Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.6°C22.3°C
3 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
14.1°C16.6°C
2 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.5°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
30 °C
24.4°C29.8°C
6 BF 21%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
2 BF 94%
ΟΣΕ / Έβγαλαν άρον άρον ανακοίνωση μετά το τεράστιο φιάσκο της κυβέρνησης στη Λάρισα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΟΣΕ / Έβγαλαν άρον άρον ανακοίνωση μετά το τεράστιο φιάσκο της κυβέρνησης στη Λάρισα

Hellenic train τρένο αμαξοστοιχία σταθμός ΟΣΕ
(INTIME NEWS/ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)

Σε πλήρη σύμπνοια με το υπουργείο Μεταφορών, η νέα μεταβατική διοίκηση του ΟΣΕ «αναβάθμισε» το τοπικό σύστημα ελέγχου που λειτουργούσε στη Λάρισα σε «τοπική τηλεδιοίκηση», μετά το χθεσινό φιάσκο του εξαφανισμένου υφυπουργού Μιχάλη Παπαδόπουλου. Έτσι, μέσα στη νύχτα, έβγαλε ανακοίνωση για να διαψεύσει τους εργαζόμενους που αποκάλυψαν live ενώπιον του υφυπουργού ότι η τηλεδιοίκηση στη Λάρισα σταμάτησε να λειτουργεί τον Ιούλιο του 2019.

Στη μεταμεσονύχτια ανακοίνωσή του η νεοδιορισθείσα διοίκηση του ΟΣΕ υποστήριξε ότι υπάρχουν όχι μόνο μία αλλά 7 (από τις 15) «τοπικές τηλεδιοικήσεις» που λειτουργούν από τον Παλαιοφάρσαλο μέχρι το Πλατύ, οι οποίες στη συνέχεια με την ολοκλήρωση του έργου θα διασυνδεθούν σε ενιαία απεικόνιση και χειρισμό που θα αποτελέσει την «ενιαία τηλεδιοίκηση».

Μάλιστα, η διοίκηση του ΟΣΕ εμφανίζεται ως συνήγορος του υπουργείου Μεταφορών, απαντώντας στις καταγγελίες του Αλ. Τσίπρα για τον σταθμό της Λάρισας. «Ιδιαίτερα η τοπική Τηλεδιοίκηση του σταθμού της Λάρισας, την οποία όμως δεν επισκέφθηκε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, έχει πιστοποιηθεί επίσημα και έχουν κατατεθεί στις Ανακριτικές Αρχές αλλά και στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής όλα τα σχετικά επίσημα έγγραφα που αποδεικνύουν την ύπαρξη αυτής, αλλά και την κανονική & αδιάλειπτη λειτουργία της από τον Νοέμβριο του 2022» ισχυρίστηκε.

Η πανικόβλητη ανακοίνωση του ΟΣΕ βγήκε μετά την επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα στη Λάρισα, που είδε από κοντά την κατάσταση που επικρατεί και συνομίλησε με τους εργαζόμενους, οι οποίοι του τόνισαν πως αν λειτουργούσε η τηλεδιοίκηση που υπήρχε ως το 2019, δεν θα γινόταν ποτέ το δυστύχημα στα Τέμπη. 

Λίγο αργότερα είχε σπεύσει και ο Μιχάλης Παπαδόπουλος στον σταθμό της Λάρισας για να δείξει ότι δήθεν λειτουργεί το «κέντρο τηλεδιοίκησης». Ωστόσο, καταπέλτης ήταν ο σταθμάρχης Λάρισας που πήρε τον λόγο και είπε μεταξύ άλλων: «Αυτή τη στιγμή έχουμε μία χάραξη δρομολογίου από την είσοδο του σταθμού μέχρι την έξοδο. Δεν υπάρχει τηλεδιοίκηση. Υπάρχει ο τοπικός χειρισμός. Βλέπει 3,5 από την έξοδο του σταθμού και 1,5 με 2 από το νότιο τμήμα. Αν υπήρχε τηλεδιοίκηση θα έβλεπε μέχρι το Πλατύ. Βγήκε εντελώς εκτός λειτουργίας τον Ιούλιο του 2019. Από το 2019 μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τηλεδιοίκηση».

Υπενθυμίζεται ότι χθες Δευτέρα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς είχε υπογραμμίσει πως «τηλεδιοίκηση στη Λάρισα δεν υπάρχει», καλώντας τον Γ. Γεραπετρίτη να το ξεκαθαρίσει. «Εάν εννοείτε όλες αυτές τις ημέρες ότι λειτουργούσε το τοπικό σύστημα ελέγχου, δηλαδή, το σύστημα το ταμπλό που ελέγχει την είσοδο και την έξοδο των τρένων στο σταθμό της Λάρισας και λίγο παραπέρα, να συνεννοηθούμε. Αλλά δεν θα ξανάχρησιμοποιήσετε τον όρο τηλεδιοίκηση», είχε πει.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΟΣΕ

«Η ενιαία Τηλεδιοίκηση Λάρισας που έλεγχε το τμήμα από Δομοκό μέχρι και Πλατύ, άρχισε σταδιακά να φθίνει και να υπολειτουργεί από το 2015 μέχρι που κατέπεσε εντελώς τα επόμενα χρόνια. Ενδιάμεσα όλη αυτή την περίοδο δεν κατέστη δυνατόν να αναταχθεί και να συντηρηθεί ώστε να λειτουργήσει εκ νέου.

Τα μέσα του 2019 με την επανεκκίνηση της Σύμβασης 717, που είχε σταματήσει, ξεκίνησε το σύνολο των εργασιών για την καταρχήν ανάταξη και θέση σε λειτουργία των τοπικών Τηλεδιοικήσεων από τον ΠΑΛΑΙΟΦΑΡΣΑΛΟ μέχρι το ΠΛΑΤΥ, ώστε εν συνεχεία το σύνολο αυτών (15 στο τμήμα αυτό) να διασυνδεθεί σε ενιαία απεικόνιση και χειρισμό που θα αποτελέσει την ενιαία Τηλεδιοίκηση στο τμήμα από Δομοκό μέχρι Πλατύ.

Στα πλαίσια της σταδιακής ανάταξης και θέση σε λειτουργία των τοπικών Τηλεδιοικήσεων ήδη από τον Νοέμβριο του 2022 έχουν παραδοθεί με ΔΠΧ και λειτουργούν 7 τοπικές Τηλεδιοικήσεις (ΠΑΛΑΙΟΦΑΡΣΑΛΟΥ, ΔΟΞΑΡΑ, ΟΡΦΑΝΑ. ΚΡΑΝΩΝΑ, ΜΕΖΟΥΡΛΟΥ & ΛΑΡΙΣΑΣ) ενώ συνεχίζεται και η ανάταξη των υπολοίπων.

Ιδιαίτερα η τοπική Τηλεδιοίκηση του σταθμού της Λάρισας, την οποία όμως δεν επισκέφθηκε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, έχει πιστοποιηθεί επίσημα και έχουν κατατεθεί στις Ανακριτικές Αρχές αλλά και στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής όλα τα σχετικά επίσημα έγγραφα που αποδεικνύουν την ύπαρξη αυτής, αλλά και την κανονική & αδιάληπτη λειτουργία της από τον Νοέμβριο του 2022.

Εν συνεχεία ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είδε τις εγκαταστάσεις της τοπικής Τηλεδιοίκησης στο ΤΧ1 ενώ δεν επισκέφτηκε το Κέντρο Τηλεδιοίκησης Θεσσαλονίκης όπου οι Τηλεδιοικητές Βάρδιας θα τον ενημέρωναν επίσημα αποκομίζοντας με τον τρόπο αυτό προσωπική αντίληψη του αν υπάρχει και λειτουργεί Τηλεδιοίκηση Θεσσαλονίκης.

Η Τηλεδιοίκηση αυτή τέθηκε σε λειτουργία το 2021, εκτείνεται από τον ΣΣ ΠΛΑΤΥ – ΤΧ1 – ΤΧ5 και από ΤΧ1-ΣΣ ΣΤΡΥΜΩΝΑ γίνονται χαράξεις δρομολογίων, απεικόνιση της κίνησης των τρένων με ενδείξεις Φωτοσημάτων, ενώ έχει λάβει και την πιστοποίηση λειτουργίας ETCS.

Τέλος στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθεί ότι το τοπικό κέντρο Τηλεχειρισμού ΤΧ1 παρουσίαζε προβλήματα λειτουργίας του λόγω παλαιότητας εξοπλισμού και έλλειψης διαθέσιμων ανταλλακτικών. Με σκοπό την επίλυση αυτών η ΕΡΓΟΣΕ υλοποιεί ήδη την Σύμβαση 713 που προβλέπει την ανάταξη και εκσυγχρονισμό του».
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL