Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.6°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.3°C21.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.0°C18.8°C
1 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.3°C
2 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C16.8°C
0 BF 100%
Κυριάκος Μητσοτάκης / Κάνει πως δεν γνωρίζει για την έκρηξη τιμών στο γάλα και την καταστροφή της κτηνοτροφίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυριάκος Μητσοτάκης / Κάνει πως δεν γνωρίζει για την έκρηξη τιμών στο γάλα και την καταστροφή της κτηνοτροφίας

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΑΛΑ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / IMNTIME

Η κυβέρνηση Μηστοτάκη βλάπτει σοβαρά την κτηνοτροφία, τονίζει με ανακοίνωσή του το τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μετά τις τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού αναφορικά με τις τιμές στο γάλα.

Για «σουρεαλισμό στην αγροτική πολιτική» μετά την θέση του Μητσοτάκη ότι «οι υψηλές οι τιμές του γάλακτος οφείλονται στο γεγονός ότι πολέμησε, προφανώς με επιτυχία, τις ελληνοποιήσεις» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Προφανώς ο Πρωθυπουργός δεν "γνωρίζει" ακριβώς τι συμβαίνει με τις τιμές του γάλακτος και τις ελληνοποιήσεις (όπως ακριβώς δεν "γνώριζε" τίποτα για τις υποκλοπές) καθώς αρμόδιοι συνεργάτες του στο ΥπΑΑΤ βαυκαλίζονται ότι «όλα βαίνουν καλώς», ξεχνώντας το μεγαλύτερο φιάσκο στην ιστορία του ΕΛΓΟ όπου ο υπουργός ανακοίνωσε πρόστιμα τα οποία λόγω της ασυνεννοησίας ΕΛΓΟ και ΕΦΕΤ κατέπεσαν στα αρμόδια δικαστήρια και τώρα ο ΕΛΓΟ δεν καταθέτει έφεση κατά της απόφασης».

Την ίδια ώρα, κτηνοτρόφοι και καταναλωτές γνωρίζουν ότι το κόστος παραγωγής του γάλακτος έχει εκτοξευθεί, η κυβέρνηση έχει καταργήσει την προστασία της φέτας στις διεθνείς αγορές, ακύρωσε το σύστημα Άρτεμις, έχει αποδυναμώσει όλο τον εκλεκτικό μηχανισμό του ΕΦΕΤ, σύμφωνα και με την πρόσφατη καταγγελία του συλλόγου των εργαζομένων.

Ταυτόχρονα, «τα κέρδη των ενδιάμεσων και των τελικών προμηθευτών αυξάνονται συνεχώς και οι καταναλωτές αδυνατούν πλέον να αγοράσουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα». 

«Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση της ΝΔ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός προσωπικά, αδιαφορούν για την απελπιστική κατάσταση που βιώνουν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι. Το κόστος παραγωγής που έχει εκτοξευτεί με ευθύνη της ΝΔ –και μόνο- σε δυσθεώρητα ύψη οδηγεί την ελληνική κτηνοτροφία σε εξαφάνιση. Όπως έχει επισημανθεί πολλές φορές από όλους τους παραγωγικούς φορείς η κατάσταση είναι ζοφερή. Σφαγιάζονται ολόκληρα κοπάδια, η παραγωγή γάλακτος και κρέατος μειώνεται συνεχώς, ολόκληρα χωριά ερημώνουν και οι εναπομείνασες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις απειλούνται με οριστικό λουκέτο».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η κυβέρνηση βλάπτει σοβαρά την κτηνοτροφία

O σουρεαλισμός στην Αγροτική Πολιτική – Κ. Μητσοτάκης: Υψηλές οι τιμές του γάλακτος, γιατί πολεμήσαμε τις ελληνοποιήσεις...

Οδεύοντας προς το αναπόφευκτο τέλος της, η Κυβέρνηση των «Αρίστων», διά στόματος Κ. Μητσοτάκη, ξεπέρασε τον εαυτό της και πέρασε «στη σφαίρα του απόλυτου σουρεαλισμού», ισχυριζόμενη ότι οι υψηλές οι τιμές του γάλακτος οφείλονται στο γεγονός ότι πολέμησε, προφανώς με επιτυχία, τις ελληνοποιήσεις!

Προφανώς ο Πρωθυπουργός δεν «γνωρίζει» ακριβώς τι συμβαίνει με τις τιμές του γάλακτος και τις ελληνοποιήσεις (όπως ακριβώς δεν «γνώριζε» τίποτα για τις υποκλοπές) καθώς αρμόδιοι συνεργάτες του στο ΥπΑΑΤ βαυκαλίζονται ότι «όλα βαίνουν καλώς», ξεχνώντας το μεγαλύτερο φιάσκο στην ιστορία του ΕΛΓΟ όπου ο Υπουργός ανακοίνωσε πρόστιμα τα οποία λόγω της ασυνεννοησίας ΕΛΓΟ και ΕΦΕΤ κατέπεσαν στα αρμόδια δικαστήρια και τώρα ο ΕΛΓΟ δεν καταθέτει έφεση κατά της απόφασης.

Σε κάθε, όμως, περίπτωση και γνωρίζουν και αξιολογούν τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού οι άμεσα θιγόμενοι, οι κτηνοτρόφοι και οι καταναλωτές. Γνωρίζουν και αξιολογούν ότι το κόστος παραγωγής του γάλακτος έχει εκτοξευθεί, τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει καταργήσει την προστασία της Φέτας στις διεθνείς αγορές, ακύρωσε το σύστημα Άρτεμις, έχει αποδυναμώσει όλο τον εκλεκτικό μηχανισμό του ΕΦΕΤ, σύμφωνα και με την πρόσφατη καταγγελία του συλλόγου των εργαζομένων.

Και όλα αυτά, την  ώρα που τα κέρδη των ενδιάμεσων και των τελικών προμηθευτών αυξάνονται συνεχώς και οι καταναλωτές αδυνατούν πλέον να αγοράσουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Γνωρίζουν και αξιολογούν ότι η Κυβέρνηση από σκοπιμότητα, ανέχθηκε και γιγάντωσε τις εναρμονισμένες πρακτικές που εφαρμόζονται, μείωσε στο μη περαιτέρω τους προβλεπόμενους ελέγχους και δεν αντιμετώπισε συστηματικά τις ελληνοποιήσεις, καθώς και τη νοθεία και τις απομιμήσεις των γαλακτοκομικών προϊόντων και τελικά, το νέο νομοσχέδιο για τον  ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ που έφερε προς διαβούλευση ιδιωτικοποιεί όλο το σύστημα ελέγχων στον τομέα των ΠΟΠ προϊόντων.

Είναι εξαιρετικά λυπηρό ότι για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση της ΝΔ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός προσωπικά, αδιαφορούν για την απελπιστική κατάσταση που βιώνουν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι. Το κόστος παραγωγής που έχει εκτοξευτεί με ευθύνη της ΝΔ –και μόνο- σε δυσθεώρητα ύψη οδηγεί την ελληνική κτηνοτροφία σε εξαφάνιση. Όπως έχει επισημανθεί πολλές φορές από όλους τους παραγωγικούς φορείς η κατάσταση είναι ζοφερή. Σφαγιάζονται ολόκληρα κοπάδια, η παραγωγή γάλακτος και κρέατος μειώνεται συνεχώς, ολόκληρα χωριά ερημώνουν και οι εναπομείνασες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις απειλούνται με οριστικό λουκέτο.

Και επειδή γνωρίζουν και αξιολογούν τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού, οι παραγωγοί και οι καταναλωτές θα δώσουν τη δέουσα απάντηση στην κρίσιμη ώρα της κάλπης που κοντοζυγώνει, εμπιστευόμενοι το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που με στοχευμένα και κοστολογημένα μέτρα για τον έλεγχο του κόστους παραγωγής των κτηνοτρόφων, θα διασφαλίσει την αξιοπρεπή τους διαβίωση, θα καταστήσει τα προϊόντα τους περισσότερο ανταγωνιστικά, θα βελτιώσει το θεσμικό πλαίσιο στων ελέγχων και θα μειώσει τον ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL