Επισκεπτόμενος πρόσφατα τη Σμύρνη, την οποία οι Τούρκοι αποκαλούν Izmir αλλά και Smyrna, αποκόμισα ένα δώρο του δημάρχου Τουνς Σογιέρ της μεγάλης αυτής πόλης των 5 εκατ. κατοίκων και της Ιστορίας χιλιετιών. Πρόκειται για πολυτελή έκδοση 400 σελίδων με τίτλο «Journey to the Homeric Smyrna».
Ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα από τον σεβασμό της εν λόγω έκδοσης στην Ιστορία. Οι πρώτες πέντε σελίδες αναφέρονται στον Όμηρο και οι επόμενες πέντε στο τι γράφει ο Ηρόδοτος για την απώλεια της Σμύρνης από τους Αιολείς. Ακολουθούν δύο σελίδες για τον Μέγα Αλέξανδρο και τρεις για το τι γράφει ο Στράβων για τον ναό του Απόλλωνα. Επίσης, ακολουθούν πολλά κείμενα Ευρωπαίων περιηγητών, μεταξύ των οποίων ο Λόρδος Βύρωνας, που επισκέφθηκε τη Σμύρνη το 1810, ολοκληρώνοντας εκεί το δεύτερο κάντο του ποιήματός του «Προσκύνημα του Τσάιλντ Χάρολντ». Για τον Μπάιρον έχει και φωτογραφία, υμνεί το ποιητικό του έργο ως κορυφαίου του ρομαντισμού και δεν αποσιωπά ότι πολέμησε στο πλευρό των επαναστατημένων Ελλήνων κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, πεθαίνοντας στην Ελλάδα το 1824.
Με άλλη ευκαιρία, είχα εντοπίσει ένα τουρκικό έγγραφο που έλεγε «Τουρκία, πατρίδα 28 πολιτισμών». Με άλλα λόγια, ίσως κάποιοι να μην το πιστεύουν, αλλά η γειτονική μας χώρα καμαρώνει για το πολυπολιτισμικό της παρελθόν, η δε Σμύρνη αυτοπροβάλλεται διεθνώς ως «world city» (παγκόσμια πόλη).
Με αυτά τα δεδομένα, ως πρόεδρος του Συνδέσμου Μπάιρον για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό ενημέρωσα τη Διεύθυνση Πολιτισμού του μητροπολιτικού δήμου για το Έτος Καμπανέλλη 2022 και τη θεατρική παράσταση «Γράμμα στον Ορέστη», σε έργο του κορυφαίου Έλληνα θεατρικού συγγραφέα και μεγάλου αντιφασίστα, που έχει σκηνοθετήσει ο βυρωνιώτης Γιάννης Παπαγιάννης, τη δε Κλυταιμνήστρα υποδύεται η σπουδαία ηθοποιός Μαριάνθη Σοντάκη.
Επειδή η Τρωάδα αποτελεί μέρος της περιοχής Σμύρνης και το έργο είναι σχετικό με τον πόλεμο της Τροίας, έργο αντιπατριαρχικό και φεμινιστικό, εισηγήθηκα στους φίλους μας της Σμύρνης την παρουσίασή του σε κάποιο από τα αρχαία θέατρα που διασώζονται στην ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης (Έφεσος, Πέργαμος κ.λπ.). Αναμένω από τους δημάρχους Βύρωνα και Καισαριανής Γρηγόρη Κατωπόδη και Χρήστο Βοσκόπουλο, που στις 11 Νοεμβρίου συνυπέγραψαν με τον δήμαρχο Σμύρνης τη Διακήρυξη Φιλίας και Συνεργασίας, να επιδοθούν κυρίως στην πολιτιστική συνεργασία, που είναι ό,τι καλύτερο για την υπόθεση της ειρήνης.
Με την ευκαιρία, υπενθυμίζω παλαιότερη πρόταση που είχα καταθέσει ως πρόεδρος του ΠΑΔΟΠ για την ανάληψη πρωτοβουλίας δημάρχων των νησιών του Αιγαίου από κοινού με συναδέλφους τους στην απέναντι ακτή με τίτλο «Γέφυρες πολιτισμού στο Αιγαίο». Βέβαια, οι νησιώτες μας ξέρουν τους γείτονές τους, αφού πολλοί περνούν ένα σαββατοκύριακο στη Σμύρνη, στη Φώκαια, στο Αϊβαλί, επισκεπτόμενοι την Έφεσο και την Πέργαμο.
Ο Πάνος Τριγάζης είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Μπάιρον για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό