Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Σεισμός - Κρήτη / Γιατί οι σεισμολόγοι είναι επιφυλακτικοί για την εξέλιξη του φαινομένου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σεισμός - Κρήτη / Γιατί οι σεισμολόγοι είναι επιφυλακτικοί για την εξέλιξη του φαινομένου

Σεισμογράφος
INTIME/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ

Νωρίς για να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα εάν η ισχυρή δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Κρήτη χθες Πέμπτη (19/5) ήταν ή όχι ο κύριος σεισμός, δηλώνουν οι σεισμολόγοι παρακολουθώντας με προσοχή το φαινόμενο

Ήδη στην περιοχή, έχουν γίνει 30 μετασεισμοί με τους 11 μάλιστα να έχουν μέγεθος πάνω από 3 Ρίχτερ, όπως δήλωσε στο OPEN ο διευθυντής ερευνών Αστεροσκοπείου Αθηνών Βασίλης Καραστάθης.


Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, επισήμανε ότι το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε νοτιοδυτικά των Μοιρών, στο νησί, και όχι σε υποθαλάσσια περιοχή. Αυτό το γεγονός, όπως είπε προσδίδει ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι χρειάζεται πολύ προσοχή. «Ο σεισμός έγινε αισθητός στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού. Έχουν επακολουθήσει αρκετοί μετασεισμοί, με μικρότερα μεγέθη, με το μεγαλύτερο από αυτούς να είναι 3,9 Ρίχτερ» είπε ο Γερ. Παπαδόπουλος τονίζοντας ότι η σεισμική δραστηριότητα είναι σε εξέλιξη.
 

Ερωτηθείς για το εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό διευκρίνισε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα να πει κανείς με βεβαιότητα. «Χρειάζεται μια επιφυλακτικότητα διότι δεν υπάρχουν πλήρως επαρκή επιστημονικά στοιχεία και δεν πρέπει να δώσουμε την ψεύτικη εικόνα του εφησυχασμού. Είναι πολύ νωρίς. Όμως είναι αρκετά ενθαρρυντική η έντονη σεισμική ακολουθία που επακολούθησε τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ δίνοντας δειλά την εντύπωση ενώ κύριου σεισμού».

Όπως είπε ο Γερ. Παπαδόπουλος, το πιθανότερο είναι ο σεισμός να προέρχεται από το ενεργό ρήγμα της Πομπιάς που το 1965 είχε προκαλέσει έναν ισχυρό σεισμό 6,1 Ρίχτερ. «Δεν είναι από τις πιο δραστήριες σεισμικά περιοχές της Κρήτης και του ελλαδικού χώρου αλλά όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι χρειάζεται πολύ προσοχή», πρόσθεσε, ενώ εκτίμησε ότι ο σεισμός στις Μοίρες του Ηρακλείου δεν συσχετίζεται με τον μικρό σεισμό που σημειώθηκε χθες στο Αρκαλοχώρι.

Τσελέντης: Δεν έχει σχέση με το Αρκαλοχώρι

Συνέχεια της σεισμικής ακολουθίας που ξεκίνησε δύο ημέρες νωρίτερα χαρακτήρισε ο Άκης Τσελέντης τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ στην Κρήτη. Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο καθηγητής Σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου σημείωσε πως είναι πολύ νωρίς να καταλήξουμε σε ασφαλές συμπέρασμα για την εξέλιξη του φαινομένου. 

«Επειδή στη περιοχή υπάρχουν αρκετά ρήγματα διατηρώ μια μικρή επιφύλαξη. Πάντως πρόκειται για μια περιοχή με όχι ιδιαίτερα υψηλή σεισμικότητα στο συγκεκριμένο σημείο. Δηλαδή, δεν είναι συνηθισμένη η περιοχή να δίνει ισχυρούς σεισμούς» ανέφερε.

«Το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε είναι πλαγιοκατακόρυφο με διεύθυνση Ανατολή - Δύση και έχει κλίση προς Βορρά. Κατά πάσα πιθανότητα το Βόρειο  τμήμα του «έπεσε» σχετικά με το Νότιο. ΔΕΝ ΕΧΕΙ σχέση με το Αρκαλοχώρι ούτε με το Ηράκλειο. Λόγο της μικρής απόστασης όμως από το Ηράκλειο και του μηχανισμού γένεσης έγινε πολύ αισθητό, όπως θα γίνουν και οι αναμενόμενοι (ΜΕΤΑ)σεισμοί» εκτίμησε ο Άκης Τσελέντης. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL