Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.1°C19.5°C
2 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.1°C18.1°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.0°C
2 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.1°C18.2°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.4°C15.2°C
2 BF 62%
Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη / Νύχτα αγωνίας για τους αγνοούμενους - Ψάχνουν στα βαγόνια για επιζώντες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη / Νύχτα αγωνίας για τους αγνοούμενους - Ψάχνουν στα βαγόνια για επιζώντες

Δυστύχημα στα Τέμπη
(INTIME NEWS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ)

Ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη στο χειρότερο δυστύχημα των ελληνικών σιδηροδρόμων όλων των εποχών, όπως εξελίσσεται.

Στους 38 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι επιβεβαιωμένοι νεκροί εξαιτίας της σύγκρουσης επιβατικής αμαξοστοιχίας με εμπορευματική αργά το βράδυ χθες Τρίτη στην περιοχή Ευαγγελισμός. Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, οι τραυματίες ανέρχονται σε 72, από τους οποίους οι 6 σε ΜΕΘ. 15 πήραν εξιτήριο και παραμένουν για νοσηλεία 57 επιβάτες.

Το βράδυ της Τετάρτης, η ιατροδικαστής – Προϊστάμενη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας, Ρουμπίνη Λεοντάρη μιλώντας στο ΕΡΤNEWS δήλωσε ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε τελειώσει και με τη διαδικασία της νεκροψίας-νεκροτομής και των 43 σορών που έχουν φτάσει εδώ». Η ίδια πρόσθεσε ότι η πλειοψηφία των θυμάτων είναι νέοι άνθρωποι από 20 έως 30 ετών.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Πύραρχος Βασίλειος Βαθρακογιάννης δήλωσε ότι «οι δυνάμεις, αφού ολοκλήρωσαν τις έρευνές τους στο βαγόνι της πρώτης θέσης, της επιβατικής αμαξοστοιχίας, και στο βαγόνι - εστιατόριο, τώρα επιχειρούν στο πρώτο επιβατικό βαγόνι της δεύτερης θέσης. Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία ταυτοποίησης στο βαγόνι - εστιατόριο διεξήχθη υπό ακραίες συνθήκες υψηλού πυροθερμικού φορτίου της τάξεως των 1.300 βαθμών κελσίου, γεγονός που δυσχέραινε τη σχετική διαδικασία.

Αυτή τη στιγμή με τη βοήθεια των γερανοφόρων οχημάτων ανασηκώνεται ο πρώτος συρμός της δεύτερης θέσης ώστε να επιχειρήσουν οι ομάδες διάσωσης σε όλο το εύρος του δεύτερου βαγονιού.

Επίσης, γίνεται προσπάθεια και από άλλα γερανοφόρα οχήματα προκειμένου να απομακρυνθούν από το σημείο, οι δύο μηχανές της εμπορικής αμαξοστοιχίας, για να διευκολυνθεί το έργο της έρευνας και απεγκλωβισμού, αλλά και για να ελευθερωθεί η σιδηροδρομική γραμμή».

Δραματικές εκτυλίσσονται στο γενικό νοσοκομείο της Λάρισας καθώς οι συγγενείς που δεν έχουν νέα για τους δικούς τους, έχουν δηλώσει τα ονόματα τους σε μια λίστα και περιμένουν να ακούσουν το όνομα τους από τους γιατρούς, ώστε να προσέλθουν και να δώσουν DNA.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «το δράμα οφείλεται κυρίως σε τραγικό ανθρώπινο λάθος», με τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ να απαντά ότι ο «σεβασμός στα θύματα προϋποθέτει σεβασμό στην αλήθεια».

Την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών ανακοίνωσε νωρίτερα ο Κώστας Καραμανλής. Στη δήλωσή του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να αποτρέψει το δυστύχημα παρά τις «προσπάθειές» της. Την θέση του πήρε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Ζούμε μια αδιανόητη τραγωδία», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ο οποίος βρέθηκε στον τόπο της τραγωδίας στα Τέμπη, εκφράζοντας την οδύνη και την συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων.

«Τούτη την ώρα που μετράμε ακόμη τους νεκρούς μας και πενθούμε δεν θέλω να μιλήσω για ευθύνες. Αυτά θα τα πούμε στην ώρα τους. Θέλω μονάχα να εκφράσω την βαθύτατη οδύνη και τη συμπαράστασή μου στους συγγενείς των θανόντων, αλλά και τις ευχές μου για ταχεία ανάρρωση στους τραυματισμένους» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα συναντήθηκε με συγγενείς θυμάτων στη Λάρισα και έδωσε αίμα για τους τραυματίες.

Δημοσία δαπάνη θα τελεστούν οι κηδείες των θυμάτων του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, με απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών.

Το μεσημέρι συνελήφθη και επισήμως ο σταθμάρχης του ΟΣΕ από το Τμήμα Τροχαίας Λάρισας, που κατηγορείται εκτός των άλλων, για ανθρωποκτονία από αμέλεια άρθρο 302 του Ποινικού Κώδικα), σωματική βλάβη από αμέλεια (314 ΠΚ) και επικίνδυνες παρεμβάσεις στην συγκοινωνία μέσων (291 ΠΚ).

To live blog που είχε το avgi.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL