Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
10.9°C16.2°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.3°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C16.5°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C12.3°C
0 BF 87%
ΕΕ / Καμπανάκι στην Ελλάδα για εργασιακά - Προειδοποιεί με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΕ / Καμπανάκι στην Ελλάδα για εργασιακά - Προειδοποιεί με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Σημαίες κρατών μελών της ΕΕ μπροστά από κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
European Committee

Καμπανάκι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα και άλλα δύο κράτη μέλη της ΕΕ που δεν έχουν ενσωματώσει ακόμη στο εθνικό τους δίκαιο την οδηγία για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, η Κομισιόν με σημερινή (1/6/23) επιστολή αιτιολογημένης γνώμης προς την Ελλάδα, την Ισπανία και το Λουξεμβούργο ζητά να ενσωματώσουν την εν λόγω οδηγία τονίζοντας ότι οι κανόνες αυτοί παρέχουν εκτενέστερα και επικαιροποιημένα εργασιακά δικαιώματα και προστασία στους 182 εκατομμύρια εργαζόμενους στην ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2022 η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητικές επιστολές σε 19 κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, επειδή δεν ενσωμάτωσαν καθόλου ή δεν ενσωμάτωσαν πλήρως την οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο.

Πλέον, αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα, την Ισπανία και το Λουξεμβούργο, δεδομένου ότι οι χώρες αυτές δεν έχουν ακόμη κοινοποιήσει εθνικά μέτρα μεταφοράς των νέων ενωσιακών κανόνων στο εθνικό τους δίκαιο ούτε έχουν κοινοποιήσει σχέδιο νόμου με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ψήφισή τους.

Τα τρία κράτη μέλη έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να κοινοποιήσουν τα εθνικά τους μέτρα. Η Επιτροπή, αν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να αποφασίσει να τα παραπέμψει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ακόμα ότι με τους νέους κανόνες, οι εργαζόμενοι έχουν, για παράδειγμα, το δικαίωμα σε μεγαλύτερη προβλεψιμότητα όσον αφορά τα καθήκοντα που τους ανατίθενται και τον χρόνο εργασίας. Θα έχουν επίσης το δικαίωμα να λαμβάνουν έγκαιρες και πληρέστερες πληροφορίες σχετικά με τις βασικές πτυχές της εργασίας τους, όπως ο τόπος εργασίας και η αμοιβή.

Οι νέοι κανόνες θα ωφελήσουν ιδίως δύο έως τρία εκατομμύρια εργαζομένους σε επισφαλείς μορφές απασχόλησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL