Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.2°C
1 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
9.9°C14.1°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.1°C17.5°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.9°C
0 BF 100%
Βρεφονηπιακοί σταθμοί / Απλήρωτοι από τον Ιανουάριο - Το υπουργείο Εργασίας ακόμη χρωστά τα vouchers
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βρεφονηπιακοί σταθμοί / Απλήρωτοι από τον Ιανουάριο - Το υπουργείο Εργασίας ακόμη χρωστά τα vouchers

Αίθουσα βρεφονηπιακού σταθμού με τραπέζια και ζωγραφιές στους τοίχους
Φωτογραφία αρχείου ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/EPA

Απλήρωτους έχει αφήσει το υπουργείο Εργασίας τους βρεφονηπιακούς σταθμούς από τον Ιανουάριο του 2023 με τους εργαζόμενους και τους γονείς να είναι σε απόγνωση.

Ειδικότερα με επιστολή που απέστειλε πρόσφατα στους γονείς των παιδιών η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών κατήγγειλε ότι δεν έχουν καταβληθεί τα οφειλόμενα του αρμόδιου υπουργείου ύψους 20 εκατ. ευρώ που αφορούν το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Κατά συνέπεια τα παιδιά φιλοξενούνται με έξοδα των ίδιων των σταθμών που έχουν κληθεί στην ουσία να χρηματοδοτήσουν το πρόγραμμα, «υποκαθιστώντας το κράτος στην κοινωνική του πολιτική» όπως τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία.

«Για τη σχολική χρονιά που διανύουμε, όσον αφορά το πρόγραμμα ΕΣΠΑ και τα οφειλόμενα του υπουργείου Εργασίας ύψους 20 εκατ. ευρώ, σας βεβαιώνουμε ότι είμαστε απλήρωτοι από τον Ιανουάριο έως και σήμερα και από τις πληροφορίες – ενημερώσεις τις οποίες είχαμε από τους αρμόδιους υπουργούς και τους συμβούλους τους, διαπιστώνουμε ότι οι πληρωμές μας δεν θα πραγματοποιηθούν άμεσα και μάλιστα για τους μήνες που απομένουν δεν υπάρχουν τα αντίστοιχα κονδύλια, οπότε είναι άγνωστο εάν και πότε θα πληρωθούμε» αναφέρεται στην επιστολή με την ΠΟΣΙΠΣ να συμπληρώνει μεταξύ άλλων ότι με αυτά τα δεδομένα είναι στον αέρα και το πρόγραμμα ΕΣΠΑ της επόμενης σχολικής χρονιάς.

Με αφορμή την επιστολή της ΠΟΣΙΠΣ για τα απλήρωτα vouchers των παιδιών, η Θεανώ Φωτίου τονίζει ότι επανειλημμένα «έχουμε καταγγείλει ότι οι μεγάλες καθυστερήσεις στην χορήγηση των vouchers  της χρονιάς 2022-23  (δόθηκαν την 1η Σεπτεμβρίου, την ίδια μέρα που άνοιγαν οι σταθμοί), οφείλονταν στην αδυναμία της κυβέρνησης Μητσοτάκη να εξασφαλίσει τους αναγκαίους πόρους, παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις μέσα κι έξω από τη Βουλή.

Γι' αυτό άφησαν εκτός ΚΔΑΠ 85.000 παιδιά. Γι αυτό δήλωναν επικοινωνιακά ότι κάλυψαν όλα τα παιδιά, γνωρίζοντας ότι οι διαθέσιμες θέσεις ήταν πολύ λιγότερες. Γι αυτό καθυστέρησαν την έγκριση των vouchers, ώστε οι γονείς να μη βρίσκουν θέση. Για  να υλοποιηθούν όσο το δυνατόν λιγότερα vouchers».

Η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι «στα τέλη του 2022 πλήρωσαν τους τρεις μήνες από το Σεπτέμβριο. Και μετά το υπουργείο Εργασίας δεν πλήρωσε ούτε ευρώ από τη δική του συμμετοχή. Στις δε οχλήσεις των ιδιοκτητών των σταθμών παρέπεμπαν σε υπηρεσιακούς παράγοντες οι οποίοι, με τη σειρά τους, υποδείκνυαν ως υπεύθυνη την πολιτική ηγεσία που δεν εξασφάλισε τους πόρους. Τώρα μαθαίνουμε ότι από τον Ιανουάριο κανένας βρεφονηπιακός σταθμός δεν έχει εξοφληθεί, ούτε προβλέπεται αυτό να γίνει σύντομα. Και αυτή τη στιγμή, ουσιαστικά, τα παιδιά φιλοξενούνται με έξοδα των ίδιων των σταθμών που δεν έχουν τα ανάλογα έσοδα».

«Αυτή είναι η τρομερή «κανονικότητα» του κράτους  Μητσοτάκη, αυτή είναι η σταθερότητα που επαγγέλλεται, αυτή είναι η μέριμνα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά» τονίζει η κ. Φωτίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση - καταγγελία της Θεανώς Φωτίου

Με πρόσφατη επιστολή της στους γονείς των παιδιών που φιλοξενούνται σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών (ΠΟΣΙΠΣ) τούς ανακοινώνει ότι από τον Ιανουάριο του 2023,  το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας και κοινωνικών Υποθέσεων δεν τους έχει εξοφλήσει τα vouchers των παιδιών.

Έχουμε επανειλημμένα καταγγείλει ότι οι μεγάλες καθυστερήσεις στην χορήγηση των vouchers της χρονιάς 2022-23  (δόθηκαν την 1η Σεπτεμβρίου, την ίδια μέρα που άνοιγαν οι σταθμοί), οφείλονταν στην αδυναμία της κυβέρνησης Μητσοτάκη να εξασφαλίσει τους αναγκαίους πόρους, παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις μέσα κι έξω από τη Βουλή. Γι αυτό άφησαν εκτός ΚΔΑΠ 85.000 παιδιά. Γι αυτό δήλωναν επικοινωνιακά ότι κάλυψαν όλα τα παιδιά, γνωρίζοντας ότι οι διαθέσιμες θέσεις ήταν πολύ λιγότερες. Γι αυτό καθυστέρησαν την έγκριση των vouchers, ώστε οι γονείς να μη βρίσκουν θέση. Για  να υλοποιηθούν όσο το δυνατόν λιγότερα vouchers.

Στα τέλη του 2022 πλήρωσαν τους τρεις μήνες από το Σεπτέμβριο. Και μετά το υπουργείο Εργασίας δεν πλήρωσε ούτε ευρώ από τη δική του συμμετοχή. Στις δε οχλήσεις των ιδιοκτητών των σταθμών παρέπεμπαν σε υπηρεσιακούς παράγοντες οι οποίοι, με τη σειρά τους, υποδείκνυαν ως υπεύθυνη την πολιτική ηγεσία που δεν εξασφάλισε τους πόρους. 

Τώρα μαθαίνουμε ότι από τον Ιανουάριο κανένας βρεφονηπιακός σταθμός δεν έχει εξοφληθεί, ούτε προβλέπεται αυτό να γίνει σύντομα. Και αυτή τη στιγμή, ουσιαστικά, τα παιδιά φιλοξενούνται με έξοδα των ίδιων των σταθμών που δεν έχουν τα ανάλογα έσοδα.  

Αυτή είναι η τρομερή «κανονικότητα» του κράτους  Μητσοτάκη, αυτή είναι η σταθερότητα που επαγγέλλεται, αυτή είναι η μέριμνα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. 

Να υπενθυμίσουμε ότι σε όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο αριθμός των vouchers αυξανόταν διαρκώς και το 2019 δόθηκαν vouchers σε όλα τα παιδιά με πλήρη φάκελο. Η δε πληρωμή των vouchers γινόταν με τη λήξη του κάθε μήνα, γιατί είχαμε εξασφαλίσει  εξ αρχής τα κονδύλια, προσθέτοντας και από  τον τακτικό προϋπολογισμό, ώστε να καλυφθούν όλα τα παιδιά και να αποζημιώνονται κανονικά οι επιχειρήσεις και οι δήμοι. 

Με αυτή την πείρα, στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουμε περιλάβει την χορήγηση  vouchers για βρεφονηπιακούς σταθμούς 10ωρης λειτουργίας σε όλα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας και για ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ σε όλα τα παιδιά ηλικίας δημοτικού.

Ακολουθεί το έγγραφο με την επιστολή της ΠΟΣΙΠΣ 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL