Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Η πλατεία Καραϊσκάκη της Αθήνας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η πλατεία Καραϊσκάκη της Αθήνας

133108420-c.jpg

Η πλατεία Καραϊσκάκη είναι ένας σημαντικός πολεοδομικός κόμβος της Αθήνας, 500 μέτρα δυτικά της πλατείας Ομονοίας, με την οποία επικοινωνεί μέσω της οδού Αγίου Κωνσταντίνου. Βρίσκεται στα όρια της συνοικίας του Μεταξουργείου και κάτω από αυτή λειτουργεί ο ομώνυμος σταθμός της γραμμής 2 του μετρό. Καθώς είναι μεγαλύτερη και γνωστότερη, πολλοί την μπερδεύουν με την πλατεία Μεταξουργείου, η οποία στην πραγματικότητα βρίσκεται στη συμβολή των οδών Λένορμαν και Αχιλλέως.

Η πλατεία είναι αρκετά μεγάλη σε μέγεθος και περιβάλλεται από έναν τεράστιο δακτύλιο κυκλοφορίας αυτοκινήτων. Το μεγαλύτερο τμήμα της έχει διαμορφωθεί σε χώρο πρασίνου με λίγα δέντρα και γρασίδι. Στο κέντρο της βρίσκεται το Μνημείο Πεσόντων Αεροπόρων «Ίκαρος». Πρόκειται για μία πυραμιδοειδή μνημειακή σύνθεση από ορείχαλκο και γρανίτη. Ένας ορειχάλκινος Ίκαρος πέφτει ηρωικά στο «έδαφος», στην απόληξη, δηλαδή, μιας πυραμίδας, και συμβολίζει αφαιρετικά τους υπέρ πατρίδος πεσόντες αεροπόρους. Τον Ίκαρο συνοδεύουν μεταλλικές αιχμές, που δίνουν την αίσθηση της πτώσης από τον ουρανό και μαζί συμβολίζουν την αιωνιότητα του ήρωα. Μπροστά από την πυραμίδα υπάρχει ένας μικρός βωμός με ανάγλυφο κλαδί φοίνικα. Είναι ένα έργο μοντέρνας τέχνης, που φιλοτεχνήθηκε το 1987 από τον γλύπτη Ευάγγελο Μουστάκα και τον αρχιτέκτονα Ιωάννη Μουστάκα. Η αισθητική του δίχασε τους Αθηναίους.

Δύο ιστορικά θέατρα, το Περοκέ και το Βέμπο, κοσμούν τα δύο άκρα της πλατείας. Λειτούργησαν επί πολλά χρόνια ως σκηνές επιθεώρησης. Και για την Ιστορία: Στο θέατρο Περοκέ ανέβηκε η πρώτη επιθεώρηση που σατίριζε την πολιτική πραγματικότητα της εποχής, με κύριο θέμα το αποτέλεσμα των εκλογών του 1958, όταν η ΕΔΑ αναδείχθηκε αξιωματική αντιπολίτευση. Από το θέατρο Περοκέ ξεκίνησε το καλοκαίρι του 1976 η επίθεση της αστυνομίας με αύρες ενάντια στη μεγάλη συγκέντρωση των οικοδομικών σωματείων. Τα επεισόδια γενικεύτηκαν σε όλο το κέντρο της πόλης.

Στη θέση του σημερινού ξενοδοχείου Stanley μέχρι τα τέλη περίπου της δεκαετίας του 1960 λειτουργούσε το 64ο Δημοτικό Σχολείο, που συγκέντρωνε τα παιδιά κυρίως από τη γειτονιά του Μεταξουργείου. Μέχρι που η πλατεία Καραϊσκάκη, ούσα σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της πόλης, το Αρχαιολογικό Μουσείο, την Ακαδημία Πλάτωνος, τον Κεραμεικό, το Εθνικό Θέατρο, έγινε περιζήτητη για ξενοδοχεία, airbnb και έθνικ εστιατόρια. Έτσι άρχισαν ο «εξευγενισμός», η «αναβάθμιση» και η «αξιοποίηση» της περιοχής με όρους επιχειρηματικού κέρδους, επιλογή που διχάζει πάλι τους Αθηναίους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL