Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
7.2°C13.1°C
2 BF 29%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.2°C12.6°C
2 BF 29%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
9.8°C12.1°C
3 BF 45%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.3°C10.8°C
4 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
8 °C
7.8°C7.9°C
2 BF 46%
Κυβερνηση Μητσοτάκη / Οδηγεί σε διάλυση το Παιδοψυχιατρικό Τμήμα του Τζάνειου Νοσοκομείου Πειραιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβερνηση Μητσοτάκη / Οδηγεί σε διάλυση το Παιδοψυχιατρικό Τμήμα του Τζάνειου Νοσοκομείου Πειραιά

Τζάνειο
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Απαντήσεις για το ουσιαστικό κλείσιμο του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος του Τζάνειου Νοσοκομείου Πειραιά, εφόσον με αιφνίδια κι αναιτιολόγητη απόφαση του Διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Πειραιώς και Νήσων, μετακινείται η διεπιστημονική ομάδα του Παιδοψυχιατρικού στο Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα» ζητούν σε κοινή τους ερώτηση ο Ανδρέας Ξανθός ο Γιάννης Ραγκούσης και 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Ειδικότερα, ο υπουργός Υγείας, κλείνει την πλήρως στελεχωμένη διεπιστημονική ομάδα του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος του Τζάνειου Νοσοκομείου Πειραιά από το 2010, με δυναμικότητα 5 κλινών,  που εξυπηρετεί κατ’ αποκλειστικότητα όλη την 2η ΥΠΕ, περιπτώσεις που χρήζουν άμεσης και επείγουσας φροντίδας και επείγοντα περιστατικά κατά τις εφημερίες του Νοσοκομείου, κατεπείγουσες πραγματογνωμοσύνες από τις εισαγγελικές και από τις Αστυνομικές Αρχές.

Σε μία εποχή όπου το έργο του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος είναι αναγνωρισμένο και οι ψυχικές διαταραχές, σύμφωνα με έρευνες, αγγίζουν το 25% του πληθυσμού, η κυβέρνηση προχωρά σε άλλη μία πρόκληση για τους πολίτες του Πειραιά και των όμορων Δήμων, κλείνοντας ουσιαστικά το Παιδοψυχιατρικό Τμήμα του Τζάνειου Νοσοκομείου Πειραιά.

Έκθετος ο υπουργός Υγείας στην κοινωνία για τα εγκαίνια της μονάδας εφήβων του Νοσοκομείου «Αγία Βαρβάρα» που δε λειτούργησε ποτέ, σπεύδει να τη στελεχώσει κλείνοντας άλλες μονάδες, αντί να προχωρήσει σε άμεσες προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού.

Ερωτάται, λοιπόν, ο υπουργός, αν θα επιμείνει στο κλείσιμο του Παιδοψυχιατρικού, αν θα ανακαλέσει την απόφαση κι αν θα προβεί σε νέες προσλήψεις για τη στελέχωση του Νοσοκομείου «Αγία Βαρβάρα».

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Προς  τον κ. Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οδηγεί σε διάλυση το Παιδοψυχιατρικό Τμήμα του Τζάνειου Νοσοκομείου Πειραιά».

Με τις ευλογίες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και την αιφνιδιαστική κι αυθαίρετη απόφαση του Διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠε) Πειραιώς και Νήσων, διαλύεται το μοναδικό Παιδοψυχιατρικό Τμήμα του Τζάνειου Νοσοκομείου Πειραιά.

Ως πρόφαση του κλεισίματος του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος, που από το 2010 έχει ενσωματώσει την παιδοψυχιατρική Κλινική Παιδιών κι Εφήβων, χρησιμοποιείται η μεταφορά της διεπιστημονικής ομάδας στη νεοσύστατη μονάδα Εφήβων του Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα», η οποία εγκαινιάστηκε διθυραμβικά από τον κ. Μητσοτάκη, αλλά ακόμα παραμένει εκτός λειτουργίας.

Το Παιδοψυχιατρικό Τμήμα του Τζάνειου Νοσοκομείου καλύπτει ανάγκες ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων έως 16 ετών, τόσο με την λειτουργία των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων όσο και με την έναρξη λειτουργίας της Μονάδας Εσωτερικής Νοσηλείας από το 2010. Τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία λειτουργούν με κύριο στόχο την διάγνωση, την έγκαιρη παρέμβαση και τη θεραπεία των παιδοψυχιατρικών διαταραχών.

Η Μονάδα Εσωτερικής Νοσηλείας, δυναμικότητας 5 κλινών, εξυπηρετεί κατ’ αποκλειστικότητα σε όλη την 2η ΥΠΕ περιπτώσεις που χρήζουν άμεσης και επείγουσας φροντίδας σε μια παιδοψυχιατρική μονάδα εντός του γενικού νοσοκομείου.  Καλύπτει τον Πειραιά, τους γύρω Δήμους,  ακόμα και τα νησιά του Αιγαίου, ενώ αντιμετωπίζει επείγοντα περιστατικά στη διάρκεια των εφημεριών του Νοσοκομείου.

Η πλήρως στελεχωμένη διεπιστημονική ομάδα του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος εξυπηρετεί, επίσης, πλήθος εισαγγελικών εντολών για εξέταση παιδιών κι εφήβων, όσο και κατεπείγουσες πραγματογνωμοσύνες από τις Αστυνομικές Αρχές.

Εύλογα, επομένως, αναρωτιούνται οι εργαζόμενοι της εν λόγω υπηρεσίας, ποια είναι η σκοπιμότητα της αυθαίρετης κι αιφνίδιας απόφασης να μετακινηθεί η διεπιστημονική ομάδα και να κλείσει ουσιαστικά το Παιδοψυχιατρικό Τμήμα του Τζάνειου Νοσοκομείου, σε μία περίοδο που οι έρευνες δείχνουν ότι έχουμε αύξηση των ψυχικών διαταραχών έως και 25% στο πληθυσμό.

Είναι εμφανές, ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αδιαφορεί τόσο για την προσφορά του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος τόσα χρόνια τώρα, όσο και για τους πολίτες που μέχρι τώρα έβρισκαν καταφύγιο σε μία άρτια εκπαιδευμένη και στελεχωμένη διεπιστημονική ομάδα. Αντί να προβεί σε νέες προσλήψεις ιατρικού και λοιπού προσωπικού για να στελεχώσει τη νέα μονάδα του Νοσοκομείου «Αγία Βαρβάρα», επιλέγει να διαλύσει μία εγνωσμένης αξίας μονάδα, ώστε να εξυπηρετήσει το επικοινωνιακό σχέδιο της κυβέρνησης που εγκαινίασε κουφάρια χωρίς εργαζόμενους.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Γιατί κλείνει ουσιαστικά το Παιδοψυχιατρικό Τμήμα του Τζάνειου Νοσοκομείου;
  2. Θα ανακληθεί η απαράδεκτη κι αιφνιδιαστική απόφαση της 2ης ΥΠΕ για μετακίνηση της διεπιστημονικής ομάδας στο Νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα»;
  3. Θα προχωρήσει στις αναγκαίες προσλήψεις για τη στελέχωση της νέας μονάδας στο Νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» ή θα αρκεστεί στα εγκαίνια από τον Πρωθυπουργό ενός «αδειανού πουκάμισου»;

Οι ερωτώντες Βουλευτές:

Ραγκούσης Γιάννης

Ξανθός Ανδρέας

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αδαμοπούλου Αγγελική

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αραχωβίτης Σταύρος

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βαρεμένος Γιώργος

Βέττα Καλλιόπη

Ηγουμενίδης Νίκος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Λάππας Σπυρίδων

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μουζάλας Γιάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παπαηλιού Γιώργος

Πολάκης Παύλος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Τζούφη Μερόπη

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος»

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL