Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Πλήθος προεκλογικών τακτοποιήσεων με τροπολογίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Πλήθος προεκλογικών τακτοποιήσεων με τροπολογίες

132694915.jpg

Εναν ατελείωτο κατάλογο παρατάσεων προθεσμιών και προσωρινών ρυθμίσεων για πολλές και διάφορες τακτοποιήσεις, κυρίως πελατειακού χαρακτήρα, αποτελούν οι σκόρπιες διατάξεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας χωρίς ουδεμία αιτιολόγηση.

Ειδικότερα, διατηρείται η δυνατότητα δόμησης γηπέδων εκτός σχεδίου, έκτασης μικρότερης των 4 στρεμμάτων, εφόσον μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου έχει υποβληθεί αίτημα για έκδοση προέγκρισης οικοδομικής άδειας με τα δικαιολογητικά και τις μελέτες ή αίτημα για έκδοση έγγραφης βεβαίωσης όρων δόμησης της αρμόδιας Υπηρεσίας Δόμησης. Σε αυτή την περίπτωση, η αίτηση για έκδοση οικοδομικής άδειας ή προέγκρισης υποβάλλεται μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου 2023. Για τις λεγόμενες οικιστικές πυκνώσεις, συστάδες αυθαίρετων κατοικιών στα δάση, η υποβολή αίτησης τακτοποίησης στην πλατφόρμα του Ελληνικού Κτηματολογίου, με την καταβολή παράβολου ύψους 250 ευρώ, παίρνει τράτο έως τα τέλη Μαρτίου (κανονικά θα έληγε τον Δεκέμβριο), με τη μετέπειτα διαδικασία να παραμένει θολή και αδιευκρίνιστη.

Παρατάσεις στις προθεσμίες δίδονται κατά περίπτωση έως και δύο χρόνια για την ολοκλήρωση υποβολής από τον μηχανικό των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την υπαγωγή στον νόμο συγκεκριμένων περιπτώσεων αυθαίρετων κατασκευών και χρήσεων, την παραχώρηση εκτάσεων σε δημότες ή κατοίκους του Δήμου Παύλου Μελά της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τη διατήρηση κατά παρέκκλιση, για άλλο έναν χρόνο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023 και έως ότου εκδοθεί το Προστατευτικό Διάταγμα, αυθαιρέτων στο Δέλτα του Έβρου με αναστολή της είσπραξη προστίμων, επιβολής κυρώσεων και πάγωμα των διοικητικών πράξεων κατεδάφισης. Τράτο παίρνει και η μετεγκατάσταση ή απομάκρυνση πρατηρίων η οποία επιβλήθηκε για λόγους αλλαγής των προβλεπόμενων χρήσεων γης από τον σχεδιασμό όπως και η αναστολή επιβολής κυρώσεων.

Ακόμη, προβλέπεται ότι εκκρεμείς διαδικασίες έγκρισης, αναθεώρησης ή τροποποίησης Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΓΠΣ) ή Σχεδίων Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ), για τις οποίες έχει εγκριθεί από το οικείο Δημοτικό Συμβούλιο η Α΄ Φάση της κύριας μελέτης, ανεξαρτήτως του χρόνου έγκρισής της, συνεχίζονται και ολοκληρώνονται υποχρεωτικώς με την έκδοση της σχετικής πράξης έγκρισης έως τις 30.6.2023 (η προηγούμενη προθεσμία λήγει στην εκπνοή του έτους).

Για πολλοστή φορά με νομοθετική ρύθμιση, από τον Αύγουστο του 2021 μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, οπότε ανακοινώθηκε για επικοινωνιακούς λόγους η μεταφορά των Δασικών Υπηρεσιών από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στο ΥΠΕΝ, η κυβέρνηση επιχειρεί ακόμη «να μοντάρει» τις διαδικασίες λειτουργίας τους. Τώρα, με το άρθρο 82, για να θεραπευτούν οι δυσλειτουργίες, νομιμοποιεί διοικητικές πράξεις για την εκτέλεση των διαγωνιστικών διαδικασιών και τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών που εκδόθηκαν «αναρμοδίως» έως και την 23η Δεκεμβρίου 2023 για να γίνουν οι σχετικές πληρωμές.

Καστέλι, πιο ακριβό το αεροδρόμιο

Την καταβολή εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου στην Εταιρεία Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης Α.Ε. για την εκτέλεση συμπληρωματικών εργασιών ποσού ύψους 104.943.699,85 ευρώ, καθώς «και του ποσού για την κάλυψη της αμοιβής του ανεξάρτητου μηχανικού που αφορά τις συμπληρωματικές εργασίες» προβλέπει διάταξη του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που επικυρώνει συμφωνία που υπογράφηκε στις 9 Δεκεμβρίου μεταξύ των δύο μερών. Επιπλέον, η ολοκλήρωση κατασκευής του, από τα τέλη του 2025 μετατίθεται για δύο έτη αργότερα. Ως γνωστόν, το έργο κατασκευάζεται από την ΤΕΡΝΑ, η σύμβαση παραχώρησης υπογράφηκε τον Φεβρουάριο του 2019 και κυρώθηκε από τη Βουλή τον Μάιο της ίδιας χρονιάς.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL