Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.2°C13.5°C
1 BF 93%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
11 °C
9.9°C12.8°C
1 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
13.0°C13.3°C
2 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.0°C15.8°C
3 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.3°C
0 BF 100%
Διορισμοί / Κρυφός γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διορισμοί / Κρυφός γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ

132840754_Kerameos_Mitsotakis.jpg

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξαν οι δηλώσεις της υπουργού Παιδείας για την αλλαγή του συστήματος διορισμών και προσλήψεων των εκπαιδευτικών, θέτοντας στο επίκεντρο της προεκλογικής περιόδου ένα από τα πιο καυτά ζητήματα της Εκπαίδευσης. Η Νίκη Κεραμέως προανήγγειλε τη συνέχιση των μόνιμων διορισμών χωρίς χρονοδιάγραμμα και αριθμό, ενώ τα ήξεις αφήξεις σχετικά με τα σενάρια για την επαναφορά του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, που θεωρείται «αιτία πολέμου» για τους εκπαιδευτικούς, έχουν προκαλέσει σύγχυση και αναστάτωση στην εκπαιδευτική κοινότητα, αν όχι καχυποψία.

«Τα επόμενα χρόνια, αν και εφόσον ο ελληνικός λαός μάς τιμήσει με την εμπιστοσύνη του, ο στόχος μας είναι σιγά-σιγά να φύγουμε από τον θεσμό του αναπληρωτή» ανέφερε πρόσφατα η Ν. Κεραμέως. Παρά τις επίμονες ερωτήσεις για το εάν θα πραγματοποιηθούν νέοι διορισμοί το 2023, η υπουργός αποφεύγει να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση και, αντί να καταθέσει τα μελλοντικά σχέδια του υπουργείου, αρκείται στην απαρίθμηση των πεπραγμένων της κυβέρνησης. Μάλιστα, σε πρόσφατη εμφάνισή της υποστήριξε πως λόγω εκλογών δεν βλέπει πώς θα μπορούσαν να γίνουν διορισμοί το καλοκαίρι του 2023. Απαντήσεις δεν δίνει ούτε για τον αριθμό των αναγκαίων διορισμών. Σημειώνεται ότι την τελευταία τριετία έχουν γίνει 25.000 διορισμοί, ενώ κάθε χρόνο προσλαμβάνονται τουλάχιστον 45.000 αναπληρωτές, που αναπληρώνουν τον... εαυτό τους, γεγονός που αναδεικνύει την ανάγκη ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού στα σχολεία.

Σε ό,τι αφορά το νέο σύστημα που βρίσκεται στα σκαριά, η υπουργός ανέφερε ότι «ετοιμάζουμε ένα νέο σύστημα διορισμών των εκπαιδευτικών. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει γραπτός διαγωνισμός. Αν γινόντουσαν αύριο διορισμοί, δεν υπάρχει γραπτός διαγωνισμός. Όταν πρόκειται να νομοθετήσουμε για το θέμα, αυτό θα το συζητήσουμε», αφήνοντας το ζήτημα ανοιχτό. Στην ερώτηση αν το νέο σύστημα θα περιλαμβάνει και γραπτό διαγωνισμό, δεν απάντησε, σημειώνοντας πως όταν έρθει η στιγμή θα «μιλήσουμε εκτενέστερα».

Κι εδώ ακριβώς βρίσκονται το «τυράκι» αλλά και η «φάκα». Όπως επισημαίνουν οι εκπαιδευτικοί, η υπουργός Παιδείας από τη μια μεριά μιλά με αόριστο τρόπο για διορισμούς και από την άλλη, προκειμένου να μην ρίξει κι «άλλο λάδι στη φωτιά», δεν αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιηθούν. Άλλωστε, η εν κρυπτώ επεξεργασία ενός νέου συστήματος διορισμών και προσλήψεων χωρίς τη διαβούλευση των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών και φορέων έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις. Είναι προφανές ότι η εκπαιδευτική κοινότητα ζητά ξεκάθαρες απαντήσεις σχετικά με όποιες αλλαγές προτίθεται να εφαρμόσει τα επόμενα χρόνια, εφόσον παραμείνει στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Προεκλογική προχειρότητα

Η προεκλογική προχειρότητα αποδεικνύεται και από τη συνάντηση που είχε πριν από λίγες ημέρες ο γενικός γραμματέας Αλέξανδρος Κόπτσης με την Πανελλήνια Ένωση Αναπληρωτών Δευτεροβάθμιας (ΠΕΑΔ). Οι απαντήσεις που δόθηκαν από πλευράς υπουργείου για το ζήτημα είναι ότι... δεν υπάρχουν απαντήσεις. Σύμφωνα με την ΠΕΑΔ, η συζήτηση κατέληξε στα εξής «συμπεράσματα»: α) Οι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών το 2023 δεν επιβεβαιώθηκαν ούτε και αποκλείστηκαν, β) δεν θα ψηφιστεί νομοσχέδιο πριν από τις εκλογές που να τροποποιεί τα κριτήρια επιλογής εκπαιδευτικών και γ) υπάρχουν σχέδια αλλαγής συστήματος επιλογής εκπαιδευτικών, αλλά δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε κάποιο συγκεκριμένο, και όταν αυτό συμβεί, θα περάσει πρώτα από διαβούλευση.

Εντονη αντίδραση ΣΥΝΕΚ

Είναι δεδομένο ότι τυχόν αλλαγές θα ανατρέψουν νομοτελειακά όσα γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί τα τελευταία χρόνια, οι οποίοι βρίσκονται και πάλι στη δυσάρεστη θέση να μην ξέρουν πότε και με ποιον τρόπο θα πραγματοποιηθούν στο μέλλον προσλήψεις και διορισμοί. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα βασικά σενάρια περιλαμβάνει γραπτό διαγωνισμό από το ΑΣΕΠ, με συνυπολογισμό των κριτηρίων που σχετίζονται με την προϋπηρεσία, την παιδαγωγική-επιστημονική κατάρτιση και τα κοινωνικά κριτήρια. Στο τραπέζι βρίσκονται και οι αλλαγές στη μοριοδότηση των κριτηρίων, όπως αυτή ισχύει μέχρι σήμερα με το σύστημα Γαβρόγλου. Το σενάριο αυτό ανασύρεται προεκλογικά, «χαϊδεύοντας» τις μυριάδες πτυχιούχων, που τους αφήνει να πιστεύουν ότι θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες μέσω ενός νέου διαγωνισμού ΑΣΕΠ. Αντίθετα, οι 50.000 αναπληρωτές που συνεχίζουν να καλύπτουν πάγιες ανάγκες στην Εκπαίδευση φοβούνται ότι το νέο σύστημα πιθανόν θα τους αποκλείσει.

Ετσι, δεν άργησαν να εκδηλωθούν οι πρώτες αντιδράσεις. «Το εκπαιδευτικό κίνημα έχει αντιπαλέψει διαχρονικά τη διενέργεια γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ, που ακυρώνει και απαξιώνει τα πτυχία των εκπαιδευτικών» αναφέρουν οι Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις (ΣΥΝΕΚ), χαρακτηρίζοντας αδιανόητο το γεγονός πως η Ν. Κεραμέως εν μέσω προεκλογικής περιόδου άνοιξε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, που αφορά τον τρόπο πρόσληψης χιλιάδων εκπαιδευτικών «και το οποίο μάλιστα το χειρίζεται με άκρα μυστικότητα στον κλειστό κομματικό πυρήνα των επιτελών του ΥΠΑΙΘ και χωρίς να έχει καν ζητηθεί η άποψη των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

«Ούτε σκέψη για γραπτό διαγωνισμό»

Την οποιαδήποτε συζήτηση για γραπτό διαγωνισμό απορρίπτει και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπληρωτών Δασκάλων. «Καταδικάζουμε απερίφραστα οποιαδήποτε συζήτηση που εμπεριέχει τον γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ. Ευελπιστούμε ότι καμία κυβέρνηση δεν θα τολμήσει να σκεφτεί να επαναφέρει ένα σύστημα που έχει ήδη αποτύχει. Κάτι τέτοιο, άλλωστε, συνιστά πολιτική αυτοκτονία για αυτούς που θα το επιχειρήσουν» προειδοποιεί, σημειώνοντας πως όποιες αλλαγές γίνουν «θα πρέπει να είναι στη βάση αυτού του συστήματος, αναζητώντας τρόπους για να αποτελεί το βασικό πτυχίο κεντρικό πυρήνα και να μοριοδοτείται γενναία η προϋπηρεσία. Οτιδήποτε άλλο θα είναι εμπαιγμός και υποβάθμιση των εκπαιδευτικών».

«Μήπως να ξαναδώσουμε και Πανελλήνιες;» αναφέρουν σκωπτικά οι Παρεμβάσεις, υπογραμμίζοντας πως η επαναφορά του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ θα «είναι αιτία πολέμου», ενώ επισημαίνουν ότι η «προσπάθεια διεξαγωγής γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ με τον αποκλεισμό των απορριπτέων από κάθε πίνακα προσθέτει νέα φίλτρα απολύσεων».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Πανελλήνια Ένωση Αναπληρωτών Δευτεροβάθμιας, η οποία αναφέρει πως «μια επιπλέον εξέταση των γνώσεών τους μέσω γραπτού διαγωνισμού εκμηδενίζει όλες τις προσπάθειές τους (σ.σ.: των εκπαιδευτικών) μέχρι σήμερα και απαξιώνει τα πτυχία που έχουν λάβει από τα πανεπιστήμια (προπτυχιακά, μεταπτυχιακά, διδακτορικά, μεταδιδακτορικά)». «Είναι ανεπίτρεπτο», όπως τονίζει, οι «εκπαιδευτικοί με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας και υπηρέτησης σε δημόσια σχολεία κάθε γωνιάς της Ελλάδας να μην θεωρούνται ικανοί για διδασκαλία και να χρειάζεται να αποδείξουν την αξία τους με έναν ακόμη γραπτό διαγωνισμό», ενώ παρατηρεί πως αν δεν ήταν τελείως λανθασμένη η αντίληψη ότι ένας γραπτός διαγωνισμός θα διασφάλιζε τον διορισμό των ικανότερων, οι γραπτοί διαγωνισμοί θα είχαν υιοθετηθεί και από την ιδιωτική Εκπαίδευση.

Η αβάσταχτη ελαφρότητα της υπουργού Παιδείας

Της Αλεξάνδρας Θαλασσινού

132840655a_Alexandra_Thalassinou.jpg

«Πες-πες, στο τέλος κάτι θα μείνει». Αυτή τη διαπίστωση του Γκέμπελς, του υπουργού προπαγάνδας της ναζιστικής Γερμανίας, έχει υιοθετήσει η Νίκη Κεραμέως από την αρχή της θητείας της ως υπουργός Παιδείας. Ελπίζοντας πως θα μας εξαπατήσει, όπως ελπίζουν και οι άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης. Μιλά ανερυθρίαστα στα τηλεοπτικά κανάλια για υλοποίηση μόνιμων διορισμών την τελευταία τριετία και επιχειρεί να οικειοποιηθεί τους 4.500 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών της Ειδικής Αγωγής τους οποίους προκήρυξε (ΦΕΚ 864/Β/12-3-2019) η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο μετά την έξοδο της χώρας μας από τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Τους διορισμούς αυτούς είχε ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο του 2018 ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η αντίστοιχη δαπάνη είχε εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2019.

Αυτοί δε οι 4.500 μόνιμοι διορισμοί -μαζί με όλων των νεοδιόριστων τα τελευταία τρία χρόνια- έχουν εργαλειοποιηθεί σε πρωτοφανή βαθμό από τη σημερινή κυβέρνηση. Από τη μία τους εκφωνεί ως έργο της, από την άλλη κρατά σε ομηρεία τους συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς, αρνούμενη να τους μονιμοποιήσει πριν προχωρήσει η διαδικασία της αδιαφανούς, τιμωρητικής και ρουσφετολογικής αξιολόγησης που νομοθέτησε. Το ίδιο θράσος έδειξε η υπουργός όταν μιλούσε για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα πανεπιστήμια, με την οποία υποτίθεται πως θεραπεύει το πρόβλημα της «λευκής κόλλας».

Κάθε παρατηρητής της ακραία νεοφιλελεύθερης πολιτικής της -που αποτελεί εφαρμογή των προγραμματικών θέσεων της Ν.Δ. για την Παιδεία- θα είδε πως το μόνο που πέτυχε είναι να πετάξει δεκάδες χιλιάδες νέους και νέες εκτός της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ οδήγησε άλλους με άριστες και καλές βαθμολογίες να μπαίνουν σε σχολές που δεν είναι της πρώτης τους επιλογής. Το μεγαλύτερο, βέβαια, ψέμα της είναι πως ενδιαφέρεται για τη δημόσια Εκπαίδευση, όταν κάθε της νομοθετική πρωτοβουλία έχει ως στόχο την πλήρη αποδόμηση της δωρεάν δημόσιας Εκπαίδευσης σε όφελος των ιδιωτικών κολεγίων, τα οποία εξίσωσε με εκείνα των δημόσιων πανεπιστημίων και των ιδιωτικών σχολείων. Όπως η κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων από το Λύκειο, η εξαφάνιση των κοινωνικών επιστημών και της Κοινωνιολογίας, ο υποβιβασμός των ανθρώπων των παραστατικών τεχνών, η αύξηση των μαθητών και μαθητριών ανά τάξη και μάλιστα μέσα στην πανδημία!

Να θυμηθούμε παλιότερες δηλώσεις της στη Βουλή για τη Cisco, απευθυνόμενη στην αντιπολίτευση; «Σας ενοχλεί που τρεις πάροχοι, ιδιωτικοί πάροχοι, έδωσαν δωρεάν δεδομένα;». «Η Cisco παρέχει δωρεάν αυτή την υπηρεσία!», «Δεν ξοδεύει ούτε ένα ευρώ ο Έλληνας φορολογούμενος» και πολλά άλλα ψέματα έλεγε και τότε η Ν. Κεραμέως. Τελικά η σύμβαση κόστισε 2.000.000 ευρώ και δώρο τα προσωπικά δεδομένα χιλιάδων οικογενειών!

Πόσες φορές έχει πει η υπουργός στη Βουλή αλλά και σε κανάλια πως αυτοί που μπαίνουν με χαμηλή βαθμολογία στα πανεπιστήμια δεν αποφοιτούν! Καμία μελέτη δεν τεκμηριώνει κάτι τέτοιο, όπως και καμία μελέτη δεν τεκμηριώνει τη συντριπτική πλειονότητα αυτών που λέει. Γι’ αυτό άλλωστε και τα ψεύδη της τα εκφωνεί εκεί που δεν υπάρχει αντίλογος. Στις οθόνες των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ. Γι’ αυτό και δεν συναντά η ίδια τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες αλλά πετά την καυτή πατάτα του «διαλόγου» με αυτές στους υφυπουργούς της. Μια υπουργός που δεν έχει σπουδάσει σε ελληνικό πανεπιστήμιο ενός πρωθυπουργού που επίσης δεν έχει σπουδάσει σε ελληνικό πανεπιστήμιο δεν έχουν κανένα σεβασμό στους εκπαιδευόμενους και στους εκπαιδευτικούς της χώρας μας. Τους χρησιμοποιούν όταν τους βολεύει ως αριθμούς και την ίδια στιγμή προσπαθούν να μετακυλίσουν όλες τις παθογένειες της εκπαιδευτικής πολιτικής σε αυτούς.

Απαξιώνουν τις γνώσεις τους, την εμπειρία τους, τις θυσίες των εκπαιδευτικών και τους απειλούν με τη δαμόκλειο σπάθη μιας «αξιολόγησης», ενός γραπτού διαγωνισμού στον οποίο θα κληθούν να αποδείξουν για πολλοστή φορά πως είναι εκπαιδευτικοί. Χωρίς όμως σαφή δέσμευση, χωρίς κάτι συγκεκριμένο, έτσι ώστε ταυτόχρονα να πουλάνε προεκλογικά ψεύτικες ελπίδες σε χιλιάδες άλλους εκπαιδευτικούς που είναι εκτός της δημόσιας εκπαίδευσης. Απαξιώνουν όμως και τους μαθητές και τις μαθήτριες, παρέχοντάς τους μια υποχρηματοδοτούμενη και ελλειμματική εκπαίδευση. Διαχωρίζοντάς τους σε «ψυκτικούς από το Περιστέρι» (δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη) και σε «αρίστους», με βάση την καταγωγή τους, το μορφωτικό επίπεδο των γονιών τους και, το κυριότερο, την οικονομική τους -ή μη- δυνατότητα να πληρώσουν για την εκπαίδευσή τους όταν το κράτος που διαχειρίζονται αποσύρεται μέρα με τη μέρα από τις υποχρεώσεις του. Βέβαια οι μαθητές, οι μαθήτριες, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες θυμίζουν με την αγωνιστικότητα και την ευρηματικότητά τους την κατάληξη που θα έχουν σε λίγους μήνες η Κεραμέως, ο Μητσοτάκης και οι πολιτικές τους. «Κεραμέως, σύντομα θα είσαι τέως!».

* Η Αλεξάνδρα Θαλασσινού είναι αντιπρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κύμης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., δημοτική σύμβουλος Κύμης-Αλιβερίου

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL