Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.7°C22.9°C
4 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C21.2°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.9°C19.9°C
5 BF 37%
Νομοσχέδιο Μητσοτάκη - Γκάγκα / Πανυγειονομικός ξεσηκωμός για να μην μπει ταφόπλακα στη δημόσια υγεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νομοσχέδιο Μητσοτάκη - Γκάγκα / Πανυγειονομικός ξεσηκωμός για να μην μπει ταφόπλακα στη δημόσια υγεία

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑΤΡΟΙ
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Νέα 24ωρη απεργία και κινητοποιήσεις έξω από τη Βουλή στη 1 το μεσημέρι την Πέμπτη πραγματοποιούν οι υγειονομικοί κατά του κυβερνητικού νομοσχεδίου που βάζει ταφόπλακα στο ΕΣΥ.

Οι υγειονομικοί εναντιώνονται με όλες τους τις δυνάμεις στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που ενταφιάζει τη δημόσια περίθαλψη και ψηφίζεται στη Βουλή.

Οι ενώσεις των υγειονομικών, η ΟΕΝΓΕ, η ΠΟΕΔΗΝ και η ΕΙΝΑΠ, τονίζουν ότι η δημόσια υγεία με το νομοσχέδιο έκτρωμα της κυβέρνησης δεν θα θυμίζει σε κανέναν τομέα την εποχή που την γνώρισαν οι πολίτες.

Οι υγειονομικοί και το υπόλοιπο προσωπικό των νοσοκομείων καλούν τους πολίτες να στηρίξουν μαζικά την απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης έξω από τη Βουλή στη 1 μμ. Στόχος να υπάρξει ηχηρή απάντηση στην πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να καταργήσει τη δημόσια υγεία προς όφελος του ιδιωτικού τομέα περίθαλψης και των ισχυρών κλινικαρχών. 

Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ η δευτεροβάθμια περίθαλψη, δεν πρέπει γίνει βορά στα χέρια των αρπακτικών ιδιωτών και του κέρδους, αφορά όλη την κοινωνία καθώς η υγεία είναι ένα δημόσιο και αναγκαίο κοινωνικό αγαθό που πρέπει να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. Για το λόγο αυτό  καλεί όλους τους πολίτες να εκφράσουν την αντίθεση τους στο νομοσχέδιο-ταφόπλακα της δημόσιας υγείας μέχρι την οριστική απόσυρσή του ή την κατάργησή του.

«Η κατάθεση του νομοσχεδίου εκτρώματος, παρά την καθολική καταδίκη του από χιλιάδες νοσοκομειακούς γιατρούς και τα συλλογικά τους όργανα, την ΟΕΝΓΕ, τις μεγαλύτερες Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών, της Αθήνας-Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας, της Ηπείρου, όλων των Ενώσεων της Κρήτης και της Βορείου Ελλάδας, από τα Γρεβενά και την Καστοριά ως τη Θράκη, της Θεσσαλίας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Βοιωτίας, των νησιών του Αιγαίου, δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να περάσει δια πυρός και σιδήρου την πολιτική στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων της Υγείας. Την πολιτική που ιδιωτικοποιεί πλήρως τα δημόσια νοσοκομεία, μετατρέπει την υγεία του λαού σε ακόμα πιο ακριβό εμπόρευμα και προνόμιο για λίγους και καταδικάζει τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού σε ακόμα πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας. Αυτό υπηρετεί το νομοσχέδιο και όχι τη δήθεν βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, την κάλυψη των κενών και την αύξηση του εισοδήματος των γιατρών. Aυτό υπηρετεί η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για τους γιατρούς του ΕΣΥ, οι οποίοι σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα μπορούν να ασκούν και ιδιωτικό έργο», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΟΕΝΓΕ. 

Τα ξημερώματα της Τρίτης οι υγειονομικοί προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του Υπουργείου Υγείας μέχρι το μεσημέρι, ενώ υπήρξε προγραμματισμένη κινητοποίηση έξω από κτίριο. Η κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι έσπευσε να στείλει στο χώρο ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι υγειονομικοί παρέμειναν στο χώρο που βρίσκεται το υπουργείο Υγείας μέχρι το μεσημέρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρη σε συνάντηση που είχε αργότερα με αντιπροσωπείες της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου παρέμεινε αμετακίνητος στις θέσεις τους επιβεβαιώνοντας ότι σκοπός της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας.

Αφροδίτη Ρέτζιου: ««Kοράκια» της ιδιωτικής Υγείας στα δημόσια νοσοκομεία»

Η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Πέμπτης. «Με την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης οι νοσοκομειακοί γιατροί εκβιάζονται να κάνουν πλιάτσικο στις τσέπες των ασθενών για να αυξήσουν το εισόδημά τους και μετατρέπονται τα νοσοκομεία σε "κόμβο" για την ανάπτυξη των επιχειρηματικών δράσεων από τα "κοράκια" της ιδιωτικής Υγείας. Με την κατάληψή τους το πρωί της Τρίτης στο υπουργείο Υγείας και τις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί τις επόμενες μέρες οι νοσοκομειακοί γιατροί διατρανώνουν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο-οδοστρωτήρα που έρχεται να τσακίσει ακόμα και το πετσοκομμένο δικαίωμα του λαού στη δωρεάν περίθαλψη», επεσήμανε η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Oι προκλητικές δηλώσεις Πλεύρη 

Ο Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξη την Τρίτη επιχείρησε να παρουσιάσει ως μειοψηφία και οριακά περιθωριακά στοιχεία τους υγειονομικούς  που αντιδρούν έντονα απέναντι στο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη.

Είπε χαρακτηριστικά ότι τα νοσοκομεία ανήκουν στο λαό και όχι στους συνδικαλιστές και ότι ο λαός εκλέγει κυβερνήσεις.

Η ΟΕΝΓΕ δεν άφησε αναπάντητη την προκλητική δήλωση του υπουργού Υγείας σημειώνοντας:

«Οι αντιδράσεις των νοσοκομειακών γιατρών και συνολικά των υγειονομικών είναι για να μπορεί να έχει πραγματική πρόσβαση ο λαός στα δημόσια νοσοκομεία, πράγμα το οποίο καταργείται από το νομοσχέδιο του υπουργείου. Ο αγώνας και οι κινητοποιήσεις είναι για να μπορούν ανεξάρτητα από το εισόδημα τους να απολαμβάνουν σύγχρονες, απολύτως δωρεάν υπηρεσίες υγείας οι ασθενείς και να μη στέλνονται ευθέως ή δια της πλάγιας οδού στους επιχειρηματίες της υγείας.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί παλεύουν για αυξήσεις μισθών, εφαρμογή των αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων του ΣτΕ και του Αρείου πάγου που υποχρεώνουν την πολιτεία να επαναφέρει τους μισθούς στα επίπεδα προ των περικοπών του 2012. Απορρίπτουμε συνολικά τις μισθολογικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, δεν εξαγοραζόμαστε, ούτε λοξοκοιτάμε τις τσέπες των ασθενών για έξτρα εισόδημα.

Ο κ. υπουργός αν θέλει να δει ισχνές μειοψηφίες δεν έχει παρά να κοιτάξει στον καθρέφτη του. Παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας, δεν έχει κατορθώσει να βρει ούτε μια Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών, ούτε έναν Ιατρικό Σύλλογο, ούτε γενικά κανένα φορέα υγειονομικών που να συμφωνεί με το νομοσχέδιο – νεκροθάφτη της δημόσιας περίθαλψης. Τόσο η ΟΕΝΓΕ και οι Ενώσεις μέλη της με ομόφωνες αποφάσεις, όσο και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και οι Ιατρικοί Σύλλογοι μέλη του ΠΙΣ, έχουν ταχθεί δημόσια και ξεκάθαρα ενάντια στο νομοσχέδιο. Ισχνή μειοψηφία μέσα τον ιατρικό κλάδο είναι η κ. Γκάγκα και οι μετρημένοι στα δάχτυλα τους ενός χεριού υποστηρικτές της.

Για τις αρχαιρεσίες της ΟΕΝΓΕ ψήφισαν 10.000 νοσοκομειακοί γιατροί και με συντριπτική πλειοψηφία απορρίπτουν καθολικά το νομοσχέδιο της κυβέρνησης χωρίς αστερίσκους.

Ξέρουμε πολύ καλά ότι ο κύριος Πλεύρης εχθρεύεται τη συλλογική οργανωμένη δράση των εργαζομένων στα σωματεία τους. Όμως όπως ο λαός εκλέγει κυβερνήσεις, έτσι και οι εργαζόμενοι εκλέγουν τα συνδικαλιστικά τους όργανα. Οι 10.000 νοσοκομειακοί γιατροί που μας εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους, μας ανέθεσαν την αποστολή να οργανώσουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Αυτό κάνουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.

Συνεχίζουμε τον αγώνα, το νομοσχέδιο να μείνει στα χαρτιά!»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL