Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.8°C
2 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.2°C18.5°C
2 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.6°C15.5°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.5°C14.6°C
1 BF 59%
Ρατσιστική βία / Ένστολοι θύτες και «όργιο» καταστολής - Τι αποκαλύπτει η ετήσια έκθεση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρατσιστική βία / Ένστολοι θύτες και «όργιο» καταστολής - Τι αποκαλύπτει η ετήσια έκθεση

Πρόσφυγες και ΜΑΤ
(EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ)

Το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου τα ντοκουμέντα της καταγραφής περιστατικών βίας κατά το έτος 2022. Εδώ και έντεκα χρόνια το Δίκτυο ερευνά και δημοσιεύει ετήσιες εκθέσεις, «σκιαγραφώντας» το τοπίο της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα.

Οι ομιλητές ξεκαθάρισαν πως οι αριθμοί είναι η «κορυφή του παγόβουνου», αφού υπάρχει μία γενικευμένη συστολή στην καταγγελία των περιστατικών βίας, η οποία προκύπτει είτε από φόβο είτε επειδή το θύμα πιστεύει πως δεν θα δικαιωθεί.

Επισήμαιναν, ακόμη, πως έντεκα χρόνια μετά, τα περιστατικά βίας είναι μειωμένα. Στην εξέλιξη αυτή επηρέασε και το γεγονός της καταδίκης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης.

Τι δείχνει η έκθεση

Το Δίκτυο κατέγραψε 74 περιστατικά ρατσιστικής βίας. 33 από αυτά αφορούσαν σε στοχοποίηση μεταναστών, προσφύγων ή αιτιούντων άσυλο λόγω εθνικής καταγωγής, χρώματος ή θρησείας. Μάλιστα, σε μία περίπτωση το θύμα στοχοποιήθηκε για την εθνική του καταγωγή αλλά και για τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου του.

Γενικά χαρακτηριστικά
Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας / Ετήσια έκθεση 2022

Σε ένα περιστατικό στοχοποιήθηκαν Έλληνες πολίτες λόγω εθνοτικής καταγωγής, ενώ σε δύο περιστατικά στοχοποιήθηκαν ένα τζαμί και ένα μνημείο του Ολοκαυτώματος.

Σε 38 περιπτώσεις στοχοποιήθηκαν ΛΟΑΤKI+ άτομα.

Σε κάποια περιστατικά τα θύματα δέχτηκαν επίθεση για περισσότερους από έναν λόγους, όπως το ότι ήταν πρόσφυγες και ΛΟΑΤΚΙ+ (πολλαπλή ευαλωτότητα). Είκοσι δύο δήλωσαν πως έχουν υποστεί ξανά ρατσιστική βία, σε 39 περιστατικά οι θύτες ήταν περισσότεροι από ένας, ενώ σε 29 ο δράστης ήταν μόνος του.

Γεωγραφική κατανομή
Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας / Ετήσια έκθεση 2022


Όπως επισημαίνεται στην ετήσια έκθεση πολλές επιθέσεις έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια κάποιας δραστηριότητας στο πλαίσιο της καθημερινότητας τους (στην γειτονιά τους, σε δημόσιες υπηρεσίες και στα ΜΜΜ).

Οι επιθέσεις κατά της τρανς κοινότητας φαίνεται να εντατικοποιούνται.

Μάλιστα, πολλά περιστατικά ενδοοικογενειακής ρατσιστικής βίας αναδύονται με την αποκάλυψη του σεξουαλικού προσανατολισμού, ή/και της ταυτότητας φύλλου του θύματος στο οικογενειακό περιβάλλον.

Το Δίκτυο χτυπάει το καμπανάκι και για τα ξεσπάσματα ενδοσχολικής ή ενδοπανεπιστημιακής ρατσιστικής βίας από συμμαθητές ή συμφοιτητές, αλλά και από υπαλλήλους του εκάστοτε ιδρύματος.

Ηλικίες θυμάτων βίας
Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας / Ετήσια έκθεση 2022

Ένστολοι θύτες

Το Δίκτυο κατέγραψε για το έτος 2022 περιστατικά στα οποία οι δράστες αναγνωρίστηκαν από τα θύματα ως ένστολοι.

Τα εν λόγω περιστατικά αφορούν στοχοποίηση προσφύγων και μεταναστών καθώς και Ρομά Ελλήνων πολιτών από εκπροσώπους σωμάτων ασφαλείας. Είδαμε εξάλλου και την δολοφονία του 16χρονου Ρομ, Κώστα Σαμπάνη, ύστερα από πυροβολισμό αστυνομικού στην Θεσσαλονίκη.

Ρατσιστική βία από ένοπλους
Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας / Ετήσια έκθεση 2022

Καταγράφηκαν, επίσης, μαρτυρίες προσφύγων και μεταναστών για άσκηση ρατσιστικής βίας από ένστολους, κυρίως εντός κέντρων υποδοχής και χώρων κράτησης.

«Δείγμα γραφής» για την περίοδο 2019 - 2022 είναι τα συνεχόμενα υψηλά ποσοστά των περιστατικών με εμπλοκή ένστολων, αφού η κυβέρνηση Μητσοτάκη στέκεται εμμονικά στο σχέδιο «καταστολή». Ανησυχητικό το ιστορικό υψηλό για το 2021.

«Ξεχωριστή» θέση στην ετήσια έκθεση καταλαμβάνουν και τα pushbacks προσφύγων και μεταναστών, αφού διαπιστώνεται η αύξηση των αναφορών και μαρτυριών για άτυπες αναγκαστικές επιστροφές στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της χώρας.

Διαβάστε αναλυτικά την ετήσια έκθεση του Δικτύου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL