Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C23.0°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.7°C17.6°C
4 BF 47%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.7°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
4 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C21.3°C
3 BF 45%
Κακοκαιρία Ariel / Πώς θα κινηθεί το φαινόμενο τις επόμενες ώρες – Δείτε live χάρτη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κακοκαιρία Ariel / Πώς θα κινηθεί το φαινόμενο τις επόμενες ώρες – Δείτε live χάρτη

Καταιγίδα στην Αθήνα
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Δύσκολο αναμένεται το βράδυ της Τετάρτης σε αρκετές περιοχές της χώρας καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η κακοκαιρία Ariel η οποία έχει ήδη φέρει ισχυρές βροχοπτώσεις και πτώση της θερμοκρασίας.

Από νωρίς το μεσημέρι κάτοικοι σε διάφορες περιοχές άρχιζαν να λαμβάνουν προειδοποιητικά μηνύματα από το 112.

Μέχρι στιγμής έχουν λάβει μηνύματα όσοι βρίσκονται σε Χαλκιδική, Πιερία, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο.

Το μήνυμα προειδοποιεί για «επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες) και καλεί τους κατοίκους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Η πορεία της κακοκαιρίας

Στην πρωινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Πολιτική Προστασία αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί το 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους, ανάλογα με την πορεία και εξέλιξη των φαινομένων σε συγκεκριμένες περιοχές. Ανάλογα με την εξέλιξη της κακοκαιρίας και τις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων το 112 αναμένεται να ενεργοποιηθεί και σε άλλες περιοχές.

Το επικαιροποιημένο δελτίο της ΕΜΥ αναφέρει:

Σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία «ARIEL», που οφείλεται σε βαρομετρικό χαμηλό που βρίσκεται νότια της Ιταλίας και κινείται αργά ανατολικά βορειοανατολικά, προκαλεί επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τα μεγάλα ύψη βροχής, τις μεγάλες ραγδαιότητες βροχόπτωσης, τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα και τους θυελλώδεις ανέμους 7 με 8 μποφόρ. Η κακοκαιρία θα διαρκέσει έως και τις βραδινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022).

Σημειώνεται ότι τα φαινόμενα την Τετάρτη (30-11-2022) θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα ισχυρά στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως νομούς Πιερίας και Χαλκιδικής) και στα βορειοανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας.

Πιο αναλυτικά, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται:

Στο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη δυτική και την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια και τη δυτική και τη νότια Κρήτη μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022).

Στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες από νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης (30-11-2022) μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022).

Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα την Πέμπτη (01-12-2022) από νωρίς το πρωί μέχρι και το βράδυ.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI)  η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 4 (Πολύ σημαντική).

Οι μετεωρολόγοι έχουν επισημάνει εδώ και μέρες για τη διήμερη κακοκαιρία που θα φέρει πολύ νερό, ενώ και η Αττική από σήμερα το πρωί έχει βρεθεί στο «μάτι». Πάντως, ειδικά για την Αττική, τα φαινόμενα φαίνεται πως θα «κορυφωθούν» τα ξημερώματα της Πέμπτης και θα αρχίσουν να εκτονώνονται από το μεσημέρι της Πέμπτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL