Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
Μάκης Βορίδης / Αυταρχισμός με τη μονιμοποίηση συμβασιούχων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μάκης Βορίδης / Αυταρχισμός με τη μονιμοποίηση συμβασιούχων

Βορίδης
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Επίδειξη εξουσίας και εφαρμογή ενός σκληρά κομματικού μηχανισμού εποπτείας και ελέγχου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καταλογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση Μητσοτάκη με αφορμή τη δίωξη σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου Αγ. Δημητρίου από τον γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Γρηγόρη Ζαφειρόπουλο. Ο λόγος; Η δήμαρχος Μαρία Ανδρούτσου και 40 δημοτικοί σύμβουλοι αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με την ακυρωτική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που όριζε με βάση τη σχετική διάταξη του υπουργού Εσωτερικών Μ. Βορίδη ότι πρέπει οι δήμοι να εξαντλούν τα ένδικα μέσα και άρα να ασκούν έφεση επί πρωτόδικων αποφάσεων που δικαιώνουν 34 συμβασιούχους και η σχέση εργασίας με τον δήμο μετατρέπεται σε αορίστου χρόνου!

Η «δόλια» απόφαση του Δ.Σ.

Ο γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Γρ. Ζαφειρόπουλος επανήλθε με απόφασή του, με την οποία καλεί τη δήμαρχο Μ. Ανδρούτσου και τους 40 δημοτικούς συμβούλους Αγ. Δημητρίου σε απολογία με την κατηγορία της «παράβασης καθήκοντος με δόλο». Ο ισχυρισμός του είναι ότι «δολίως», οι εκλεγμένοι στο Δημοτικό Συμβούλιο «που συμμετείχαν στη συνεδρίαση, κατά την οποία ελήφθησαν αυτές οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, υπερψήφισαν μεταξύ άλλων τη “συμμόρφωση” του δήμου στις αποφάσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και αποφάσισαν τη μη άσκηση εφέσεως κατά αυτόν από τον δήμο, παραβιάζουν εν γνώσει τους τις σχετικές διατάξεις του Ν. 3852/2010 και του Ν. 4915/2022».

Στην κλήση σε απολογία των 41 εκλεγμένων του Δήμου Αγ. Δημητρίου, ο γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκηση Αττικής τους καταλογίζει ότι με τις ανωτέρω πράξεις και παραλείψεις τους «συνιστούν το πειθαρχικό αδίκημα της παράβασης καθήκοντος ως αθέτηση νομικών υποχρεώσεων που απορρέουν από τις ανωτέρω διατάξεις, δεδομένου ότι υπό την ιδιότητα ως δημοτικού συμβούλου και ακολούθως του εκπροσώπου του δήμου δεν ασκήσατε, με δόλο, τα καθήκοντά σας και δεν τηρήσατε την αρχή νομιμότητας».

Αλλεργική κυβέρνηση στην αυτοτέλεια

Με κοινή τους δήλωση εκ μέρους του Τομέα Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ ο Κώστας Ζαχαριάδης και ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη «αλλεργική στη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ», εγκαλώντας την για «αυταρχισμό».

«Είναι φανερό πως η κυβέρνηση της Ν.Δ. ασφυκτιά μέσα στο άβολο για την ίδια κοστούμι της δήθεν αριστείας και επιτελικότητας. Όχι μόνο έχει εγκαταλείψει τους δήμους αφυδατωμένους από μόνιμο προσωπικό και πόρους, αλλά δεν διστάζει να καταργήσει στην πράξη την προβλεπόμενη από το σύνταγμα διοικητική τους αυτοτέλεια, προκειμένου να αποφύγει με κάθε τρόπο τις μονιμοποιήσεις υπαλλήλων στους ΟΤΑ Α’ Βαθμού» υπογραμμίζουν οι Κ. Ζαχαριάδης και Μ. Χατζηγιαννάκης.

Τονίζουν, μάλιστα, ότι «την ίδια στιγμή που το ΣτΕ με διαδοχικές του αποφάσεις έχει ακυρώσει, αν όχι κουρελιάσει, σημαντικό κομμάτι του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης της Ν.Δ. για την Αυτοδιοίκηση ως αντισυνταγματικό, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών επιχειρεί, μέσω των διορισμένων από την ίδια γραμματέων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, τον πλήρη πολιτικό έλεγχο των αιρετών».

«Αν ο κ. Βορίδης πιστεύει ότι η επίδειξη εξουσίας και η εφαρμογή ενός σκληρά κομματικού μηχανισμού εποπτείας και ελέγχου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ασκεί διώξεις σε αιρετούς θα βοηθήσουν τη Νέα Δημοκρατία ενόψει των διαδοχικών (εθνικών και αυτοδιοικητικών) εκλογικών αναμετρήσεων το 2023, πλανάται οικτρά» υπογραμμίζουν οι Κ. Ζαχαριάδης και Μ. Χατζηγιαννάκης. Καταλήγουν, μάλιστα, αναφέροντας: «Η μέρα της λαϊκής ετυμηγορίας, η μέρα που οι πολίτες θα στείλουν την κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας δεν αργεί. Και θα είναι λυτρωτική τόσο για την Αυτοδιοίκηση όσο και για ολόκληρη τη χώρα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL