Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
Πλατεία Θεάτρου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πλατεία Θεάτρου

133174918-c.jpg

Πρόκειται για μια μικρή, αλλά ιστορική πλατεία της Αθήνας, από τις πιο παλιές, που βρίσκεται στα νότια της Ομόνοιας, πίσω ακριβώς από τη Βαρβάκειο Αγορά και πολύ κοντά στις πλατείες Κουμουνδούρου και Ψυρρή.

Οφείλει το όνομά της στο πρώτο στη νεότερη ιστορία της πόλης λιθόκτιστο θέατρο, το Θέατρο Μπούκουρα ή Αθηνών, που κατεδαφίστηκε το 1896. Ήταν ένα πρόχειρο στην κατασκευή του κτίσμα, με κακότεχνα ξύλινα καθίσματα και θεωρεία. Λειτούργησε ως υπαίθριο λαϊκό θέατρο αρχικά και στη συνέχεια ως σκηνή ιταλικού μελοδράματος.

Το 1932 στη θέση του χτίστηκε η Διπλάρειος Σχολή, με κληροδότημα του Αριστείδη Διπλάρη, η οποία στέγασε την ΕΒΕ (Ελληνική Βιοτεχνική Εταιρεία), ενοποιημένη με τη Διπλάρειο. Εκεί εκπαιδεύτηκαν, δωρεάν και σε πολύ υψηλό επίπεδο, χιλιάδες τεχνίτες πολλών ειδικοτήτων, που συνέβαλαν στην ανάπτυξη της χώρας.

Οι ανασκαφές έχουν αποκαλύψει ότι την πλατεία διέσχιζαν το Θεμιστόκλειο Τείχος της αρχαιότητας, αλλά και το Τείχος Χασεκή του 18ου αιώνα. Επίσης, κατά τις πιο πρόσφατες εργασίες στον χώρο, αποκαλύφθηκαν κατάλοιπα μεγάλου κτιριακού συγκροτήματος ρωμαϊκών χρόνων με ωραία ψηφιδωτά δάπεδα.

Η περιοχή ζει, χρόνια τώρα, μια δεύτερη ζωή. Κάθε μέρα ταβέρνες και εστιατόρια -ιστορικά και νεότερα- γεμίζουν πελάτες, εργαζόμενους στο κέντρο της πόλης και τουρίστες. Φυσικά και παραδοσιακούς πελάτες από τη διπλανή Βαρβάκειο ή του Ψυρρή. Μαγαζιά μεταναστών με τις εθνικές τους κουζίνες ζωντανεύουν τον χώρο. Τις νύχτες όμως η πλατεία γίνεται σκυθρωπή και ίσως επικίνδυνη.

Η περιοχή της πλατείας Θεάτρου αποτελεί κομμάτι της «μαύρης τρύπας» υποβάθμισης του κέντρου της πόλης, αν και βρίσκεται δυο βήματα από το δημαρχείο της Αθήνας. Η κατάσταση εδώ δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με πολεοδομική και αρχιτεκτονική προσέγγιση ούτε με ανεξέλεγκτη συσσώρευση ταβερνών και ξενοδοχείων. Απαιτούνται πολυσχιδείς λύσεις, με παράλληλα μέτρα κοινωνικού και οικονομικού χαρακτήρα. Πεζοδρομήσεις και ανάπλαση της περιοχής, σήμανση των ιχνών των αρχαιοτήτων, ελέγχους της τουριστικής αξιοποίησης, χώρους περιπάτου και παγκάκια περιλαμβάνουν τα σχέδια ανάπλασης που έχουν κατατεθεί επανειλημμένως.

Η πλατεία Θεάτρου χρειάζεται μια ποιοτική αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση, με σεβασμό στην ιστορία της. Ας ελπίσουμε πως οι εργασίες που ξεκίνησε ο Δήμος Αθηναίων δεν θα μας απογοητεύσουν ξανά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL