Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C17.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.3°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.4°C16.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
11.0°C11.0°C
1 BF 72%
Σεισμός Τουρκία Συρία / «Οι νεκροί θα ξεπεράσουν τις 20.000» - Πού οφείλεται η βιβλική καταστροφή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σεισμός Τουρκία Συρία / «Οι νεκροί θα ξεπεράσουν τις 20.000» - Πού οφείλεται η βιβλική καταστροφή

Τουρκία σεισμός
(ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/SEDAT SUNA)

Ο συνδυασμός άναρχης δόμησης, προχειρότητας κατασκευών, κακής ποιότητας υλικών και ελλιπούς αντισεισμικού κανονισμού κρύβεται πίσω από τη βιβλική καταστροφή στην Τουρκία και τους χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες και εγκλωβισμένους μετά τα 7,8 Ρίχτερ και τους συνεχείς ισχυρότατους μετασεισμούς. Σ’ αυτό συμφωνούν ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.

«Ολόκληρες συνοικίες φτιάχτηκαν σε μια νύχτα, σε παράνομες δημόσιες εκτάσεις, με πορώδες σκυρόδεμα. Γι’ αυτό τα κτίρια πέφτουν σαν τραπουλόχαρτα. Ακόμα και τα καινούργια τα κτίρια είναι άθλια. Η πολιτική Ερντογάν ήταν να χτίσει εργατικές κατοικίες για να βάλει μέσα ψηφοφόρους του και είδαμε τα αποτελέσματα» τόνισε ο Άκης Τσελέντης, μιλώντας στο Mega.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου εκτίμησε ότι η προχειρότητα αυτή των κατασκευών αλλά και η έλλειψη σωστικών συνεργείων, συνάμα με την κακοκαιρία, θα εκτινάξουν τα θύματα. «Οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 20.000. Μετά τις 4 μέρες, τα πράγματα είναι πολύ άσχημα για τους εγκλωβισμένους» είπε.

Από την πλευρά του, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Ευ. Λέκκας από την Τουρκία όπου βρίσκεται ως επικεφαλής της ελληνικής αποστολής επισήμανε ότι τα εδάφη θεμελίωσης, εκεί όπου υπήρχαν πολλές καταρρεύσεις ήταν πολύ υποβαθμισμένα. «Βλέπουμε καταστροφές εκεί όπου υπήρχε ο συνδυασμός της έλλειψης αντισεισμικών κανόνων μαζί με τα εδάφη. Φταίει η ποιότητα των υλικών, ο ελλιπής αντισεισμικός κανονισμός. Φταίει η τάση των γειτόνων μας να κάνουν εντυπωσιακές κατασκευές, οι οποίες εμπεριέχουν και τη μεγαλύτερη τρωτότητα», σημείωσε.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «εφιαλτική» νύχτα. «Υπήρχαν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, συνεχείς μετασεισμικές δονήσεις. Δεν μπορούσαν οι άνθρωποι να μείνουν μέσα στα σπίτια τους. Με αυτά που έχουν δει να γίνονται στον περιβάλλοντα χώρο, καταλαβαίνετε ότι το να διαμένει κανένας έξω ή στα αυτοκίνητα δεν φτάνει» σημείωσε. 

Τσελέντης: «Σεισμός έως και 6,5 Ρίχτερ τις επόμενες ώρες»

«Σίγουρα τις επόμενες ώρες θα έχουμε έναν ισχυρό μετασεισμό, ίσως και πάνω 6,5 Ρίχτερ», ανέφερε ακόμη ο Άκης Τσελέντης.

«Ο σεισμός έγινε στο ρήγμα της ανατολικής Ανατολίας, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με της βόρειας Ανατολίας που φτάνει στο βόρειο Αιγαίο. Δεν έχουμε κανένα θέμα», σημείωσε,  αναφερόμενος στο κατά πόσο ο μεγάλος σεισμός στη γείτονα μπορεί να επηρεάσει την Ελλάδα. «Μπορεί να επηρεάσει την Κύπρο αλλά δεν ανησυχούμε πολύ, είναι ακίνδυνος. Θα γίνει στη θάλασσα και ο δομικός ιστός του νησιού είναι άψογος» πρόσθεσε ωστόσο.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, η μετασεισμική ακολουθία «θα διαρκέσει μήνες, ίσως και χρόνο» με δυνατούς μετασεισμούς, ενώ η όποια ύφεση στο μέγεθος των μετασεισμών, σημαίνει ότι αργότερα θα υπάρχει έξαρση.

«Θα με ανησυχούσε μετατόπιση του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας. Για την ώρα δεν ανησυχώ», ανέφερε ο καθηγητής για έναν ενδεχόμενο σεισμό στην Ελλάδα, προσθέτοντας όμως: «Μια περιοχή κοντά στην Κωνσταντινούπολη στο ρήγμα της βορείου Ανατολίας έχει καιρό να δώσει σεισμό και έχει μαζέψει πολλή ενέργεια. Εκεί αν γίνει κάτι, θα δούμε αντίστοιχες εικόνες γιατί και η Κωνσταντινούπολη έχει αυθαίρετη δόμηση».
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL