Live τώρα    
30°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
30 °C
28.7°C30.8°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
30 °C
27.7°C31.2°C
2 BF 47%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
31 °C
31.0°C31.0°C
3 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
27 °C
26.8°C28.2°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
28 °C
27.9°C28.5°C
1 BF 43%
Swiss Med / Η μεγάλη κομπίνα με τα self test και τα εικονικά τιμολόγια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Swiss Med / Η μεγάλη κομπίνα με τα self test και τα εικονικά τιμολόγια

τεστ κορωνοϊός
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Κύκλωμα εικονικών συναλλαγών με στόχο τη μη καταβολή ΦΠΑ και εισφορών στο Δημόσιο εντόπισε η Αρχή Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, το πόρισμα της οποίας είναι κόλαφος για την εταιρεία Swiss Med η οποία τον τον Απρίλιο του 2021, εν μέσω πανδημίας είχε αναλάβει την προμήθεια 3 εκατομμυρίων self tests έπειτα από διαγωνισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας έναντι ποσού 10,080 εκατ. ευρώ.

Η Swiss Med, όπως αποκαλύπτουν οι Data Journalists, κηρύχτηκε έκπτωτη καθώς δεν κατάφερε να παραδώσει εγκαίρως τα self tests ενώ  εκτός από την Αρχή Καταπολέμησης Εσόδων, εντολή για έρευνα έλαβαν και ελεγκτές του ΣΔΟΕ στο πλαίσιο εισαγγελικής παραγγελίας.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, τον Ιανουάριο του 2022 εκδόθηκε πόρισμα της Α΄ Μονάδας Διερεύνησης Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών της Αρχής Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, το οποίο διαβιβάστηκε στις εισαγγελικές αρχές. 

«Το πόρισμα αφορούσε σε διάφορες εταιρείες και φυσικά πρόσωπα μεταξύ αυτών και η SWISS MED. Οι εταιρείες φέρονται να διενεργούσαν “συναλλαγές εκατομμυρίων ευρώ μεταξύ τους και με άλλες εταιρείες, έχοντας την τυπολογία του κυκλώματος εικονικών συναλλαγών (carousel τύπου και εξαφανισμένου εμπόρου)”. Με τον τρόπο αυτό κατόρθωναν “αφενός να αποφεύγουν την καταβολή τεράστιων ποσών φόρου εισοδήματος ΦΠΑ και εισφορών στο Δημόσιο, αφετέρου να εμφανίζονται ως δήθεν φερέγγυοι, μη οφειλέτες του Δημοσίου ανάδοχοι δημοσίων έργων αξίας εκατομμυρίων ευρώ”. Οι συναλλαγές φέρεται να είχαν πραγματοποιηθεί το 2020 και το 2021».

Στο πόρισμα της Αρχής επισημαίνεται ότι «διαστρεβλώνονται οι συνθήκες θεμιτού ανταγωνισμού» η «εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και εν τέλει της εθνικής οικονομίας», ενώ τον Ιανουάριο του 2022 εκδόθηκε η υπ αριθμόν 9/14.12022  διάταξη δέσμευσης σε βάρος των περιουσιακών στοιχείων καταγγελλόμενων φυσικών ή νομικών προσώπων.

Τα εικονικά τιμολόγια

Στο υπ΄αριθμόν 1940/2022 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών περιγράφονται μεταξύ άλλων οι συναλλαγές της SWISS MED με μια από τις εμπλεκόμενες εταιρείες και συγκεκριμένα την PETROL FUELS. 

Συγκεκριμένα στις 23 Δεκεμβρίου του 2020 η PETROL FUELS ΑΕ σύναψε με την SWISS MED σύμβαση συνεργασίας αορίστου χρόνου. Η Swiss med ανέλαβε να προμηθεύει την Petrol με ιατροφαρμακευτικό υλικό και με ατομικά μέσα προστασίας από εργοστάσια του εξωτερικού που τα εκπροσωπεί. Κατά την έρευνα της Αρχής Καταπολέμησης η Petrol προσκόμισε δύο αποδείξεις τραπεζικών εμβασμάτων προς τη SWISS MED. Η μία αφορούσε σε ποσό 916.669 ευρώ που φέρεται να κατέβαλε τον Οκτώβριο του 2020 και η άλλη σε ποσό 380.000 ευρώ που κατέβαλε στις 20 Νοεμβρίου του 2020 με την ένδειξη «πληρωμή προτιμολογίου. Συνολικά δηλαδή οι συναλλαγές αφορούσαν σε ποσό ύψους 1,296 εκατ. ευρώ.

Στην προσφυγή κατά της διάταξης δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων, η εταιρεία PETROL επικαλέστηκε για τις συναλλαγές της με τη Swiss Med ακόμη τέσσερα τιμολόγια αξίας 1,818 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται τελικά προσκόμισε μόνο ένα τιμολόγιο με ημερομηνία 8 Ιανουαρίου του 2020 το οποίο όμως δεν έφερε κανένα νόμιμο στοιχείο τιμολογίου. Δηλαδή εκδότη, παραλήπτη, τόπος παράδοσης, τρόπος πληρωμής ενώ ήταν και…εντελώς ανυπόγραφο. Επιπλέον, όπως υπογραμμίζεται έλαβε από την SWISS MED συνολικό ποσό ύψους 90.456 ευρώ το Δεκέμβριο και το Μάρτιο του 2021 ως επιστροφή λόγω ακύρωσης παραγγελίας. Δηλαδή η Swiss Med εξέδωσε προς την Petrol Fuels τιμολόγια συνολικής αξίας 1,818 εκατ. ευρώ ενώ αυτή στην πραγματικότητα κατέβαλε 1.206 εκατ. ευρώ

«Κατά συνέπεια για τα 611.994 ευρώ που υπολείπονται μπορεί να πιθανολογήσει κανείς ότι τα αντίστοιχα τιμολόγια είναι εικονικά ως προς το ποσό αυτό και χρησιμοποιήθηκαν για την παράνομη έκπτωση ΦΠΑ» υπογραμμίζεται στο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών.

Επιπλέον η PETROL FUELS, όπως προέκυψε από το άνοιγμα των τραπεζικών της λογαριασμών, το έτος 2020 είχε πιστώσεις συνολικού ποσού 14,321 εκατ. ευρώ και χρεώσεις 12,972 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται πρόκειται για ποσά που δεν ανταποκρίνονται στις καταστάσεις πελατών εσόδων/εξόδων που ελέγχθηκαν από την αρχή, αλλά ούτε και προσκομίστηκε για τα ποσά αυτά κάποιο σχετικό τιμολόγιο.

«…Με βάση τα παραπάνω προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι οι προσφεύγοντες φυσικά και νομικά πρόσωπα έχουν οργανώσει και μεθοδεύσει ένα σχέδιο εικονικής εμπορικής συνεργασίας τόσο μεταξύ τους όσο και με άλλες εταιρείες, όπως αναφέρεται στο Πόρισμα της Αρχής, αποτελώντας κύκλωμα, στο πλαίσιο του οποίου, μέσω συναλλαγών ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας, πολλές εκ των οποίων απόλυτα αδιαφανείς, μέσω καταθέσεων και αναλήψεων χρημάτων σε μετρητά, καταφέρνουν να προσπορίζονται ποσά εκατομμυρίων ευρώ, κάποια εξ αυτών μάλιστα άγνωστης προέλευσης δεδομένου ότι δεν δικαιολογούνται προς το παρόν ως προερχόμενα από κάποια νόμιμη αιτία, να μην φορολογούνται για αυτά μέσω της έκδοσης εικονικών τιμολογίων που οδηγούν σε ισοσκελισμό του ΦΠΑ που θα έπρεπε άλλως να αποδώσουν στο κράτος, να νομιμοποιούν το μαύρο χρήμα μέσω της χρήσης του χρηματοπιστωτικού τομέα επικαλούμενες δήθεν δανειοδοτήσεις από άλλα νομικά πρόσωπα ή δήθεν επιστροφές από ακυρώσεις παραγγελιών να συσσωρεύουν οφειλές εκατομμυρίων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές σε μία μόνο εταιρεία τύπου «εξαφανισμένου εμπόρου» η οποία ουδέποτε θα καταβάλλει στο κράτος τις οφειλές της και το χειρότερο όλων να εμφανίζονται στην εφορία και στις τράπεζες ως νομίμως λειτουργούσες και ως φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερες πετυχαίνοντας έτσι την κατακύρωση σε αυτές των δημοσίων συμβάσεων αξίας εκατομμυρίων ευρώ εξαπατώντας το ελληνικό Δημόσιο και τους ΟΤΑ και επιπλέον δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και στρέβλωση της λειτουργίας της αγοράς αλλά και της εθνικής οικονομίας..», υπογραμμίζεται στο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών με το οποίο απορρίφθηκε η προσφυγή της SWISS MED.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL