Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Καρύδης από Τουρκία / Το φαινόμενο της «αρμονικής κατάρρευσης» - Ισοπεδώθηκε μια έκταση σαν την Ελλάδα (βίντεο)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καρύδης από Τουρκία / Το φαινόμενο της «αρμονικής κατάρρευσης» - Ισοπεδώθηκε μια έκταση σαν την Ελλάδα (βίντεο)

screenshot

«Πρώτη φορά βλέπω τέτοια έκταση καταστροφής. Είναι σαν να έχει καταρρεύσει μια έκταση σαν την Ελλάδα. Υπάρχουν περιοχές που ακόμα δεν έχει φτάσει καμιά βοήθεια. Το τίμημα θα είναι τεράστιο», με αυτές τις λέξεις περιέγραψε συγκλονισμένος ο Παναγιώτης Καρύδης, που βρίσκεται με την ελληνική αποστολή στην Τουρκία, τις πρώτες αυτοψίες που έκανε στις ισοπεδωμένες από τον Εγκέλαδο περιοχές.

Ο καθηγητής του ΕΜΠ, ειδικός επί των αντισεισμικών καταστροφών, επεσήμανε ότι από τις πρώτες αυτοψίες που έκανε διαπίστωσε ότι στην Τουρκία συνέβη αυτό που στη διεθνή βιβλιογραφία ονομάζεται «αρμονική κατάρρευση». Όπως εξήγησε, μιλώντας στην ΕΡΤ, οι καταρρεύσεις οφείλονται στον τρόπο διέγερσης του εδάφους που ήταν ένας συνδυασμός κατακόρυφων και οριζόντων κυμάτων κυρίως στην επικεντρική περιοχή όπου χτύπησε ο γιγαντιαίος σεισμός. 

«Παρατηρήσαμε ότι ένα κτίριο είναι άθικτο και το άλλο δίπλα έχει καταρρεύσει. Ρωτήσαμε και μας είπαν πως πρόκειται για ίδιες κατασκευές, ίδια σχέδια από τον ίδιο μηχανικό. Το γεγονός οφείλεται στη συμπεριφορά του εδάφους στις επικεντρικές περιοχές, καθώς όταν είμαστε κοντά στο επίκεντρο η δόνηση είναι ανώμαλη».

Ο καθηγητής Καρύδης, επεσήμανε ακόμα ότι έχουμε τόσους πολλούς νεκρούς, ο αριθμός των οποίων θα αυξηθεί κατά πολύ, γιατί ήταν ακαριαία η κατάρρευση των περισσότερων κτιρίων. «Ο κόσμος δεν πρόλαβε να αντιδράσει με τίποτα» είπε χαρακτηριστικά. 

Όπως επεσήμανε, τρεις ήταν οι παράγοντες που οδήγησαν στη βιβλική καταστροφή:

-Το μέγεθος του σεισμού από το οποίο εξαρτάται τόσο η ένταση όσο και η έκταση επιρροής και οι επικείμενες καταστροφές
-Το βάθος του σεισμού που ήταν κάτω από τα κτίρια, καθώς εάν γινόταν στη θάλασσα δεν θα το καταλάβαινε σχεδόν κανένας 
- Η ώρα που έγινε ο σεισμός, καθώς ήταν βράδυ

Παράλληλα επεσήμανε και το πρόβλημα ότι κτίρια δεν έχουν την αντισεισμική προστασία που θα έπρεπε, καθώς όπως είπε καινούργιο κτίριο κατασκευής του 2020, κατέρρευσε χθες Τρίτη (7/2)  με ένα μετασεισμό 3,5  βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καθώς είχε καταπονηθεί από τον μεγάλο σεισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL