Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.4°C
4 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.5°C
3 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
4 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
2 BF 30%
Γεωπονική Άρτας / Με την «σφραγίδα» του υπουργείου Παιδείας παραμένει χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γεωπονική Άρτας / Με την «σφραγίδα» του υπουργείου Παιδείας παραμένει χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα

Το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
FACEBOOK/Τμήμα Γεωπονίας Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

«Μπάχαλο» με σφραγίδα του υπουργείου Παιδείας επικρατεί στα τμήματα γεωπονίας της χώρας, αφού η κυβέρνηση απαξιά και αμφισβητεί στην πράξη τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που μετέτρεψε τα ΤΕΙ σε ΑΕΙ, ανοίγοντας νέα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Ειδικότερα, τα τμήματα των πρώην ΤΕΙ και νυν ΑΕΙ, μένουν εκτός ΓΕΩΤΕΕ, ενώ δεν αναγνωρίζονται ούτε τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, ούτε η πενταετής τους φοίτηση, με την «βολική» αδιαφορία της κυβέρνησης να ξεσηκώνει την οργή της ακαδημαϊκής κοινότητας. Υπενθυμίζεται, μάλιστα, πως ο νόμος Γαβρόγλου θεσμοθέτησε πτυχία - μάστερ για τις πενταετείς σχολές.

Υπουργείο Παιδείας και κυβέρνηση αμφισβητούν στη βάση τους τα δικαιώματα και τις σπουδές των φοιτητών των τμημάτων γεωπονίας, οδηγώντας πανεπιστημιακά τμήματα μέχρι και σε «λουκέτο».

Τρανταχτό παράδειγμα είναι η Γεωπονική σχολή της Άρτας, με τους φοιτητές της να ξεσηκώνονται προσπαθώντας να σώσουν την σχολή, αλλά και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα από τον κυβερνητικό «κυκεώνα» στην Παιδεία.

Ανακοίνωση στήριξης των κινητοποιήσεων και των αιτημάτων των φοιτητών, εξέδωσε η γραμματέας της Κ.Ο και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Όλγα Γεροβασίλη, η οποία εξέθεσε τις κυβερνητικές ευθύνες στο θέμα.

Συγκεκριμένα, η Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε πως «η Γεωπονική Σχολή στην Άρτα αξίζει πολύ περισσότερα από τα αυτονόητα, που και αυτά, όμως, της τα αρνούνται». Η κα Γεροβασίλη υπερασπίζεται τις αλλαγές που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ασκώντας δριμεία κριτική στον τοπικό βουλευτή και υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Στύλιο.

«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη -ειρήσθω εν παρόδω η Ν.Δ. είχε καταψηφίσει τη δημιουργία των νέων πανεπιστημιακών τμημάτων και φυσικά ο τοπικός της βουλευτής τη Γεωπονική Σχολή στην Άρτα- είχε προγραμματίσει το Νοέμβριο του 2021 να συζητηθεί και να ψηφιστεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η νομοθετική ρύθμιση (υπουργική τροπολογία), με την οποία να επεκτείνεται το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος του γεωπόνου σε όλους τους πτυχιούχους των τμημάτων γεωπονικής κατεύθυνσης που λειτουργούν στα πανεπιστήμια της χώρας», αναφέρει.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ωστόσο, εξηγεί πως «η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορούσε και την Γεωπονική Σχολή στην Άρτα. Όμως, η συγκεκριμένη τροπολογία περιλάμβανε εξίσου και την εξίσωση των ιδιωτικών κολεγίων, γεγονός το οποίο ξεσήκωσε έντονες αντιδράσεις, με τον υπουργό να αποσύρει τελικά την τροπολογία πριν την ψήφισή της στην ολομέλεια της Βουλής, καταδικάζοντας έτσι σε ομηρία φοιτητές που διδάσκονται μαθήματα ενός εγκεκριμένου πανεπιστημιακού προγράμματος, αλλά αρνούμενος να τους αναγνωρίσει τα αυτονόητα επαγγελματικά τους δικαιώματα».

«Ήρθε, λοιπόν, η ώρα ως τοπική κοινωνία να σταθούμε δίπλα στους φοιτητές του Τμήματος Γεωπονίας της Γεωπονικής Σχολής στην Άρτα και στα δίκαια αιτήματά τους», αναφέρει και περιγράφει πως πρέπει «ενώσουμε τη φωνή μας με τη δική τους και να διεκδικήσουμε μαζί τους τα αυτονόητα», υπογραμμίζει και περιγράφει τα αιτήματα ως εξής:

«Αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους ως ΠΕ Γεωπόνων και την αναγνώριση του πτυχίου ως 5ετούς φοίτησης για όλα τα τμήματα.

Διασύνδεση του προγράμματος σπουδών με την τοπική κοινωνία και την παραγωγική δραστηριότητα, με ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας.

Ενίσχυση σε υποδομές και προσωπικό.

Δράσεις εξωστρέφειας και προβολής του εκπαιδευτικού έργου.

Δημιουργία σύγχρονων δομών για την υποδοχή των φοιτητών και την ενσωμάτωσή τους στην τοπική κοινωνία.

Αντιμετώπιση των ζητημάτων στέγασης, σίτισης και μεταφοράς»

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL