Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.3°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.2°C14.7°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.5°C17.7°C
3 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C12.9°C
0 BF 71%
Δήμοι / Χαριστική βολή Μητσοτάκη στην Αυτοδιοίκηση της χώρας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δήμοι / Χαριστική βολή Μητσοτάκη στην Αυτοδιοίκηση της χώρας

132581815.png

Πλήρης η απογοήτευση των δημάρχων από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, την ώρα που οι 332 δήμοι της χώρας βρίσκονται στο χείλος της χρεοκοπίας. Οι εξαγγελίες της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών στο πλαίσιο του τακτικού συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στον Βόλο όχι μόνον δεν απαντούν στο πώς θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό το έλλειμμα που έχει συσσωρευτεί από το 2020 έως το 2022 εξαιτίας των αυξημένων δαπανών λόγω κορωνοϊού και ακολούθως λόγω ενεργειακής κρίσης και της εκτόξευσης της τιμής των πρώτων υλών για κατασκευαστικά έργα, αλλά ούτε πρόκειται να λάβουν για το 2023 τα υπεσχημένα διά στόματος πρωθυπουργού 120 εκατ. ευρώ, καθώς αυτά δεν εγγράφηκαν στον κρατικό προϋπολογισμό του νέου έτους. Απεναντίας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αιφνιδίασε τους δημάρχους φέρνοντας μείωση για το 2023 κατά 5 εκατ. ευρώ στην τακτική επιχορήγηση και μηδενική πρόβλεψη για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους!

Με αυτά τα δεδομένα, το κεντρικό σύνθημα «Ισχυρή Αυτοδιοίκηση - Καλύτερη Ελλάδα» του τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ, που διεξήχθη στον Βόλο 21-23η Νοεμβρίου, καθίσταται αναντίστοιχο της οικονομικής κατάστασης των 332 δήμων της χώρας και βέβαια η αγωνία των δημάρχων μπροστά στον κίνδυνο τοπικής χρεοκοπίας είναι κάτι περισσότερο από εμφανής.

Γαλάζια ρήγματα στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης

Μπορεί, λοιπόν, η πλειοψηφούσα παράταξη της ΚΕΔΕ, που πρόσκειται στη Ν.Δ. να ενέκρινε στο συνέδριο του αυτοδιοικητικού οργάνου ένα χλιαρό ψήφισμα κατόπιν πιέσεων του επικεφαλής της και προέδρου του αυτοδιοικητικού οργάνου Δημήτρη Παπαστεργίου, ο οποίος είναι φίλα προσκείμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά είναι η πρώτη φορά που εμφανίστηκε και εσωτερικό ρήγμα στη γαλάζια παράταξη μεταξύ μητσοτακικού και καραμανλικού μπλοκ. Ας μην ξεχνούμε ότι η παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή την προηγουμένη της έναρξης του αυτοδιοικητικού συνεδρίου σε ειδική εκδήλωση στη Λάρισα σηματοδότησε τη ρηγμάτωση στο εσωτερικό της Ν.Δ. Επίσης, ας μην ξεχνούμε ότι η συντριπτική πλειονότητα των γαλάζιων δημάρχων πρόσκειται στο καραμανλικό μπλοκ.

Χωρίς ομόφωνο ψήφισμα!

Μολονότι στους κόλπους της γαλάζιας παράταξης της ΚΕΔΕ, η οποία ελέγχει 200 δήμους, η διχογνωμία για το χλιαρό ψήφισμα Παπαστεργίου κρατήθηκε σε ενδοπαραταξιακό επίπεδο στη λογική τα εν οίκω μη εν δήμω, αυτό ήταν αρκετό για να πυροδοτήσει τις εμφανείς αντιδράσεις της παράταξης του ΠΑΣΟΚ, που ελέγχει 117 δήμους, του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και του Ιωακειμίδη, που ελέγχουν αθροιστικά 15 δήμους. Ήταν η πρώτη φορά μετά από δεκαετίες λειτουργίας του κεντρικού αυτοδιοικητικού οργάνου που το ψήφισμα του συνεδρίου δεν εγκρίθηκε ομόφωνα.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου επιχειρώντας να αποκρούσει τα πυρά από την αντιπολίτευση για την εξαιρετικά ήπια στάση του προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη ισχυρίστηκε ότι δήθεν προτάσσει τις ρεαλιστικές διεκδικήσεις της ΚΕΔΕ και της γαλάζιας παράταξής του, παραπέμποντας σε μελλοντικό χρόνο την απαίτηση για απόδοση των υπεσχημένων 300-350 εκατ. ευρώ!

Λυμπέρης, Καλογιάννης, Ιωακειμίδης σε κοινή γραμμή

Σκληρή ήταν η κριτική από τους επικεφαλής των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων στην ΚΕΔΕ Γιάννη Λυμπέρη (ΠΑΣΟΚ), Απόστολο Καλογιάννη (ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.) και Γιώργο Ιωακειμίδη (Ανεξάρτητοι) που δήλωσαν την απογοήτευσή τους από την επιλογή της γαλάζιας παράταξης να τηρήσει φιλοκυβερνητική στάση σε αυτές τις δυσμενέστατες συνθήκες, που θέτουν σε κίνδυνο της λειτουργία των 332 δήμων της χώρας. «Η δυσμενέστατη κατάσταση των οικονομικών των δήμων μας είναι casus belli με την κυβέρνηση μετά και τη μείωση της τακτικής χρηματοδότησης για το 2023» είπαν και οι τρεις επικεφαλής.

Καταγγέλλοντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη για μεθόδευση που οδηγεί στον οικονομικό στραγγαλισμό των δήμων, οι τρεις επικεφαλής απευθύνθηκαν στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου λέγοντάς του: «Οφείλουμε ως Αυτοδιοίκηση όχι μόνο να διεκδικήσουμε τα υπεσχημένα 300-350 εκατ. ευρώ, αλλά να διεκδικήσουμε την εφαρμογή του “Καλλικράτη” ως προς τη θεσμοθετημένη κατανομή των ΚΑΠ». «Δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω από τις προγενέστερες αποφάσεις των συνεδρίων μας και τις πάγιες διεκδικήσεις μας» τόνισαν οι τρεις επικεφαλής.

Υπογράμμισαν επίσης ότι καταψηφίζουν το σχέδιο απόφασης του συνεδρίου ως «φιλοκυβερνητικό», που σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στα όσα ειπώθηκαν από τους δημάρχους της χώρας στο συνέδριο! Αντιπρότειναν, μάλιστα, αντί της «φιλοκυβερνητικής» πρότασης Παπαστεργίου, να συλλεχθούν τα πρακτικά του συνεδρίου με τις τοποθετήσεις των δημάρχων και να αποσταλούν ως απόφαση του συνεδρίου της ΚΕΔΕ στο γραφείο της νυν ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου να ενημερωθεί και αυτή για τη δεινή κατάσταση των οικονομικών των δήμων.

Αυτή, εξάλλου, αποτυπώνεται στο οριστικό σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023, που κατατέθηκε στη Βουλή την ημέρα έναρξης του τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ στον Βόλο. Κι ενώ οι δήμαρχοι περίμεναν τόσο από τον υπουργό Εσωτερικών Μ. Βορίδη όσο και από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στ. Πέτσα να ακούσουν μέτρα οικονομικής ενίσχυσης των δήμων για τη νέα χρονιά, είδαν μείωση κατά 5 εκατ. ευρώ!

Συγκεκριμένα, στο οριστικό σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023, που κατατέθηκε στη Βουλή τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου, αναφέρεται ότι από 2.258 εκατ. ευρώ που δόθηκαν στους 332 δήμους της χώρα το 2022, για το 2023 θα δοθούν 2.253 εκατ. ευρώ, δηλαδή μειωμένα κατά 5 εκατ. ευρώ! Αυτό πρακτικά όχι απλώς αναιρεί τις περυσινές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στ. Πέτσα στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη για αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) κατά 15%, που αντιστοιχεί σε 300-350 εκατ. ευρώ, αλλά αναιρεί και τις φετινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη για αύξηση των ΚΑΠ κατά 120 εκατ. ευρώ, καθιστώντας την κυβέρνηση αναξιόπιστη!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL