Λειαίνουν το έδαφος για μια εκπαιδευτική δυστοπία, όπου ένα κοινωνικό αγαθό θα γίνει εμπορεύσιμο είδος για λίγους και εκλεκτούς, επιστρέφοντας τη χώρα στην εκπαιδευτική τραγωδία των δεκαετιών του ’50 και του ’60, πριν από τη μεταρρύθμιση ΠαπανδρέουΠαπανούτσου. Έτσι τα παιδιά των πολλών, των μη προνομιούχων, δεν θα έχουν πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση και θα καταλήγουν σε τραγικά μικρές αμειβόμενες θέσεις εργασίας ή στη μετανάστευση, πράγμα που ήδη συμβαίνει έως έναν βαθμό» αναφέρει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Ιδιωτικών Σχολείων (ΟΙΕΛΕ).
Περνούν όμως στα ψιλά τεκτονικές αλλαγές που φαινομενικά αφορούν αποκλειστικά τον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, θα έχουν όμως δραματική επίπτωση στο σύνολο του χώρου της Παιδείας τα επόμενα χρόνια, αναφέρουν στην ανακοίνωση και εξηγούν: «Πρόκειται για την καταγραφή μεγάλης αύξησης επενδύσεων τόσο στην τυπική όσο και στη μη τυπική ιδιωτική εκπαίδευση (εξαγορά του Ομίλου ΑΚΜΗ, Κολλέγιο και CGS στο Λάμδα Ελληνικού, ίδρυση Νηπιαγωγείου και Δημοτικού από το Pierce, επέκταση των Εκπαιδευτηρίων Δούκα κ.λπ.), αλλά και για την απόπειρα εισβολής hedge funds στον χώρο τα τελευταία δύο χρόνια».
Αυτό που συμβαίνει και εξελίσσεται στην ελληνική Παιδεία καταγράφεται κυρίως σε χώρες φτωχές ή αναπτυσσόμενες, όπου εφαρμόζονται σκληρές, νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Δεν είναι τυχαίο ότι από το 2015 το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ καλεί επειγόντως τα κράτη-μέλη του να προβούν σε άμεσες νομοθετικές ενέργειες εποπτείας και ρύθμισης της ιδιωτικής εκπαίδευσης, ώστε να καταπολεμηθούν οι καταστροφικές συνέπειες της χωρίς όριο ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης του εκπαιδευτικού αγαθού. Και καθώς η οικονομία της χώρας εξαρτάται από θέσεις εντάσεως εργασίας, η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με ποσοστό 10,6%, σε ανθρώπους ηλικίας 25 έως 64 ετών, οι οποίοι έχουν καταρτιστεί επιστημονικώς και παρ’ όλα αυτά δεν απασχολούνται σε κάποια θέση ανάλογων προσόντων, όταν ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι μόλις στο 4,2%.
Είναι το ίδιο σχέδιο που εφαρμόστηκε στην Υγεία, με περικοπές και ελλείψεις που οδηγούν τους μη προνομιούχους πολίτες για περίθαλψη και σωτηρία στα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Και το σήμα της Φαμίλιας προς τα κερδοσκοπικά κεφάλαια ήταν «αφήνουμε χώρο να έρθετε και να βγάλετε λεφτά». Πολλά λεφτά. Το αμερικανικό fund CVC Capital, στο οποίο είναι στέλεχος η μεγάλη θυγατέρα του πρωθυπουργού στα γραφεία του Λονδίνου, έχοντας «καλή» πληροφόρηση, άρχισε πρώτο την εισβολή. Μέσω του Hellenic Healthcare Group έχει ήδη υπό την ομπρέλα του έξι θεραπευτήρια: το «Υγεία», το Metropolitan Hospital, το «Μητέρα», το Metropolitan General (πρώην Iaso General), το Μαιευτήριο «Λητώ» και το Creta InterClinic, όπως επίσης και την εταιρεία YLogimed, με αντικείμενο την εμπορία ιατροτεχνολογικών προϊόντων, το Κέντρο Γενετικής και Γενωμικής AlfaLab και την εταιρεία Business Care, που παρέχει υπηρεσίες ασφάλειας και Υγείας στην εργασία σε επιχειρήσεις και οργανισμούς. Για περισσότερα κέρδη, καθώς αναμένεται κατάρρευση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος, εξαγόρασε την Εθνική Ασφαλιστική και μπήκε με 10% στη ΔΕΗ, που την κουμαντάρουν τα γαλάζια golden boys. Ωστόσο, ενώ οι θάνατοι ασθενών έπειτα από μόλυνση με κορωνοϊό μειώθηκαν τους τελευταίους μήνες, η νεότερη έκθεση της Eurostat δείχνει ότι η Ελλάδα έχει κατά 12,3% υπερβάλλουσα θνητότητα και βρίσκεται δεύτερη στην αρνητική κατάταξη μετά την Κύπρο
Αλλωστε, από την αρχή της θητείας της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έκρυψε τις προθέσεις της. Στην πρώτη κιόλας εμφάνιση στο εξωτερικό, αρχές Απριλίου του 2020, στο φόρουμ της Capital Link στη Νέα Υόρκη, ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε πει με έμφαση: «Η μόνη ερώτηση που έχουμε από τους ψηφοφόρους μας είναι γιατί δεν πουλάμε πιο πολλά, γιατί δεν ιδιωτικοποιούμε τα πάντα! Και πρέπει να σας καθησυχάσω (!) ότι η όρεξή μας είναι τόσο τεράστια, κάθε μήνας που περνάει γίνεται μεγαλύτερη»! Με λίγα λόγια, το δικαίωμα του ελληνικού λαού στην Υγεία και τη μόρφωση είναι πλέον υπόθεση χρημάτων. Οι πλούσιοι θα ζήσουν, αφού δεν χρειάζεται να περιμένουν δύο χρόνια στην ουρά για να χειρουργηθούν. Οι φτωχοί, αν δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία να εκποιήσουν για να καταφύγουν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, ας πεθάνουν και οι νέοι ας βρουν μια δουλεία σερβιτόρου ή ντελιβερά.