Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.1°C23.5°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.3°C17.5°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.0°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C21.8°C
3 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.3°C19.9°C
2 BF 45%
Τέμπη / «Να γίνουμε των νεκρών η φωνή» - Συγκλονιστική διαμαρτυρία μαθητών και φοιτητών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τέμπη / «Να γίνουμε των νεκρών η φωνή» - Συγκλονιστική διαμαρτυρία μαθητών και φοιτητών

Πορεία φοιτητών και μαθητών
(INTIME NEWS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ)

Με μαύρα μπαλόνια και πανό, βουβοί και με θλιμμένα μάτια, μαθητές και μαθήτριες, φοιτητές και φοιτήτριες συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια σε μια σεμνή αλλά γεμάτη οργή διαμαρτυρία για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών. Από εκεί ξεκίνησαν πορεία στο κέντρο της Αθήνας, ενώ φτάνοντας έξω από τη Βουλή έκαναν καθιστική διαμαρτυρία και κράτησαν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της τραγωδίας.  Στη συνέχεια η πορεία κατέληξε στα γραφεία της Hellenic Train στη λεωφόρο Συγγρού. Εκεί, έξω από τα γραφεία της εταιρείας, οι διαδηλωτές έγραψαν με κόκκινη μπογιά τη λέξη «δολοφόνοι» και άνοιξαν μαύρο πανό στη μνήμη των νεκρών.

Τέμπη Προπύλαια μαθητές φοιτητές
(avgi.gr)

Χιλιάδες έκλεισαν την Πανεπιστημίου και ξεκίνησαν πορεία στη Βουλή. «Να γίνουμε των νεκρών η φωνή», «Το πάμε κι οπου βγει - δεν βγαίνει πουθενά,  μόνο τραγωδίες το σύστημα γεννά»,  «Κέρδη βαμμένα στων φοιτητών το αίμα» τα συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλωτές.

«Αυτό το έγκλημα δεν πρέπει να συγκαλυφθεί, πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες» τόνισε στο avgi.gr η Γεωργία Τσαγκάρη, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου της Παντείου.

Τέμπη Προπύλαια μαθητές φοιτητές
(avgi.gr)
Τέμπη Προπύλαια μαθητές φοιτητές
(avgi.gr)
Τέμπη Προπύλαια μαθητές φοιτητές
(avgi.gr)
Τέμπη Προπύλαια μαθητές φοιτητές
(avgi.gr)
Τέμπη Προπύλαια μαθητές φοιτητές
(avgi.gr)

Η διαμαρτυρία έφτασε έξω από τα γραφεία της Hellenic train, όπου εκεί με κόκκινη μπογιά οι διαδηλωτές έγραψαν «δολοφόνοι».

Hellenic Train 2
avgi.gr
Hellenic Train 1
avgi.gr

Ακολούθησε διαβούλευση με τους αστυνομικούς για να μπουν μέσα οι εργαζόμενοι του ΟΣΕ και να συναντήσουν την εταιρεία.

Hellenic Train 3

Οι εργαζόμενοι κατάφεραν να μπουν στην εταιρεία με τον κόσμο να ξεσπά σε χειροκροτήματα.

Στο μεταξύ οι φοιτητικοί σύλλογοι μαζί με φορείς και συλλογικότητες, απευθύνουν νέο κάλεσμα για σήμερα στις 18:30 στα Προπύλαια στις 18:30

Σε ψήφισμά τους τονίζουν «Οι ζωές μας μετράνε».

Ακολουθεί ολόκληρο το ψήφισμα του Φοιτητικού Συλλόγου

«Σαν φοιτητικός σύλλογος εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων από τη σύγκρουση των δύο τραίνων στα Τέμπη. Για το δυστύχημα είναι ένοχη, πέραν από την εταιρία Hellenic Train (όπου κάτοχος της είναι η Trenitalia), η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η οποία έχοντας στην προμετωπίδα της πολιτικής της τις βαθιά αντί-λαϊκές αναδιαρθρώσεις, έχει αφήσει τις μεγάλες επιχειρήσεις να κερδοφορούν ανηλεώς στις πλάτες του λαού. Η κατεύθυνση των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας στο βωμό της «ανάπτυξης» που αποσκοπεί μόνο στην αύξηση των κερδών κοστίζει ζωές. Η ιδιωτικοποίηση των συγκοινωνιών και η αδιαφορία έχουν οδηγήσει στην υποβάθμιση της ποιότητας αλλά και της ασφάλειας στις μεταφορές, σε σημείο που φτάσαμε στο δυστύχημα αυτό να μετράμε δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Με τον τραγικό απολογισμό να αυξάνεται συνεχώς θρηνώντας σχεδόν 60 νεκρούς, με τους περισσότερους να αποτελούν φοιτητές και νεολαίους, συναδέλφους μας. Για ένα ενδεχόμενο για το οποίο οι εργαζόμενοι και οι Συνδικαλιστικοί Φορείς των εργαζομένων στα τραίνα προειδοποιούσαν εδώ και πολλούς μήνες, χωρίς να εισακούγονται από τη ΝΔ η οποία ήταν απασχολημένη να θριαμβολογεί για τις ιδιωτικοποιήσεις. Την ίδια στιγμή που καταδίκαζαν ως παράνομες τις απεργίες των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους, οι οποίοι ζητούσαν καλύτερες και πιο ασφαλείς μεταφορές. Όμως η κυβέρνηση δεν απασχολείται ακόμη και για την απώλεια ανθρώπινων ζωών. Όλη η σιδηροδρομική γραμμή είναι σε άθλια κατάσταση, με ατυχήματα και βλάβες να συμβαίνουν καθημερινά εδώ και πολύ καιρό. Λίγες μέρες πριν, πάλι στη γραμμή προς Θεσσαλονίκη, σπασμένο καλώδιο ηλεκτροδότησης διέκοψε την κυκλοφορία για ώρες βάζοντας σε κίνδυνο 450 επιβάτες. 

Τραγική ειρωνεία και προσβολή στη νοημοσύνη μας αποτελεί το γεγονός πως ο πρωθυπουργός επρόκειτο να επισκεφθεί το Κέντρο Τηλεδιοίκησης - Σηματοδότησης Σιδηροδρομικού Δικτύου Βορείου Ελλάδος, στο οποίο θα επαινούσε δημοσίως την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ. Για να παρουσιάσει ως επιτυχημένη επένδυση ένα δίκτυο που δεν υπάρχει σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων. Έλλειψη με αποτέλεσμα τις τραγικές συνέπειες.

Όλος ο λαός θρηνεί τους νεκρούς του κυβερνητικού. Η οργή είναι τεράστια. Μετά την μαζικότατη πορεία την Πέμπτη 2/3 που έκανε ξεκάθαρο το ποιες είναι οι διαθέσεις του λαού απέναντι στο έγκλημα της ΝΔ που κόστισε δεκάδες ζωές δεν χωράνε κυβερνητικές κοροϊδίες. Η επιστράτευση του συρφετού των κυβερνητικών μέσων για να «ρίξουν στάχτη» στα μάτια του κόσμου και η προκλητική στάση που συνεχίζει να διατηρεί η ΝΔ αναζητώντας ατομικές ευθύνες ενώ εδώ και 23 χρόνια δεν έχει εγκατασταθεί ο απαραίτητος εξοπλισμός ώστε να εξασφαλίζεται η απαιτούμενη ασφάλεια των εργαζομένων και των επιβατών μας εξοργίζουν ακόμη περισσότερο. Σε αυτό τον αγώνα πρέπει να είμαστε όλοι παρόντες.

Δεν πρέπει και δεν θα μείνουμε αμέτοχοι στο σχέδιο της κυβέρνησης να υποβαθμίζει τις ζωές μας! Να αποδοθούν άμεσα οι ευθύνες για το τραγικό συμβάν, το χειρότερο δυστύχημα στις συγκοινωνίες στη χώρα. Ευθύνες που βαραίνουν την κυβέρνηση της ΝΔ που βάζει σε κίνδυνο όλο το λαό. Οι παραιτήσεις προσχηματικού χαρακτήρα που δεν δείχνουν τίποτα άλλο πέραν του ότι προσπαθούν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα, τα «κροκοδείλια» δάκρυα και τα διαγγέλματα που μόνο σκοπό έχουν την αποποίηση των ευθυνών της ΝΔ είναι χυδαία και προσβάλλουν όλο το λαό που αντιμετωπίζει τις συνέπειες της σαρωτικής πολιτικής, που κυριολεκτικά κοστίζει ζωές».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL