Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Το Μνημείο Λυσικράτους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το Μνημείο Λυσικράτους

133468924-c.jpg

Γνωστό και ως «Φανάρι του Διογένη», είναι το καλύτερα σωζόμενο χορηγικό μνημείο της αρχαιότητας. Βρίσκεται στην Πλάκα, στην πλατεία Λυσικράτους (επί της αρχαίας οδού Τριπόδων) και χτίστηκε από τον Λυσικράτη το 335-334 π.Χ. για να στηρίζει και να αναδεικνύει ένα σημαντικό αντικείμενο στην κορυφή του: τον χάλκινο τρίποδα, που του είχε δοθεί ως έπαθλο για τον ρόλο του ως χορηγού του νικητήριου θεατρικού έργου στους δραματικούς αγώνες εκείνης της χρονιάς.

 

Οι χορηγοί ήταν ευκατάστατοι πολίτες, που αναλάμβαναν τη χρηματοδότηση των δραματικών αγώνων στα Διονύσια, καθώς και κάποιων δημόσιων επίσημων τελετών. Ο χάλκινος τρίποδας ήταν το πρώτο βραβείο των θεατρικών αγώνων. Οι νικητές κατέθεταν τους τρίποδες στο ιερό του Διονύσου ή τους τοποθετούσαν στη γειτονική οδό των Τριπόδων. Προκειμένου δε να εκτεθούν με μεγαλοπρεπέστερο τρόπο, οι τρίποδες στήνονταν μερικές φορές σε ψηλή βάση, η οποία μπορούσε να έχει τη μορφή κίονα, ή ακόμη και μνημείου σε σχήμα ναΐσκου, όπως αυτό του Λυσικράτους.

Το μνημείο έχει ύψος 6.50 μ. Στο κάτω μέρος ένα τετράγωνο ψηλό κρηπίδωμα από πωρόλιθο αποτελεί τη βάση ενός μαρμάρινου κυκλικού ναΐσκου, που περιβάλλεται από έξι ημικίονες αττικο-κορινθιακού ρυθμού. Έχει θολωτή στέγη από κυανωπό μάρμαρο και πλούσια διακόσμηση. Μια ζωφόρος αφηγείται τον μύθο της αιχμαλωσίας του Διονύσου από Τυρρηνούς πειρατές. Η πολύπλοκη διακόσμηση διαμορφώνεται στην κορυφή σε μία άκανθο, πάνω στην οποία στηριζόταν ο τρίποδας-έπαθλο. Αυτή θεωρήθηκε βάση φαναριού και σύνδεσε, στο φαντασιακό των απλών ανθρώπων, το μνημείο με τον... Διογένη, τον Κυνικό φιλόσοφο της αρχαιότητας. Επιγραφές στο επιστύλιο μνημόνευαν τον χορηγό και τους βασικούς συντελεστές του βραβευμένου δράματος.

Το μνημείο του Λυσικράτους παρέμεινε άθικτο στην ίδια θέση μέχρι σήμερα, ο τρίποδας όμως στην κορυφή του δεν σώζεται. Το 1669 το κτίσμα ενσωματώθηκε σε γειτονικό μοναστήρι Καπουτσίνων, οι οποίοι το μετέτρεψαν σε αναγνωστήριο και βιβλιοθήκη. Έτσι διασώθηκε από πολλούς κινδύνους. Η μονή καταστράφηκε κατά την Ελληνική Επανάσταση, όχι όμως το μνημείο. Αναστηλώθηκε το 1876-1887 με έξοδα της γαλλικής κυβέρνησης. Θαυμάστηκε πολύ και πολλά αντίγραφά του χτίστηκαν σε Αγγλία, ΗΠΑ και Αυστραλία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL