Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Χρυσή Αυγή / Αθώοι Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Ηλιόπουλος για την υποκίνηση ρατσιστικής βίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χρυσή Αυγή / Αθώοι Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Ηλιόπουλος για την υποκίνηση ρατσιστικής βίας

ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Αθωώθηκαν από το Γ΄ Μονομελές Πλημμελειοδικείο οι ήδη καταδικασμένοι για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης και Παναγιώτης Ηλιόπουλος, όσον αφορά την κατηγορία της υποκίνησης σε ρατσιστική βία.

Η δίκη που έγινε τελικά σήμερα μετά από τέσσερις αναβολές αφορά αναφορές σε «πράκτορες της Τουρκίας» μιλώντας για μειονοτικούς Έλληνες βουλευτές τον Μάρτιο του 2018 μέσα στη Βουλή, υποστηρίζοντας ότι έχουν «τουρκική συνείδηση». Η απόφαση για πειθαρχική τιμωρία τους ήταν ομόφωνη μεταξύ των υπόλοιπων κομμάτων, ενώ ακολούθησε μήνυση με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο από το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι που οδήγησε τελικά σε άσκηση ποινικής δίωξης.

Η εισαγγελική πρόταση και τελικά η απόφαση του δικαστηρίου συμφώνησαν ότι οι συγκεκριμένες φράσεις δεν εμπίπτουν στον ρατσιστικό λόγο καθώς δεν περιέχουν φράσεις που παρακινούν σε βία. Σημειώνεται πως κατά την εισαγγελέα οι Μιχαλολιάκος και Ηλιόπουλος δεν συμμετείχαν στην Επιτροπή της Βουλής, μέλος της οποίας ήταν ο Κασιδιάρης, στην οποία κατά την κατηγορία ακούστηκαν από τον Κασιδιάρη οι επίμαχες φράσεις και έτσι ζήτησε απευθείας την απαλλαγή τους, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Νωρίτερα και απολογούμενος ο Ηλ. Κασιδιάρης υποστήριξε ότι «Στην επιτροπή αυτή συμμετείχε εκπρόσωπος της κυπριακής Δημοκρατίας. Όλα αυτά που λέγονται για Τούρκους πράκτορες δεν ισχύουν. Η Επιτροπή Δεοντολογίας μού είχε βάλει ποινή γιατί ήρθα σε αντιπαράθεση με άλλους βουλευτές και όχι με τον συγκεκριμένο μειονοτικό βουλευτή. Ουδέποτε αναφέρθηκα σε εθνοτική καταγωγή ούτε σε εθνική συνείδηση. Αναφέρθηκα μόνο σε δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν». Από την πλευρά των Ν. Μιχαλολιάκου και Π. Ηλιόπουλου υποστηρίχθηκε ότι δεν ήταν παρόντες στην συγκεκριμένη συνεδρίαση.

Στα δικαστήρια είχαν συγκεντρωθεί οπαδοί του Κασιδιάρη που υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα την απόφαση.

Σημειώνεται επίσης ότι η Βάσω Πανταζή, συνήγορος του Ηλία Κασιδιάρη δήλωσε πως το κόμμα του εντολέα της έχει προσφύγει στον 'Αρειο Πάγο κατά του κόμματος "Ελληνες" ,που επίσης έχει προσφύγει κατά του «Εθνικού κόμματος Έλληνες» του καταδικασμένου για την Χρυσή Αυγή. Η προσφυγή του Ηλία Κασιδιάρη αφορά την χρήση του Ήλιου της Βεργίνας. Η συνήγορος απαντώντας σε ερώτηση, απέκλεισε οποιαδήποτε συνεργασία του κόμματος Κασιδιάρη με αυτά των κκ Κανελόπουλου και Νικολόπουλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL