα.

Αναμενόμενα, ιδιαίτερα βατά και χωρίς παγίδες ήταν τέλος σύμφωνα με την ΟΕΦΕ τα θέματα Α, Β και Δ της Βιολογίας. Μοναδική εξαίρεση ήταν το θέμα Γ, που ήταν μέτριας δυσκολίας και οι μαθητές θα έπρεπε να προσέξουν τις λεπτομέρειες.

Δείτε τα θέματα και τις απαντήσεις:
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL