Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.2°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.0°C14.1°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C11.9°C
0 BF 93%
Δολοφονία Ζακ / Κόλαφος η επιτροπή Libe για τη δράση της ΕΛΑΣ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δολοφονία Ζακ / Κόλαφος η επιτροπή Libe για τη δράση της ΕΛΑΣ

Ζακ Κωστόπουλος

Για μια ακόμα φορά οι πρακτικές της ΕΛΑΣ κάνουν διεθνώς ρεζίλι την Ελλάδα καθώς η επιτροπή Libe του Ευρωκοινοβουλίου εκφράζει γενική ανησυχία για τον τρόπο με τον οποίο η αστυνομία ασκεί την εξουσία ενώ γίνεται λόγος για  αυθαίρετη και δυσανάλογη χρήση βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας, ιδίως από τις αστυνομικές δυνάμεις, καθώς και δραματική υποδήλωση των εγκλημάτων μίσους κατά ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το νέο χαστούκι κατά της χώρας μας έρχεται μέσα από την απάντηση της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΕΚ στην αναφορά της μητέρας του Ζακ Κωστόπουλου, Ελένης. 

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της ΕφΣυν, σε επιστολή που υπογράφει ο επικεφαλής της LIBE, Χουάν Φερνάντο Λόπεθ Αγκιλάρ, επισημαίνεται ότι τα  συμμετέχοντα μέλη υπογράμμισαν ότι οι συνομιλητές εξέφρασαν «σοβαρές ανησυχίες (...) για τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη η δίκη για τη δολοφονία του ακτιβιστή Ζαχαρία Κωστόπουλου το 2018 και για την απαλλαγή όλων των αστυνομικών που εμπλέκονται στην εικαζόμενη αστυνομική βία».

Η επιστολή έρχεται ως απάντηση στην Επιτροπή Αναφορών (PETI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην οποία είχε προσφύγει η Ελένη Κωστοπούλου ζητώντας από τους βουλευτές «να χρησιμοποιήσουν τη δύναμή τους για να σταματήσουν πρακτικές που είναι αντίθετες με τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη και να διασφαλίσουν τον σεβασμό της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας». Η PETI είχε αφήσει ανοιχτή την υπόθεση, ζητώντας από τη LIBE να δώσει την άποψή της.

Η LIBE για πρώτη φορά έστειλε απάντηση και μάλιστα με πολύ ξεκάθαρη θέση, τονίζοντας ότι «ενθαρρύνει την PETI να διατηρήσει την αναφορά ανοιχτή ώστε να επιτρέψει να χυθεί φως σε αυτή την υπόθεση και ενδεχομένως να εξετάσει περαιτέρω τις ανησυχίες που διατυπώνονται στην αναφορά, σε διάλογο με τις εθνικές αρχές, ιδίως με τα αρμόδια υπουργεία». Δηλώνει δε ότι όλες οι αρμόδιες επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου «θα συνεχίσουν να παρακολουθούν το θέμα κατά τη συνέχιση της παρακολούθησης της κατάστασης στην Ελλάδα και όταν συζητούν θέματα που σχετίζονται με την υπόθεση».

Η επιστολή θα υποβληθεί στους συντονιστές της PETI στην επόμενη συνεδρίαση στις 24 Μαΐου. Οπως όλα δείχνουν, κάποια πολιτική ομάδα θα ζητήσει να συζητηθεί ξανά, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην απόφαση να ζητηθεί γραπτώς η θέση των ελληνικών αρχών για το θέμα. Σε διαφορετική περίπτωση, η αναφορά θα μείνει ανοιχτή μέχρι νεωτέρας.

Κώστας Αρβανίτης: Θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε τον αγώνα της οικογένειας του Ζακ

«Από την πρώτη στιγμή σταθήκαμε ενεργά δίπλα στην Ελένη Κωστοπούλου στην προσπάθειά της να φέρει το θέμα της Δικαιοσύνης για τη δολοφονία του Ζακ στα ευρωπαϊκά όργανα» σχολιάζει ο Κώστας Αρβανίτης.

Όπως σημειώνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ/The Left και μέλος Επιτροπής LIBE, «η επιστολή της Επιτροπής LIBE είναι συνέχεια της πρωτοβουλίας της οικογένειας, την οποία στηρίξαμε και στην αρμόδια Επιτροπή PETI, πετυχαίνοντας να μείνει η υπόθεση ανοιχτή για το European Parliament. Έτσι, ανοίγει ο δρόμος προκειμένου η υπόθεση να διερευνηθεί περαιτέρω από τα όργανα της ΕΕ».

«Όσο κι αν είναι δυσάρεστο η χώρα μας να αμαυρώνεται διεθνώς από πρακτικές που τραυματίζουν βάναυσα το Κράτος Δικαίου, δεν θα σταματήσουμε να στηρίζουμε έμπρακτα κάθε προσπάθεια να αποδοθεί, επιτέλους Δικαιοσύνη.

Ο αγώνας της πικογένειας του Ζακ είναι ένας τέτοιος αγώνας. Θα συνεχίσουμε να τον στηρίζουμε ενεργά, σε κάθε βήμα του. Μέχρι την τελική δικαίωση, μέχρι να αποδοθεί Δικαιοσύνη» καταλήγει ο Κώστας Αρβανίτης..

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL