Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C20.2°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.9°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.5°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.1°C
0 BF 51%
Ιστορίες χωρίς φωνή / Το φουαγκρά δεν είναι διατροφή, είναι διαστροφή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιστορίες χωρίς φωνή / Το φουαγκρά δεν είναι διατροφή, είναι διαστροφή

132589917a.jpg

Στις 26 Οκτωβρίου του 2022 μια ομάδα ακτιβιστών για τα δικαιώματα των ζώων διέκοψε μια εκδήλωση γευσιγνωσίας φουαγκρά σε εστιατόριο του σεφ Ντέιβιντ Μπερκ στη Νέα Υόρκη. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον γνωστό για τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις σεφ ως απάντηση στη δικαστική διαμάχη που έχει ανοίξει όσον αφορά την πώληση φουαγκρά στα εστιατόρια της αμερικανικής μεγαλούπολης. Το 2019 ο δήμαρχος και η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου της Νέας Υόρκης ψήφισαν την απαγόρευση της πώλησης φουαγκρά στα εστιατόρια της πόλης, αλλά στις 15 Σεπτεμβρίου του 2022 ένας δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου εξέδωσε ασφαλιστικά μέτρα επιτρέποντας τη συνέχιση της πώλησής του, περιπλέκοντας την κατάσταση και εξοργίζοντας τη φιλοζωική κοινότητα, που για δεκαετίες δίνει μάχη για την ολική απαγόρευση του συγκεκριμένου εδέσματος, το οποίο χαρακτηρίζεται ως μία από τις πλέον ανήθικες και βάρβαρες διατροφικές συνήθειες κάποιας μερίδας ανθρώπων. Την ίδια ώρα, ο νέος βασιλιάς της Βρετανίας, με μια απόφαση που χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από την οργάνωση PETA, ανακοίνωσε την καθολική απαγόρευση του φουαγκρά στον βασιλικό οίκο και σε όλες τις βασιλικές κατοικίες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η φρίκη που τη λένε λιχουδιά

«Φουαγκρά» είναι ο γαλλικός όρος για το λιπώδες ήπαρ. Είναι το πρησμένο, άρρωστο συκώτι πάπιας ή χήνας που τρέφεται βίαια μέχρι και πριν από τη σφαγή. Τα πτηνά υποφέρουν τρομερά τόσο κατά τη διάρκεια της διαβίωσής τους σε μικροσκοπικά κλουβιά όσο και κατά τη διαδικασία του βίαιου ταΐσματος. Μέσα σε μόνο λίγες εβδομάδες το συκώτι τους πρήζεται έως και δέκα φορές πάνω από το κανονικό μέγεθός του και τα πουλιά ούτε καν μπορούν να σταθούν, να περπατήσουν ή ακόμα και να αναπνεύσουν. Σ’ αυτό το σημείο θανατώνονται και τα συκώτια τους πωλούνται ως εκλεπτυσμένη λιχουδιά για ευαίσθητους ουρανίσκους. Σήμερα η παραγωγή φουαγκρά είναι συγκεντρωμένη στη Γαλλία, η οποία παράγει και καταναλώνει το 90% της παγκόσμιας παραγωγής, με το υπόλοιπο 10% να παρασκευάζεται στις ΗΠΑ. Περίπου 24 εκατομμύρια πάπιες και μισό εκατομμύριο χήνες θανατώνονται ετησίως για τη βιομηχανία φουαγκρά στη Γαλλία, ενώ περίπου μισό εκατομμύριο πουλιά θανατώνονται κάθε χρόνο για τον ίδιο λόγο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν είναι, όμως, ο αριθμός των σκοτωμένων πτηνών που προκαλεί αποτροπιασμό, αλλά οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν και τρέφονται τα πτηνά στις φάρμες παραγωγής του φουαγκρά, και αυτό δεν είναι κάτι άγνωστο για τους λάτρεις της συγκεκριμένης λιχουδιάς.

Ξέρουν, αλλά τρώνε

Κάποιοι υποστηρίζουν πως αν οι άνθρωποι γνώριζαν πώς παρασκευάζεται το φουαγκρά, δύσκολα θα το έβαζαν στο στόμα τους. Κάποιες εποχές που οι πληροφορίες και η γνώση δεν ήταν ιδιαίτερα προσιτές στο ευρύ κοινό, η παραπάνω εκδοχή ίσως και να ίσχυε. Στην εποχή μας, όμως, που όσοι επιλέγουν και επιμένουν να τρώνε φουαγκρά γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια το πώς αυτό παρασκευάζεται, δεν υπάρχει καμία ψευδαίσθηση για το μέγεθος της ανθρώπινης αναλγησίας απέναντι σε ζώα όπως οι πάπιες και οι χήνες που αντιμετωπίζονται με τον πλέον βάναυσο και βάρβαρο τρόπο ώστε να παραχθεί ένα έδεσμα βουτηγμένο στη φρίκη και στον πόνο.

Δεν αποτελεί μυστικό για τους λάτρεις του φουαγκρά ότι στις σύγχρονες μονάδες παραγωγής χήνες και πάπιες ζουν σε μικροσκοπικά, είτε ατομικά είτε ομαδικά, κλουβιά που σχεδόν τις ακινητοποιούν ώστε να μην μπορούν να αποφύγουν τον «τροφοδότη» και το μηχάνημα σίτισης. Η διαδικασία θέλει τον τροφοδότη να αρπάζει το πτηνό και να βυθίζει τον μεταλλικό σωλήνα σίτισης μέσα στον λαιμό του. Η αντλία της μηχανής ρίχνει μια μεγάλη ποσότητα από μείγμα καλαμποκιού-λαδιού άμεσα στον οισοφάγο του πτηνού, που ισοδυναμεί με το ένα τρίτο έως ένα τέταρτο του σωματικού του βάρους. Κι αυτό γίνεται σε καθημερινή βάση για περίπου 12 με 18 ημέρες, τότε δηλαδή που το συκώτι των ζώων είναι πρησμένο μέχρι και δέκα φορές πάνω από το κανονικό μέγεθός του. Αυτή η βάναυση μεταχείριση είναι καταστροφική για την υγεία των πτηνών, με την αναπνοή να γίνεται δύσκολη και επώδυνη, δεδομένου ότι το πρησμένο ήπαρ πιέζει τα υπόλοιπα ζωτικά όργανα προκαλώντας αναπνευστικά στρες λόγω του μειωμένου χώρου αέρα στους πνεύμονές τους.

Ακόμα μία βάναυση κακοποίηση που τα πτηνά υπομένουν είναι το κόψιμο με ψαλίδι του ράμφους τους, ώστε να μπαίνει στο στόμα τους ευκολότερα ο σωλήνας σίτισης. Και ενώ όλα αυτά είναι πλέον γνωστά στους καταναλωτές του φουαγκρά, η ζήτηση του συγκεκριμένου εδέσματος παραμένει σταθερή σε έναν διόλου ευκαταφρόνητο αριθμό ανθρώπων, που δεν έχουν τον παραμικρό ενδοιασμό στο να καταπίνουν το προϊόν μίας από τις αθλιότερες μορφές πτηνοτροφίας.

Info

Το 2022 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με νέα έκθεση δήλωσε ότι η παραγωγή φουαγκρά σέβεται τα κριτήρια καλής διαβίωσης των ζώων, παρά το γεγονός ότι προηγουμένως είχε απαιτήσει την απαγόρευση της αναγκαστικής σίτισης των πτηνών, η οποία χαρακτηριζόταν «σκληρή και περιττή». Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Ε.Ε., η εκτροφή των πτηνών λαμβάνει χώρα κυρίως σε οικογενειακές επιχειρήσεις, όπου τα πουλιά «περνούν το 90% της ζωής τους στην ύπαιθρο και όπου η φάση πάχυνσης, η οποία διαρκεί από 10 έως 12 ημέρες κατά μέσο όρο με δύο γεύματα την ημέρα, σέβεται τις βιολογικές παραμέτρους του ζώου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL