Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Η COP28 έπαθε... Μουντιάλ!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η COP28 έπαθε... Μουντιάλ!

Περιβάλλον
Screenshot

Η είδηση ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, από τις σημαντικότερες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες του κόσμου, ανέλαβαν να διοργανώσουν την επόμενη σύνοδο του ΟΗΕ για τον περιορισμό των ορυκτών καυσίμων προκάλεσε την ίδια έκπληξη με εκείνη που είχε προκαλέσει η ανακοίνωση ότι το Κατάρ απέσπασε τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου! Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, προκαλώντας ορθά θυμηδία και ειρωνικές αντιδράσεις, την προεδρία της ερχόμενης Παγκόσμιας Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα, που πρόκειται να διεξαχθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο στο Ντουμπάι, αναλαμβάνει ο Σούλταν Αχμέντ αλ Τζάμπερ. Ο οποίος, πέρα από υπουργός Βιομηχανίας, είναι και πρόεδρος του πετρελαϊκού κολοσσού των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Abu Dhabi National Oil Company. «Πρόκληση στη συλλογική νοημοσύνη όλων όσοι δραστηριοποιούνται στον αγώνα κατά της κλιματικής κρίσης» χαρακτήρισε αυτή την επιλογή η εκτελεστική διευθύντρια του Αφρικανικού Γυναικείου Δικτύου Ανάπτυξης και Επικοινωνίας Μέμορι Κατσάμπουα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Τρέισι Κάρτι, ειδική στην κλιματική πολιτική της Greenpeace, που υπογράμμισε ότι η επιλογή αυτή «δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο, απειλεί την αξιοπιστία των ΗΑΕ και την εμπιστοσύνη που τους έδειξε ο ΟΗΕ στο όνομα των λαών, των σημερινών και των μελλοντικών γενιών». «Η COP28 πρέπει να ολοκληρωθεί με σαφή δέσμευση υπέρ της προοδευτικής κατάργησης όλων των ορυκτών καυσίμων: του άνθρακα, του πετρελαίου, του φυσικού αερίου» εξήγησε μιλώντας στον ειδησεογραφικό ιστότοπο euractive. Ακόμη πιο καυστική, η διευθύντρια του Διεθνούς Δικτύου Κλιματικής Δράσης Τασνίπ Έσοπ τόνισε, χωρίς περιστροφές, ότι αν δεν παραιτηθεί ο Αλ Τζάμπερ από πρόεδρος της εθνικής εταιρείας πετρελαίου, «τότε αυτό θα σημάνει ότι τις διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ για το κλίμα τις αναλαμβάνουν πλήρως μια εθνική πετρελαϊκή εταιρεία και οι λομπίστες των ορυκτών καυσίμων που συνδέονται μαζί της».

Τις ανησυχίες αυτές όμως δεν συμμερίζονται ούτε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι, που χαρακτήρισε τον διορισμό «εκπληκτική επιλογή», ούτε ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Δράση για το Κλίμα Φρανς Τίμερμανς, που δήλωσε ότι ο Αλ Τζάμπερ είναι στην «καλύτερη θέση για να οδηγήσει σε μια επιτυχημένη σύνοδο». Ο ίδιος μάλιστα κάλεσε τους παρατηρητές να «ασχοληθούν με όσα έχει κάνει (σ.σ.: ο Αλ Τζάμπερ) τα τελευταία χρόνια». «Προσπάθησε να οδηγήσει τη βιομηχανία του πετρελαίου και του φυσικού αερίου προς έναν βιώσιμο κόσμο» είπε ο Τίμερμανς αναφερόμενος στο γεγονός ότι ο Αλ Τζάμπερ, πέραν των άλλων, είναι και πρόεδρος της Masdar, της κρατικής εταιρείας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας των ΗΑΕ. Με αυτή του την ιδιότητα μετείχε άλλωστε σε περισσότερες από δέκα COP, όπως άλλωστε και πολλοί λομπίστες εκ μέρους των ΗΑΕ.

Ακριβώς αυτή την αντίφαση των ιδιοτήτων του Αλ Τζάμπερ έθεσε η πρύτανης της Σχολής Φλέτσερ του Πανεπιστημίου Ταφτ των ΗΠΑ Ρέιτσελ Κάιτ, μιλώντας για το δίλημμα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο πρόεδρος της COP28. «Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσπαθούν να είναι η πιο οικονομική και η πιο αποτελεσματική πηγή ορυκτής ενέργειας, ενώ η παγκόσμια παραγωγή ορυκτών καυσίμων πρέπει να πέσει. Δεν μπορεί πλέον να υπάρξει ανάπτυξη των ορυκτών καυσίμων» εξήγησε. Πράγματι, τα ΗΑΕ, που συγκαταλέγονται μεταξύ των βασικών εξαγωγέων πετρελαίου παγκοσμίως, υποστηρίζουν την προοδευτική έξοδο από τους υδρογονάνθρακες. Παράλληλα, όπως είχε υποστηρίξει ο Αλ Τζάμπερ σε μια πετρελαϊκή σύνοδο το 2021, οι αναγκαίες ετήσιες επενδύσεις έως το 2030 για την κάλυψη της ζήτησης υπολογίζονται σε 600 δισ. δολάρια!

Πάντως, η υποδοχή της συγκεκριμένης επιλογής από τον εκπρόσωπο του γ.γ. του ΟΗΕ ήταν ψυχρή: «Η επιστήμη είναι πάρα πολύ ξεκάθαρη. Ο γενικός γραμματέας επανεπιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί μια κλιματική καταστροφή χωρίς να τερματιστεί ο εθισμός μας στα ορυκτά καύσιμα». Το θέμα είναι ότι δύσκολα μπορεί να πειστεί ακόμη και ο πιο καλόπιστος παρατηρητής ότι μπορεί ένας λύκος να φυλάξει καλά τα πρόβατα απλώς επειδή... γνωρίζει το μαντρί!

* Η Ρένα Δούρου είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., υπεύθυνη για το Περιβάλλον, την Κλιματική Αλλαγή και την Ενεργειακή Κρίση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL